Duurzaamheid

De gemeente Buren gaat aan de slag met duurzaamheid. Op dit moment wordt er hard gewerkt aan een duurzaamheidsvisie. Energie is een groot onderdeel van deze visie. Gemeente Buren heeft zich namelijk aangesloten bij het Gelders Energieakkoord. Hiermee is de ambitie uitgesproken om in 2050 energieneutraal te zijn, dit is in lijn met de plannen van de Rijksoverheid.

Het is geen gemakkelijke klus om als gemeente energieneutraal te worden. Er moet nog veel gebeuren. U kunt daarbij denken aan het oprichten van een energiecoöperatie, gasloos bouwen, energiebesparing bij woningen en bedrijven, duurzame opwekking door zonne-energie, windenergie, biomassa en het omschakelen naar elektrisch vervoer. Allemaal maatregelen die niet alleen de gemeente maar ook haar inwoners treffen.

Ideeën voor de gemeente? Wij stellen het op prijs als u mee wil praten! Bel 140344 of stuur een e-mail naar gemeente@buren.nl.

 

Meer informatie

Wilt u aan de slag met uw woning dan kunt u terecht bij het Energieloket. Dit loket is ontstaan in samenwerking met verschillende gemeenten in Rivierenland. Het energieloket helpt kosteloos bij vragen over: dakisolatie, dubbel glas, verlichting, verwarming, muurisolatie, vloerisolatie, warmtepomp en natuurlijk zonnepanelen.

Het kan zijn dat u recht heeft op niet-gemeentelijke subsidies. Een overzicht hiervan kunt u vinden door te zoeken op uw woonplaats in de energiesubsidiewijzer.

Bedrijven en non-profitinstellingen kunnen ook aanspraak maken op subsidie van de Rijksoverheid, bijvoorbeelde op de SDE+ subsidie.

Verenigingen en stichtingen kunnen een stimuleringslening aanvragen bij de SVn. Deze lening met lage rente kan helpen bij: energiebesparing, waterbesparing, duurzame opwekking van energie en het stimuleren gebruik van duurzame energie. De voorwaarde en condities kunt u hier lezen.

Sportaccommodaties in het bijzonder hebben tot 2020 de mogelijkheid aanspraak te maken op de subsidieregeling Energiebesparing en duurzame energie sportaccommodaties (EDS) van de Rijksoverheid. Hiermee kan een sportclub tot wel €25.000,- subsidie aanvragen. Eerst een energieadvies laten uitvoeren? Hiervoor is een bonus van €500,- beschikbaar.

Heeft u sportclub nog geen zonnepanelen? Maak ze enthousiast! Het kan heel wat kosten besparen.

Een andere optie is om het te doen op eigen clubkracht. Zo bestaat er bijvoorbeeld Onze clubkracht hier kunnen clubleden via crowdfunding zelf bijdragen aan het verduurzamen van hun sportclub.

Benieuwd wat klimaatverandering in de toekomst doet voor gemeente Buren? Hier wordt dat inzichtelijk gemaakt.

Tips en informatie over het verduurzamen van uw leven zijn te vinden op de website van Milieucentraal.