(Weer) grip op geld

9 april 2018
Dit nieuwsbericht is verlopen.

Maakt geld gelukkig? Sommigen zeggen van wel, anderen van niet. Het omgekeerde is in ieder geval waar: géén grip op geld maakt ongelukkig en onrustig. Niemand die daar echt blij van wordt.

Soms zijn een paar goede tips voldoende om (weer) grip op geld te krijgen, te houden en te verstevigen. Komt u er alleen niet uit? Vraag dan gerust om hulp. Bij een vriend of familielid. De gemeente, gebiedsteam Stib of een andere organisatie. Want als er even iemand meedenkt, scheelt dat vaak al een hoop.

Zo klopte Aart-Jan (33) aan bij bedrijfsmaatschappelijk werk, toen hij het overzicht over zijn financiën kwijt raakte. “Ik ben altijd gewend geweest om hard te werken. Alles wat ik als tiener verdiende, zette mijn vader voor mij op een spaarrekening. Toen ik achttien werd, kreeg ik ineens zelf de beschikking over al dat geld. Dat was ik niet gewend. Het ging er hard doorheen: verkeerde vrienden, te dure kleding. Achteraf denk ik: met een budgetcoach was de schade toen nog te repareren geweest.

Maar toen maakte ik een grote fout. Ik kocht een snelle, maar vooral dure auto. Daarvoor sloot ik twee leningen af. Vanaf toen begon ik het ene gat met het andere te vullen. Er kwamen deurwaarders langs, maar die ontliep ik omdat ik voor mijn werk vaak van huis was. Ik kreeg lichamelijke en psychische klachten. Ik was het overzicht kwijt en klopte aan bij het bedrijfsmaatschappelijk werk. Zij verwezen mij naar gemeente Buren. Tijdens de intake werd duidelijk dat ik 32.000 euro aan schulden had.

Het overzicht terug

Toch voelde ik op dat moment al een zware last van mijn schouders vallen. Samen maakten we een plan. Ik kreeg hulp bij budgetbeheer. Ik heb alle hulp die ik kreeg aangeboden met beide handen aangenomen. Dat betekent niet dat het gemakkelijk was. Ik schaamde me tegenover mijn familie en vrienden. En soms kon ik door mijn beperkte budget niet meedoen met allerlei sociale activiteiten.
Ik ben blij dat ik nu weet waar mijn valkuilen liggen in het omgaan met geld. En ik met trots kan zeggen dat ik inmiddels ruim vier jaar schuldenvrij ben.”

Informatie en ondersteuning

Informatie over hoe u grip op geld krijgt en houdt en bij wie u terecht kunt als u er alleen niet uit komt vindt u bij het onderdeel “Weinig geld”. Als u een laag inkomen heeft, kunt u bijvoorbeeld bij de gemeente terecht voor geld voor (een bijdrage in) de contributie voor een sportclub of vereniging voor u of uw kind(eren), schoolreisje, of een bijdrage voor de kosten van peuteropvang.

Houvast: gratis programma voor grip op je geld

In mei start het programma Houvast, voor mensen die op een leuke manier weer grip op hun financiën en leven willen krijgen. Woon je in de gemeente Buren en kun je moeilijk rondkomen? Ben je bang voor schulden of heb je ze wellicht al? Dan is dit programma iets voor jou. Je mag GRATIS meedoen. Bel of mail voor meer informatie met Daniëlle Biemans van de zebra-fabriek, via danielle@zebra-fabriek.nl of 06-16796435. De zebra-fabriek voert dit programma uit in opdracht van de gemeente.