Coalitie Buren gevallen

9 oktober 2019

Dinsdagavond 8 oktober heeft Gemeentebelangen Buren (GB) de coalitie gebroken. De lokale partij kwam bij de verkiezingen in 2018 als grootste uit de bus. De afgelopen jaren vormde GB een coalitie met de VVD en de PvdA.

De gemeenteraad wilde gisteravond in een extra raadsvergadering met het college in gesprek over de samenwerking tussen raad en college. Eind vorige week dienden wethouder Keller van Gemeentebelangen Buren en wethouder Russchen van de PvdA hun ontslag in bij de raad. Zij waren als demissionair wethouder bij de vergadering aanwezig, evenals de nog zittende wethouder Klein-de Jong.

Aan het begin van de vergadering nam Sander van Alfen, fractievoorzitter van GB, het woord en gaf aan dat er geen vertrouwen meer is in de coalitie. Dat betekent dat alle wethouders nu demissionair zijn. Gemeentebelangen liet weten als grootste partij het voortouw te zullen nemen bij het onderzoeken van nieuwe mogelijkheden voor samenwerking binnen de raad. De stap die daarop volgt is het vormen van een nieuw college. Van Alfen wil een onafhankelijke, ervaren informateur benoemen om hier op korte termijn mee aan de slag te gaan.

Volgens de Gemeentewet kunnen wethouders Keller en Russchen nog een maand na de datum van hun ontslagbrief aanblijven. Deze wettelijke regeling is bedoeld om te kunnen zorgen voor een goede overdracht van de lopende zaken en dossiers. Als er voor die tijd nog geen nieuw college is gevormd, nemen wethouder Klein-de Jong en burgemeester De Boer vanaf dat moment de taken van de andere wethouders over. Donderdagavond 10 oktober vergaderen de fractievoorzitters in het openbaar over de vervolgprocedure. Deze vergadering begint om 19.30 uur en vindt plaats in het gemeentehuis te Maurik.