Roparun door Lienden

4 juni 2019

Hoe laat zullen ze aankomen…?

Op Tweede Pinksterdag is het zover. Ergens tussen vijf en tien uur ’s ochtends komen meer dan honderd teams hardlopers door Lienden. Ze hebben er samen dan al 465 kilometer op zitten! Want ze lopen de Roparun van Hamburg naar Rotterdam. Zo halen ze geld op om mensen met kanker te steunen.

Ook twee Liendense teams doen mee aan de Roparun, namelijk Move2Ur en De Betuwe Runners. Joris Maier is een van de acht lopers van dat laatste team. “Het is de langste non-stop estafetteloop ter wereld met startplaatsen in Parijs en Hamburg. Wij lopen van Hamburg naar Rotterdam. Dat doen we in ongeveer 48 uur. Je slaapt dus twee nachten amper en loopt per persoon zowat twee marathons. Je gaat echt door een diep dal en hebt te maken met ontzettende spierpijn. Het is natuurlijk niet te vergelijken, maar zo kun je toch een beetje meeleven met mensen die ziek zijn. Want helaas kent bijna iedereen wel iemand in zijn omgeving die te maken heeft met kanker.”

Teamprestatie

De Betuwe Runners zijn een nieuw team, al hebben sommige leden al een Roparunhistorie van meer dan tien jaar. Zij liepen bijvoorbeeld eerder mee in Team 30. Joris’ vader Karl zit in het kernteam en helpt om de boel te organiseren. “Een volledig team bestaat uit zo’n 25 man. Naast de acht lopers zijn dat meefietsers, verzorgers, fysiotherapeuten en kampopzetters. Dat laatste gebeurt met haast militaire discipline, want in de paar uur rust die lopers hebben moeten ze eten, gemasseerd worden en liefst ook nog een beetje slapen.”

Ook lokaal mensen helpen

Karl Maier is bovendien voorzitter van de achterliggende stichting De Betuwe Runners. “Ons doel is om te zorgen dat het team elk jaar kan starten. We zoeken sponsors die zich voor langere termijn willen verbinden. Jaarrond werken we aan publiciteit en fondswerving. Als wij zorgen dat het startgeld binnen is, kan de rest zich richten op de sportieve prestatie.” De Roparunorganisatie steunt goede doelen die het leven van mensen met kanker lichter maakt. Karl: “Met onze eigen stichting willen we dat ook doen. Naast het startgeld willen we geld ophalen voor lokale activiteiten. Onze gedachten gaan vooral uit naar kinderen met kanker en hun gezinnen. De behandelingen hebben veel impact: een kind kan niet sporten, niet naar school. Hoe voorkom je dan een sociaal isolement? Daar willen we oplossingen voor bedenken.”

Aanmoedigen

In Lienden wordt een feestelijke doorkomst georganiseerd. De aanmoedigingen van toeschouwers langs de weg maken een groot verschil voor de lopers. Zij komen dwars door het dorp. Het podium komt te staan tegenover het Wapen van Lienden. Ook burgemeester De Boer en een van de wethouders fietsen een stuk mee met de lopers.

Juicht u mee op 10 juni?