Marechausseemuseum heropent deuren per 2 juni

26 mei 2020

Zoals inmiddels bekend zijn de maatregelen in de strijd tegen het coronavirus iets versoepeld. Dat betekent dat het Marechausseemuseum weer bezoekers mag verwelkomen!
Natuurlijk gaat veiligheid en gezondheid boven alles, dus wordende richtlijnen van de overheid in acht genomen, evenals het protocol van de Museumvereniging.

Wat betekent dat voor u?

Het museum opent op 2 juni om 12.00 uur de deuren, maar niet zomaar. Binnen de maatregel 1,5 meter afstand houden en 10 m² per bezoeker mogen er maximaal 24 bezoekers tegelijk in het pand. Bovendien mogen bezoekers alleen naar binnen nadat zij van te voren een datum en tijd hebben gereserveerd en mag men met het eigen gezin of alleen komen. Groepsbezoeken zijn nog niet toegestaan. Bij de ingang wordt daarnaast nog een gezondheidscheck door middel van een vragenlijstje uitgevoerd. Suppoosten zorgen voor de gedoseerde toelating van de bezoekers, en voor de doorstroming in het gebouw. Hierbij wordt een beroep gedaan op ieders gezond verstand: geef elkaar de ruimte en luister naar de instructies van de medewerkers.

Bezoek reserveren en maatregelen

Via reserveringen@marechausseemuseum.nl kunt u uw bezoek plannen. Binnenkort kunt u ook online boeken via de vernieuwde website.
Binnen in het museum, maar ook rondom het gebouw, is een vaste looproute aangebracht, zodat bezoekers elkaar niet tegen komen. Op diverse plekken staat handgel en na gebruik van de toiletten worden de bezoekers geacht hun handen grondig te wassen. Het Marechausseemuseum zorgt voor grondige en zeer regelmatige schoonmaak van alle ruimtes.

Museumcafé gesloten

Omdat het gebouw een aantal knelpunten bevat, is het museumcafé voorlopig gesloten. Op loopafstand van het museum kunnen bezoekers terecht bij de horecagelegenheden in het centrum van Buren. En de normaal zo populaire kinderactiviteiten zijn tot nader order niet te boeken. Dus nog even geen kinderfeestjes, speurtochten en workshops. Hopelijk kan hier in de zomervakantie weer wat soepeler mee om worden gegaan, als de richtlijnen van de overheid en het RIVM het toelaten. Houd daarvoor de berichtgeving via de website en op facebook in de gaten.
Ook de verhuur van ruimtes voor bruiloften, recepties, vergaderingen en andere bijeenkomsten is tot nader order opgeschort. Heeft u hierover vragen, neemt u dan contact op met reserveringen@marechausseemuseum.nl.

Te zien

In de wisseltentoonstellingszaal op de begane grond kunt u twee tentoonstellingen bezoeken:

  • Dossier Oss, over een roerige tijd in dit Brabantse stadje en de inzet van de marechaussee in de bestrijding van de daar heersende criminaliteit in de periode eind 19e eeuw tot aan de tweede Wereldoorlog.
  • Ik beloof trouw, waarin u kennis maakt met de mensen achter de marechaussee, wat doet hen kiezen voor deze bijzondere loopbaan.

Op de eerste verdieping maakt u nader kennis met de geschiedenis van de Koninklijke Marechaussee en in de tuin kunt u een aantal marechausseevoertuigen van heel dichtbij bekijken. Daarnaast kunt u genieten van het monumentale voormalig weeshuis, waarin het museum is gevestigd. Dit weeshuis is gesticht in 1613 door Maria, de dochter van Willem van Oranje, en bevestigt de speciale band tussen de Koninklijke familie en Buren. De specifieke bestemming van het huis voor de opvang en opvoeding van meisjes en jongens is op verschillende plekken nog zichtbaar.

Het Marechausseemuseum

Het Marechausseemuseum is een van de vier Defensiemusea van Nederland. De collectie van het museum vertelt het verhaal van de oprichting van het Corps Maréchaussée in 1814 tot het Operationeel Commando Koninklijke Marechaussee van vandaag.

Openingstijden museum

Dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur.