Monumentale beuk begraafplaats Buren niet meer te redden

10 december 2018

Bij een reguliere boominspectie van de bomen in Buren bleek dat een monumentale rode beuk  op de begraafplaats in Buren niet meer te redden is. Omdat de veiligheid rondom de boom niet meer gegarandeerd kan worden, wordt deze op 21 en 22 december door Avri gekapt. Er is geen hinder voor het verkeer. Bezoekers van de begraafplaats kunnen niet in het gebied waar wordt gewerkt.

Waarom is kap nodig?

In oktober 2018 is de boom uitgebreid onderzocht. Hieruit bleek dat de wortels zijn aangetast door reuzenzwam. De reuzenzwam zorgt voor verrotte wortels. Deze zitten aan de zuidwestkant van de boom. Dit is de kant waar vaak de herfst- en winterstormen vandaan komen. Hierdoor is de boom extra gevoelig voor omwaaien.

Kapvergunning en herplant

Vanwege het omwaaigevaar wordt de boom zonder kapvergunning gekapt. In 2019 komt hier een nieuwe rode beuk voor terug. Omdat de wortels niet allemaal weggehaald kunnen worden, wordt de nieuwe boom niet exact op dezelfde plaats geplant.

 Inwoners kunnen met hun vragen terecht bij Cor Fleuren van Avri. Hij is van maandag tot en met donderdag tijdens kantooruren te bereiken via (0345) 58 53 53.