Burgemeester De Boer sluit bedrijfspand met hennepplantage

27 december 2018

Burgemeester De Boer heeft vandaag een bedrijfspand in Eck en Wiel gesloten nadat daar een hennepkwekerij in was aangetroffen. Het sluiten van het bedrijfspand betekent dat negen maanden lang niemand het pand mag betreden, ook de eigenaar niet. Het pand wordt daarom verzegeld. Burgemeester De Boer: “Buren moet een prettige en veilige gemeente zijn om in te wonen. Ik wil dat misdaad in onze gemeente niet loont. Daarom treden politie en gemeente hard op waar dat kan.”

In het bedrijfspand zijn ruim 1.000 hennepplanten aangetroffen. Met de tijdelijke sluiting wil de gemeente Buren een eind maken aan drugsgerelateerde activiteiten vanuit deze locatie. Hennepkwekerijen zijn namelijk levensgevaarlijk. Er wordt gewerkt met elektrische installaties die voor brand kunnen zorgen. Daarnaast is er sprake van criminelen die het pand bezoeken.

Ondermijningsbeleid

Op basis van artikel 13b van de Opiumwet heeft de burgemeester de bevoegdheid woningen of lokalen en eventueel daarbij horende erven waar verdovende middelen worden verkocht, afgeleverd, verstrekt of aanwezig zijn tijdelijk te sluiten. Vorig jaar stelde het college van B&W het Ondermijningsbeleid vast. Doel daarvan is het hinderen en bestrijden van de criminele verbindingen tussen de onder- en bovenwereld. Naar aanleiding hiervan is nu dit (eerste) pand in gemeente Buren gesloten.