Spring naar content

Afval scheiden, heel gewoon!

Afval scheiden is eigenlijk heel gewoon. We doen het al heel lang. Maar het kan nog beter! Vanaf 1 juli 2019 gaat u op een andere manier uw afval aanbieden. We gaan samen de uitdaging aan om minder restafval over te houden. Avri heeft een speciale website ontwikkeld met vragen en antwoorden; op www.afvalscheidenheelgewoon.nl staat wat er gaat veranderen en hoe wij u helpen. Op deze pagina leggen we uit wat de gemeente Buren vindt van de andere manier van afval scheiden.

Meer informatie

Avri haalt nu het restafval bij u aan huis op. Avri merkt dat de grijze restafvalcontainers gemiddeld nog voor 75% (!) gevuld zijn met afval dat geen restafval is. Denk hierbij aan papier, plastic of glas. Avri ziet deze stoffen niet als afval, maar als grondstof. Papier, plastic en glas zijn namelijk herbruikbaar, maar alleen als ze apart worden ingezameld.

Avri gaat daarom, in opdracht van gemeente Buren, omgekeerd inzamelen. Dat betekent dat u uw afval zo goed mogelijk moet scheiden in de daarvoor bestemde containers: plastic, gft en papier. Deze grondstoffen haalt Avri aan huis bij u op. Het restafval dat u nog overhoudt, brengt u vanaf 1 juli 2019 weg naar een verzamelcontainer in de wijk.

Wanneer u goed afval scheidt, houdt u nog een klein beetje restafval over. Dat restafval brengt u vanaf 1 juli 2019 weg naar een container in de wijk.

Woont u in het buitengebied? Dan kunt u ervoor kiezen om de restafvalcontainer te houden.

Uit onderzoek blijkt dat gemiddeld 75% van het restafval herbruikbaar is. En dus eigenlijk geen restafval is. Dat vindt gemeente Buren zonde.

Daarom is het goed om afval zoveel mogelijk te scheiden. Dat is beter voor het milieu én beter voor uw portemonnee. Want het meeste herbruikbare afval wordt bij u aan huis opgehaald (plastic, gft en papier). Wie dus goed scheidt, houdt nog maar een beetje restafval over.

Gemiddeld stijgt de afvalstoffenheffing volgend jaar met €5 (van €199 in 2018 naar €204 in 2019). Gemeente Buren kan leven met die verhoging. Feit is namelijk dat wanneer we het omgekeerd inzamelen niet invoeren, de afvalstoffenheffing nóg verder stijgt (naar €211 in 2019).

In Rivierenland betalen we overigens nog een stuk minder dan in veel andere gemeenten in Nederland. Gemiddeld betalen huishoudens in ons land €241 euro afvalstoffenheffing in 2018. In Rivierenland is dat €199 euro.

De locaties voor de containers voor het restafval zijn zorgvuldig gekozen op basis van een aantal richtlijnen. Deze richtlijnen kunt u onderstaand downloaden.

Richtlijnen locaties container restafval