Spring naar content

Activiteitenkalender Nationale Klimaatweek

Tijdens de Nationale Klimaatweek van 28 oktober tot en met 6 november zijn er allerlei duurzame activiteiten in onze gemeente. De activiteiten hebben verschillende thema’s:

  • Uw energierekening verlagen door kleine maatregelen en slimme tips.
  • Uw woning grootschalig verduurzamen door isoleren, duurzame warmteoplossingen en energie opwek.
  • Uw tuin verduurzamen door meer groen krijgt u minder last van droogte, hitte en wateroverlast.
  • Afval verminderen door beter omgaan met producten en grondstoffen voorkomen we verspilling.

Zet u in de Nationale Klimaatweek een eerste duurzame stap? Of inspireert u anderen met uw verhaal, net zoals onze duurzame buren? Laat het ons weten via duurzaamheid@buren.nl. Naar dit mailadres kunt u ook mailen als u zelf een duurzame activiteit organiseert of vragen heeft.

Voor de activiteiten kunt u aanmelden via deze link.

Voor de ondernemersavond eCoBuren kunt u aanmelden via deze link.

Haal zoveel mogelijk tegels uit uw tuin. Door meer groen in uw tuin te plaatsen helpt u mee wateroverlast te voorkomen. Het wordt bovendien minder heet en droog in uw tuin in de zomer. De tegeltaxi haalt gratis uw gewipte tegels op bij uw huis. U hoeft deze dag niet thuis te zijn, aanmelden vooraf moet wel. U kunt maximaal 10m2 tegels inleveren. Daarna kunt u ook gratis vaste planten op halen ter waarde van €5. Meer informatie www.buren.nl/tegelwippen.

Datum: vrijdag 28 oktober
Locatie: bij u thuis
Kosten: gratis

Op 29 oktober is de Nationale Duurzame Huizenroute. U kunt op deze dag langsgaan bij sommige huiseigenaren die hun woning hebben verduurzaamd. Zij delen hun ervaringen en u kunt hen vragen stellen. Rondom onze gemeente zijn er woningen te bezoeken in onder andere Tricht, Geldermalsen en Wijk bij Duurstede.

Meer informatie www.duurzamehuizenroute.nl.

Datum: zaterdag 29 oktober
Locatie: meerdere locaties rondom gemeente Buren

Kosten: gratis

INSCHRIJVINGEN ZIJN GESLOTEN

Bent u benieuwd wat er met uw afval gebeurt nadat Avri het heeft opgehaald? Of wilt u graag weten waarom het zo belangrijk is om afval goed te scheiden? Misschien is er een andere vraag waarop u graag antwoord wilt? Ga dan op excursie bij Avri!

De excursie begint met een presentatie van Avri over afval en hun werkzaamheden. Daarna krijgt u een rondleiding onder begeleiding van een gids op het Avri-terrein. Zo bezoekt u onder andere de grote overslaghal. Hierin wordt afval van de inwoners gelost om van daaruit op transport te gaan naar de verschillende verwerkers. Ook laat Avri zien wat zij zelf doen aan duurzaamheid, bijvoorbeeld op het gebied van regenwater.

Datum: woensdag 2 november
Locatie: Avri Meersteeg 15, Geldermalsen
Kosten: Gratis

Aanvang: 13.30 uur
Presentatie:  13.40 uur – 14.30 uur
Pauze
Rondleiding over het terrein:  14.40 uur – 15.40 uur
Gelegenheid tot vragen stellen.
Einde: 16.00 uur

Voor deze excursie kunt u aanmelden via deze link.

Er kunnen maximaal 25 inwoners mee. De inschrijvingen gaan op volgorde van aanmelden. Bij minder dan 15 aanmeldingen gaat de activiteit niet door, daarover ontvangt u dan bericht per mail.

IN VERBAND MET TE WEINIG AANMELDINGEN GAAT DEZE PUBQUIZ NIET DOOR

Op donderdag 3 november organiseren we een gezellige pubquiz met als thema’s klimaat en duurzaamheid. JongRES en de Jongerenraad hosten deze gezellige avond. De gemeente zorgt voor gratis snacks en een prijs voor het winnende pubquizteam! Drankjes zijn op eigen kosten. Test je kennis over klimaat en duurzaamheid! Je kunt je opgeven met een team of alleen.

Datum: donderdag 3 november 20.00 uur
Organisator: Jongerenraad en JongRES
Locatie: Café het Wapen van Lienden
Kosten: deelname is gratis

We sturen je een paar dagen voor de pubquiz nog een mailtje. De pubquiz gaat door als er genoeg mensen aanmelden. Nodig daarom al je vrienden uit.

Voor veel ondernemers zijn de snel stijgende energiekosten een grote zorg. Daarom organiseert eCoBuren op donderdagavond 3 november de bijeenkomst ‘Besparen op de energiekosten voor ondernemers’. Ontdek wat u kunt doen om de energiekosten snel terug te dringen en beheersbaar te houden. U ontvangt deze avond informatie over maatregelen die u direct en op lange termijn kan nemen om de energiekosten voor zowel gas als elektriciteit te verlagen. Daarnaast ontvangt u meer informatie over de beschikbare subsidies en financiële regelingen waar u gebruik van kunt maken. De avond zal interactief van opzet zijn, waarbij kennis en informatie gedeeld wordt met collega ondernemers.

Aanmelden voor deze ondernemersavond kan via deze link.

Datum: donderdag 3 november 19.30 uur tot 21.00 uur
Organisator: eCoBuren
Locatie: De Kaap – Beldert Beach
Kosten: gratis

Op vrijdag 4 november rijdt de WoonWijzerWagen door onze gemeente. Samen met de energiecoaches van eCoBuren, Energiebank en het Energieloket beantwoorden we uw vragen over duurzaamheid. In de WoonWijzerWagen kunt u allerlei duurzame producten bekijken. Ook kunt u terecht voor tips over energiebesparing en ander verduurzamingsadvies. We komen langs op verschillende locaties in de gemeente:

  • 09.00 – 11.00 uur: Beusichem, markt dichtbij de Coop.
  • 11.45 – 13.45 uur: Buren, parkeerplaats Boon supermarkt
  • 14.45 – 16.45 uur: Lienden, parkeerplaats Winkelcentrum Timmer

De WoonWijzerWinkel is een winkel voor duurzaam wonen. In deze winkel ziet en ervaart u duurzame oplossingen voor uw woning. De open dag is zonder aanmelding te bezoeken van 11.00 tot 16.00 uur. Ieder uur zijn er rondleidingen. Tijdens een rondleiding krijgt u meer informatie over energiebesparende maatregelen zoals isolatieglas of warmtepompen.

Boekt u op deze dag een adviesgesprek in 2022, dan krijgt u 10% korting en een LED-lamp cadeau.

Datum: zaterdag 5 november
Locatie: Teisterbantlaan 1a, Tiel
Kosten: Gratis

Op 5 november is de Nationale Duurzame Huizenroute. U kunt op deze dag langsgaan bij sommige huiseigenaren die hun woning hebben verduurzaamd. Zij delen hun ervaringen en u kunt hen vragen stellen. Rondom onze gemeente zijn er woningen te bezoeken in onder andere Tricht, Geldermalsen en Wijk bij Duurstede.

Meer informatie www.duurzamehuizenroute.nl.

Datum: zaterdag 29 oktober
Locatie: meerdere locaties rondom gemeente Buren

Kosten: gratis