“Soms ligt een gewonde dagenlang tussen z’n eigen vuil”

6 december 2018

Meldpunt Bijzondere Zorg regelt hulp voor mensen met verward gedrag

“Een vrouw ligt met een gebroken heup al 3 dagen op de grond. Haar huis maakt een verwaarloosde indruk. Waarom heeft niemand eerder aan de bel getrokken?” Yvon Beurskens van de ambulance Gelderland-Zuid maakt het regelmatig mee: situaties waarvan je denkt, hier klopt iets niet. Ze is blij dat ze haar zorgen kan delen met het Meldpunt Bijzondere Zorg. En ze roept ook anderen op om dit te doen.

Mensen die merken dat iemand zich vreemd gedraagt, weten vaak niet wat ze ermee aan moeten. Is het normaal dat je buurvrouw op straat dwaalt en warrige taal uitslaat? Dat de gordijnen overdag potdicht blijven? Dat de brievenbus vol zit? Wat haal je jezelf op de hals als je aanbelt? …Ach je zult het wel verkeerd zien.

Dat je het verkeerd ziet, klopt volgens Yvon meestal niet. “Onze zorg over iets of iemand blijk achteraf – in 99,9% van de gevallen – terecht. Het onderbuikgevoel van de ambulancemedewerkers is goed ontwikkeld als je al jaren bij de ambulance werkt. Je komt overal en je ziet alle soorten mensen en situaties. Maar ook al heb je deze ervaring niet, dan nog klopt je gevoel vaak. Doe er dus iets mee!”

Sinds 1 september heeft de GGD hiervoor het ‘Meldpunt Bijzondere Zorg’ opengesteld. Inwoners en professionals uit de regio kunnen daar hun zorgen melden over mensen met verward gedrag. Medewerkers van het meldpunt schatten samen met de beller in of er actie moet worden ondernomen. En zo ja, welke hulp passend is. Dat kan een huisarts of hulpverlener zijn. Of bijvoorbeeld iemand van de woningcorporatie die even langsgaat.

Als medische zorg nodig is, rukt de ambulance uit. Yvon: “Je ziet dan zo’n gewonde vrouw in haar vuil liggen en denkt: die had al  eerder hulp moeten krijgen.” Steeds vaker zijn het ouderen die alleen (moeten) blijven wonen, valt haar op. “Geestelijk kunnen ze het niet meer bijbenen. Misschien hebben ze ongemerkt wel een TIA gehad. Ze overzien de gevolgen van hun eigen handelen niet meer en gaan rare dingen doen.” Maar ook een jonger iemand kan verward zijn, benadrukt ze. Bijvoorbeeld door psychische problemen. “Hopelijk gaan mensen na het lezen van dit artikel, hun zorgen delen met het Meldpunt!”

Maakt u zich zorgen over iemand?

Deel uw zorg en laat ons meedenken. Bel naar het Meldpunt Bijzondere Zorg van de GGD: 088 – 144 70 40. Mailen kan ook. Kijk op: www.ggdgelderlandzuid.nl.