Spring naar content

Raadspraat PvdA

20 april 2020, 15:57

In Raadspraat schrijven raadsleden van de gemeente Buren wat hen bezighoudt in de lokale politiek. Deze keer: Arthur Warmer van de PvdA.

Coronacompliment

In de gemeente Buren geven we het coronacompliment. Vandaag geef ik dat graag aan U: al die gewone mensen die doen wat ze kunnen (ook als we daar niet altijd in slagen).

Een effect van de coronacrisis is dat we allemaal een beetje meer ‘gelijk’ zijn. Wat je gewoonlijk (voor werk) deed doet er nu even niet toe: de meesten zijn thuis. Het normale dagritme is verbroken en we zijn bijna 24/7 in elkaars nabijheid. Als je een gezin met jonge kinderen hebt komen daar thuisschool-taken bij. We passen ons zo goed mogelijk aan, zonder duidelijkheid of zicht op hoelang het (nog) gaat duren.

Het belangrijkste is, van mens tot mens maar ook als gemeenteraadslid, dat het U allen goed gaat. Want zoals het op vakantie weleens een paar dagen spannend kan zijn in een tent terwijl het regent, zo zal het ook nu niet achter elke voordeur iedere dag ‘een feestje’ zijn.

Door alle verandering beseffen we ons plots, wellicht beter dan voorheen, wat we eigenlijk voor ‘normaal’ hielden. Is de bijvangst van de coronacrisis misschien dat we ons beter beseffen waar ons geluk van afhangt? Wat echt relevant is voor een gezond en gelukkig leven?

Om ons heen horen we nu vaker signalen van mensen die zich afvragen of we na deze coronatijden weer ‘gewoon’ verder gaan waar we gebleven waren. Hopelijk niet: het is tijd voor een brede discussie over hoe we Nederland weerbaarder maken. Want het is nu wel duidelijk: een virus is in een mum van tijd over de hele wereld verspreid en raakt dan echt iedereen.

Als gemeenteraad van Buren hebben we hierop geen beslissende invloed. Toch horen wij graag welke gedachten U hierover heeft. Samen kunnen we dan hopelijk bijdragen aan een meer duurzame en zekere toekomst. Een toekomst ook met meer aandacht voor onze direct omgeving. De aandacht voor onze lokale ondernemers (en het mooie initiatief Koop Lokaal Buren) ziet de PvdA bijvoorbeeld als een positieve zaak.

Heb vertrouwen: we komen hier doorheen. Samen. Want alleen samen krijgen we corona onder controle. Hou elkaar vast!

Arthur Warmer, fractievoorzitter PvdA