Feestdagen van NIX

6 december 2017
Dit nieuwsbericht is verlopen.

“Alcohol onder de 18 jaar is niet normaal.” Dat was de glasheldere boodschap van burgemeester De Boer tijdens bijeenkomsten met verenigingen de afgelopen weken. Hierin hebben verenigingen handvatten gekregen voor verantwoord alcoholschenken. Zodat ze zich goed kunnen voorbereiden op extra controles die we houden in 2018. 

En hoe ga je hier als ouder mee om? Met het oog op de naderende feestdagen een paar tips voor een gesprek over NIX: niet roken en drinken tot je 18e.

Maak de afspraak van NIX

Als je duidelijk met je kind afspreekt dat hij niet rookt of drinkt tot zijn 18e, is er geen misverstand tijdens het uitgaan en op feestdagen. Afspraak is afspraak.

Kies een goed moment

Timing is alles. Ben je te vroeg, dan kijken ze je glazig aan. Ben je te laat, dan loop je achter de feiten aan. Onderzoek wijst uit dat het meest effectief is om roken en drinken aan de orde te stellen als je kind een nieuwe fase ingaat. Bijvoorbeeld het eerste oudejaarsfeest alleen met vrienden. Dat zijn de momenten waarop ze hiermee in aanraking komen.

Niet te vaak

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat niet de kwantiteit, maar de kwaliteit van de communicatie over roken of drinken telt. Maak er geen verhoor van, maar toon oprecht belangstelling, wees eerlijk en respectvol, laat elkaar uitpraten en luister goed. Verwacht ook niet dat je kind alles vertelt wat hij doet of meemaakt.

Kijk voor meer informatie op www.hoepakjijdataan.nl en www.nix18.nl