Spring naar content

Sportief cadeau voor Zorgcentra De Betuwe

24 juli 2020, 12:08

Buurtsportcoaches & cultuurcoach gemeente Buren overhandigen sportief cadeau aan Zorgcentra De Betuwe

Een fietstocht maken door je oude straat of door het Buren van vroeger. Dat is straks mogelijk voor bewoners van Oranjehof in Buren, een van de negen woonzorglocaties van Zorgcentra De Betuwe. Op dinsdag 28 juli zal wethouder Niko Wiendels een SilverFit Mile fiets aan hen overhandigen. Met deze bijzondere fiets is het mogelijk om virtueel een fietstocht te maken door verschillende landschappen. Zo kunnen ouderen op ontdekkingstocht gaan langs verschillende mooie plekken terwijl de wereld letterlijk aan hun voeten ligt.

Sporten is belangrijk, ook voor ouderen

Ook voor ouderen is het belangrijk om in beweging blijven. Het geeft energie en helpt om fit te blijven. Vitaal ouder worden heeft als voordeel dat je langer de dingen kan blijven doen die je leuk vindt. Maar naast de vele gezondheidsvoordelen, draagt sporten ook bij aan sociale contacten. Je hebt meer aanspraak. Samen sporten of in groepsverband maakt het bovendien makkelijker om in beweging te blijven.

Een virtuele fietstocht

De SilverFit Mile fiets bestaat uit een groot, verrijdbaar scherm dat je met een draadloze sensor aan bijna iedere beentrainer kunt koppelen. Denk daarbij aan een hometrainer, bedfiets of loopband. Trainen op deze apparaten is vaak eentonig en niet motiverend. De SilverFit Mile fiets maakt het mogelijk om virtueel door verschillende landschappen te fietsen. Waardoor elke fietstocht een ontdekkingsreis wordt. Bewoners van Oranjehof kunnen nu fietsen door hun geboortedorp, of per fiets een virtuele stedentrip maken door Rome en New York. Niko Wiendels, wethouder Sport & Volksgezondheid: “Binnen de gemeente Buren willen we inzetten op een gezonde leef- en beweegcultuur. Dat geldt voor jong en oud. Regelmatig bewegen is één van de meest effectieve manieren om een goede gezondheid te krijgen en te behouden. Het verhoogt de zelfredzaamheid. Het is mooi om te zien dat de SilverFit Mile fiets hieraan bijdraagt. En op een innovatieve manier bewegen voor ouderen aantrekkelijk maakt”.

Sociale initiatieven tijdens het Coronavirus

Dankzij inspanningen van Team van buurtsportcoaches en cultuurcoaches onder leiding van Joris Maier werd het bedrag voor een SilverFit Mile fiets bij elkaar gebracht. Hiervoor werden verschillende gelden en subsidies gebruikt. Waaronder het ‘Leefbaarheidsbudget Gemeente Buren’ en ‘COVID-19 Sociale initiatieven’ subsidie van de Provincie Gelderland’. Een speciale regeling die het mogelijk maakt subsidie aan te vragen voor initiatieven die er voor zorgen om met elkaar in contact te blijven nu de COVID-19 maatregelen gelden.