Warmtesafari Zoelmond en Buren

18 maart 2020

Veel bewoners van monumentale panden willen graag energiebesparende maatregelen nemen, maar weten soms niet goed waar te beginnen. Om die reden organiseerde het Energieloket Buren samen met bewoners van de Dorpsstraat in Zoelmond en de Buitenhuizenpoort in Buren vorige week een heuse warmtesafari!

De belangstelling onder omwonenden was groot. Bij 9 woningen aan de Dorpsstraat in Zoelmond en 3 woningen aan de Buitenhuizenpoort in Buren is een warmtescan gemaakt. Daarbij wordt met een warmtecamera gekeken waar warmte ‘weglekt’. Samen met andere belangstellenden is vervolgens een ronde gemaakt door de straat en zijn, onder het genot van een glas glühwein of beker chocolademelk, de bevindingen uit de warmtescan gedeeld. Hierop kunnen bewoners dan bekijken welke maatregelen ze, gezamenlijk of ieder voor zich, kunnen en willen nemen om energiebesparende maatregelen treffen. Deelnemers aan de warmtesafari reageerden enthousiast op de uitkomsten: “Nu kun je aan de slag!”

Beter isoleren eerste stap duurzaamheid

Isoleren van panden is de eerste stap naar een meer duurzame en klimaatneutrale samenleving. Immers, de energie die je niet gebruikt, hoef je ook niet (duurzaam) op te wekken. Vanwege de monumentale status van woningen zijn daarvoor specifieke maatregelen nodig, namelijk:

  • Raamisolatie met behulp van voorzetramen;
  • Muurisolatie, met behulp van isolerende wanden aan de binnenzijde van de woning; en
  • Vloerisolatie van de zolderruimte

Rapportages Zoelmond

De bevindingen van de warmtescans in Zoelmond zouden eind maart met andere belangstellenden worden gedeeld tijdens een bijeenkomst. Vanwege het coronavirus wordt deze bijeenkomst uitgesteld. Uiteraard ontvangen de deelnemers aan de warmtescans binnenkort wel de rapportages van hun eigen woningen.

Ook belangstelling?

Belangstellenden voor een warmtescan en warmtesafari moeten even geduld hebben tot het najaar: vanwege het coronavirus worden de komende weken geen warmtesafari’s georganiseerd. Om een warmtescan te kunnen laten maken, moet er bovendien een temperatuurverschil zijn van minimaal 12 graden tussen de binnen en buitentemperatuur.

Op de website van het Energieloket Buren vindt u tips voor energiebesparende maatregelen waar u wel direct mee aan de slag kan. Kijk hiervoor op www.hetnieuwewonenrivierenland.nl. Ook afspraken met energiecoaches kunnen worden gemaakt. Uiteraard in overleg en met inachtneming van voorzorgsmaatregelen in verband met het coronavirus.