Terugblik omgevingswandelen Buurmalsen, Erichem, Kapel-Avezaath

19 november 2019

Zaterdag 16 november was er weer een Omgevingswandeling. De burgemeester, raadsleden en medewerkers van de gemeente bezochten deze keer Buurmalsen, Erichem en Kapel-Avezaath. Na een hartelijke ontvangst bij het Betuws Wijndomein met koffie, thee en warm appelgebak reden ze met een busje richting Buurmalsen. Raadslid van Dam blikt met ons terug.

Buurmalsen en Kapel-Avezaath

“Onderweg genoten we van het weidse landschap en zijn we onder meer gestopt bij Landgoed het Grootveld en Landgoed Burghmalsen. We constateerden dat het gemeentehuis voor de inwoners van dit stukje Buurmalsen een aardig eindje rijden is! Vanuit Buurmalsen gingen we via de Kornedijk weer terug naar de Erichemse kade. Een prachtige route door het Lingelandschap met oude boerderijen, kleinschalige campings en biologisch landbouwbedrijf met winkel De Goudsbloem. Het Laageinde in Kapel-Avezaath is een prachtig stukje Lingebied waar de verleden tijd herleeft. Verder zagen we diverse keren de windmolens van de Avri in het landschap terugkomen. Het gebied langs de A15/Betuwelijn wordt regelmatig genoemd als een mogelijkheid voor windenergie.”

Erichem

“We verkenden Erichem te voet. Het is een lintdorp met één winkel, een (reparatie)garage, een buslijn, prachtige oude panden, een notenpad, het kerkpad met bijenhotel, een school die is verkocht en waar nu woningen komen, een kerstbomenkweker en veel activiteiten. In Erichem is het te doen! Er staat nieuwbouw gepland bij de Meent. Een wens is om het notenpad door te trekken naar de Meent met parkeerplaatsen voor elektrische auto’s. Ook bekeken we de kerk, die bijdraagt aan de leefbaarheid van het dorp. Op de Kortenhof genoten we van een heerlijke lunch met uitsluitend streekproducten.”

Zwerfafval

“Na de lunch reden we via Orgamebo en Sebava (de Knorhof) weer naar het Betuws Wijndomein. Onderweg signaleerden we aardig wat zwerfafval op de parkeerplaatsen en langs het eerste gedeelte van de Roodakker. Ondanks de acties van McDonalds laten hier mensen toch nog veel afval achter.
Een inwoner vertelde dat je de Avri kunt bellen om te vragen of ze het afval komen afhalen. Zij ruimt zelf ook afval op in haar gebied. Des te minder afval er ligt, des te minder de neiging van passanten om afval achter te laten.”

Betuws wijndomein

“We sloten de wandeling af bij het Betuws Wijndomein, waar we een rondleiding kregen door de productieruimte en met de ondernemer spraken over de uitbreidingsplannen. Hiermee was de vierde en laatste Omgevingswandeling van 2019 afgerond. Het was mooi weer, gezellig, leerzaam en heel zinvol. In 2020 gaan we weer verder met de Omgevingswandelingen.”