Spring naar content

Energiebesparingstips

U wilt energie en geld besparen. Maar waar begint u dan? Wat is er bij u thuis mogelijk? Wij helpen u op weg met de eerste stappen door middel van een aantal tips.

Een energiecoach helpt u gratis en onafhankelijk bij het verkennen van de mogelijkheden om energie te besparen bij u thuis. Plan direct een gesprek.

Wat is een energiecoach?

Een energiecoach is een vrijwilliger met kennis van duurzaam wonen die u graag helpt met het besparen van geld en energie. Energiecoaches zijn betrokken burgers die door bijvoorbeeld hun werk of eigen woning interesse hebben in energiebesparing. Energieloket Rivierenland biedt hen een interne opleiding aan, zodat zij ook buurtbewoners, zoals u, op weg kunnen helpen naar een duurzame woning. Hij of zij helpt u met plezier de weg te vinden in de -soms- complexe wereld van het energiezuinig wonen. De coach geeft u daarnaast tips om snel en goedkoop energie te besparen.

Gesprek inplannen

Een energiecoach wil u helpen op de manier waarop u dat het meest prettig vindt. U kunt aangeven hoe u het liefst in gesprek wilt gaan, bijvoorbeeld telefonisch, per mail, via videobellen of via een persoonlijke afspraak bij u thuis. Vraag uw gesprek aan bij Energieloket Buren.

Isoleren van uw woning is de eerste stap naar een meer duurzame en klimaatneutrale samenleving. Hoe beter uw isolatie, hoe minder energie u nodig heeft. De energie die u niet gebruikt, hoeft u ook niet (duurzaam) op te wekken.

Voordelen van isolatie:

  • In de winter houdt het uw huis warmer
  • In de zomer zorgt het voor een koeler huis
  • Besparing op uw energiekosten
  • Minder energieverbruik en dus duurzamer

Het energielabel van uw woning laat onder meer zien hoe goed uw huis geïsoleerd is.

Aan de slag met isoleren

Moet ik nu echt mijn hele huis isoleren? Waar moet ik beginnen? Er zijn veel verschillende manieren om uw huis (verder) te isoleren. Denk aan dubbel glas, vloerisolatie of het isoleren van uw dak. Meer informatie over de verschillende mogelijkheden leest u hier.

Ook zonder ingrijpende maatregelen, zoals het aanschaffen van zonnepanelen of dubbel glas, kunt u veel doen om geld en energie te besparen. Heeft u al een waterbesparende douchekop? En wat dacht u van LED-verlichting. Op deze pagina vindt u meer inspiratie voor een volgende stap.

Download de energiebespaarmeter

De energiebespaarmeter van het Energieloket Buren geeft u een handig overzicht vol met tips om snel en goedkoop te besparen. Download de energiebespaarmeter hier.

Wilt u uw woning beter isoleren, dubbel glas plaatsen of zelf energie opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen? Meer informatie vindt u op de pagina over duurzame subsidies en financieringsmogelijkheden. Er zijn niet alleen subsidies en financieringsregelingen voor woningeigenaren. Ook voor ondernemers, VvE’s en non-profitorganisaties zijn er mogelijkheden.

Woningen, apparaten en auto’s hebben energielabels. Deze energielabels laten zien hoe energiezuinig deze woningen, apparaten en auto’s zijn. Dit maakt het makkelijker om te kiezen voor een voordelige en duurzame optie.

Opzoeken voorlopige energielabel woning

Het energielabel van uw woning laat onder andere zien hoe goed uw huis geïsoleerd is. Voor het opzoeken van het voorlopige energielabel van uw woning vindt u op deze website meer informatie. Dit energielabel is een inschatting op basis van gegevens als woningtype, oppervlakte en bouwjaar. Misschien heeft u uw vloer laten isoleren of zonnepanelen laten installeren. Dit kunt u aangeven als u het voorlopige energielabel omzet in een definitief energielabel.

Heeft u algemene vragen over uw energielabel? Bekijk dan de website van de Rijksoverheid.

Energielabels apparaten

Wilt u weten of uw koelkast of wasmachine energiezuinig is? Meer informatie over energielabels op apparaten vindt u op de website van Milieu Centraal.

Energielabels auto’s

De overheid stimuleert de aanschaf van zuinige auto’s met belastingvoordelen. Meer lezen over onder andere de aanschaf van een zuinige auto? U leest hier alles over de financiële voordelen van een groen label op auto’s.

Een verbouwing of de bouw van een nieuwe woning is hét moment om ook te kijken naar energiebesparende maatregelen. Meer inspiratie vindt u op onze pagina ‘Bouwen aan de toekomst’.

De WoonWijzerWinkel is de grootste winkel voor duurzaam wonen in Nederland. In de showroom in Tiel kunt u terecht voor onafhankelijk en persoonlijk advies. In de showroom in Tiel, vindt u verschillende duurzame oplossingen en installaties voor isoleren, ventileren, zonnepanelen, warmtepompen, zonneboilers en duurzame materialen onder één dak. WoonWijzerWinkel helpt u ook bij het aanvragen van vrijblijvende offertes.