Spring naar content

Week van de Circulaire Economie: Het RepairCafé in Lienden

11 maart 2024, 16:55

Deze week is het de week van de Circulaire Economie. In een circulaire economie hergebruiken we grondstoffen zoveel mogelijk. Afval wordt een grondstof. Ook gebruiken we waar mogelijk circulaire materialen. We lenen of repareren producten in plaats van ze te kopen. Dat scheelt transport, energie en water bij het maken van de producten. Zo verminderen we CO2-uitstoot. Wethouder Martine de Bas ging langs bij het RepairCafé in Lienden.

De laatste jaren zijn er steeds meer activiteiten bijgekomen in het Huis van Lienden. Er is bijvoorbeeld bingo en een buurtkeuken. De dagelijkse dagbesteding heeft een afwisselend aanbod. Het is ook mogelijk om binnen te lopen voor koffie of thee. Naast de bieb en een koopjeshoek is er een RepairCafé. Daar kijken vrijwilligers uw kapotte product gratis na. U kunt uw spullen afgeven van maandag t/m vrijdag van 9.30 – 15.30 uur. Op een ander moment kan ook, maar dan graag vooraf even bellen. Theo Berends en Henk Brink zijn twee van de vrijwilligers. 

Wat is het RepairCafé?

Bij het RepairCafé kunt u kapotte apparaten en andere spullen brengen. Vrijwilligers zoals Theo en Henk repareren ze gratis. Reparatie is goed voor het klimaat en de portemonnee. Want zo worden goede spullen niet weggegooid. Theo vertelt: “Henk en ik kennen elkaar al jaren. We zijn technisch aangelegd. Twee rechterhanden kun je wel zeggen.  Ik vond het altijd al leuk om bromfietsen te maken. Als mijn fiets kapot was zei mijn vader: zet ‘m op de kop en begin eraan. Daar leer je van, zelf aan de slag! Het RepairCafé is begonnen omdat we veel vragen kregen of we iets konden maken. Vaak horen mensen via via van het RepairCafé. We kijken er naar uit om meer dingen te repareren.”

Oproep: breng uw spullen gratis langs!

Alle soorten spullen, apparaten en ook kleding zijn welkom bij het RepairCafé. De vrijwilligers doen dan hun best om het te repareren. De handwerkclub van maandag repareert de kleding. Het kost niets om spullen te brengen. Behalve als er een nieuw onderdeel besteld moet worden. Dit gaat altijd in overleg. Een fooi voor de pot is natuurlijk welkom! Na de reparatie kunnen de spullen opgehaald worden. Theo en Henk vertellen over hun laatste reparaties: “Laatst maakte ik een bril. Ik heb toen een schroef van een oude bril hergebruikt. We repareerden ook een strijkijzer en een stofzuiger. Het snoer vervingen we en we  maakten het filter schoon. De naaimachine die laatst werd gebracht, gaf de vrouw na reparatie aan haar kleindochter. Ook heb ik een fiets gemaakt, thuis in mijn schuurtje.”

De vrijwilligers kunnen veel repareren. Alles wat bouten en moeren heeft, halen ze uit elkaar. Het RepairCafé is eigenlijk net een huisarts voor spullen. Ze kijken wat er aan mankeert en gaan er mee aan de slag. Lukt het even niet? Dan proberen ze het een dag later opnieuw. Henk vertelt: “Het leukste is als we het voor elkaar krijgen. Als het niet aan elkaar gegroeid is, dan kan het van elkaar af. Laatst kregen we een lamp niet uit elkaar. Na veel pogingen hebben we de eigenaar opgebeld dat het niet lukt om de lamp te maken. Dan vragen we of u het product weer wil komen ophalen.”

Oproep: heeft u gereedschap over? Breng het langs!

Theo en Henk gebruiken op dit moment hun eigen gereedschap om zoveel mogelijk spullen te repareren. Ze willen graag een aparte gereedschapskist voor het RepairCafé met bijvoorbeeld moersleutels, tangen, ringsleutels, steeksleutels, schroevendraaiers en apparatuur om apparaten door te meten. Eigenlijk alle gereedschapssoorten zijn welkom! Bent of kent u iemand die nog gereedschap heeft liggen, dat niet gebruikt wordt? Breng het dan langs bij het Huis van Lienden.

Kijk voor meer informatie over een circulaire economie op www.buren.nl/circulair. Wilt u de nieuwsbrief Duurzaam Buren ontvangen? Meld u aan via www.buren.nl/nieuwsbriefduurzaamburen

Het Huis van Lienden is te vinden op Blommeland 10 in Lienden.