Spring naar content

Energielabel voor woningen

Een woning met een groen energiezuinig energielabel betekent warmer en comfortabeler wonen, maar ook goedkoper vanwege lagere stookkosten. Ook kan de verkoopwaarde van de woning stijgen door een groener energielabel. De Rijksoverheid stelt het energielabel verplicht omdat het milieuvoordeel oplevert. Het is bedoeld om huiseigenaren te stimuleren om bestaande woningen energiezuiniger te maken. Een lager energieverbruik zorgt namelijk voor daling van de CO2-uitstoot en spaart het milieu.

Meer informatie

Dan is het voorlopige energielabel niet voldoende. Sinds 1 januari 2015 moet een woning bij de overdracht een definitief energielabel hebben. Verkoopt of verhuurt u een woning zonder definitief energielabel, dan kunt u een boete krijgen die kan oplopen tot € 400. U kunt het definitieve energielabel aanvragen op www.energielabelvoorwoningen.nl Voor de registratie van uw definitieve energielabel betaalt u enkele tientallen euro’s.

Als woningeigenaar kunt u inloggen op www.energielabelvoorwoningen.nl om uw voorlopig label te zien en om te zetten tot een definitief label. U kunt uw label ook direct zien op www.zoekuwenergielabel.nl.

Om het voorlopige energielabel te bepalen is er niemand die naar de staat van je huis heeft gekeken, maar wordt deze gebaseerd op gegevens van het kadaster. Het is daarom niet onwaarschijnlijk dat u ondanks uw verduurzamingsmaatregelen toch een laag voorlopig energielabel toebedeeld krijgt. Om het definitieve energielabel te bepalen moet de bewoner zelf aantonen wat de staat van het huis is. Via www.energielabelvoorwoningen.nl kunt u zelf facturen en foto’s uploaden die bewijzen dat uw huis een hoger energielabel verdiend.

Op www.energielabel.nl staat een overzicht van de meest gestelde vragen.