Leerlingenvervoer
Wanneer heeft uw kind recht op leerlingenvervoer? Op deze pagina vindt u informatie over de voorwaarden, de soorten leerlingenvervoer en de aanvraag.
Voor wie is het leerlingenvervoer bedoelt?
Ieder kind heeft recht op onderwijs. Ouders of verzorgers moeten er zelf voor zorgen dat hun kind iedere dag op school komt. Meestal is dat geen probleem; de school ligt op loop- of fietsafstand van de woning of is zelfstandig met het openbaar vervoer te bereiken.
Voor sommige kinderen is de situatie anders, bijvoorbeeld doordat ze een beperking hebben of zijn
aangewezen op een speciale school die een eind uit de buurt ligt. Als deze kinderen in de gemeente Buren wonen, kunnen ze mogelijk in aanmerking komen voor een vorm van leerlingenvervoer.
Om in aanmerking te komen moeten ouders of verzorgers zelf een aanvraag indienen.
Leerlingenvervoer is bedoelt voor:
- Leerlingen in het speciaal onderwijs (SO)
- Leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs (VSO)
- Leerlingen van een speciale school voor basisonderwijs (SBO)
- Basis Onderwijs met godsdienstige of levensbeschouwelijke grondslag
- Leerlingen met een structurele beperking in het reguliere basis- of voortgezet onderwijs
De regels voor leerlingenvervoer zijn vastgelegd in de verordening leerlingenvervoer.
Meer informatie
Of uw kind in aanmerking komt voor leerlingenvervoer is afhankelijk van een aantal factoren.
1. Beperking
Leerlingenvervoer is bedoeld voor kinderen met een structurele beperking. Dit is een lichamelijke, verstandelijke, psychische en/of zintuigelijke beperking die minstens 3 maanden aanhoudt. Uitzondering hierop zijn de scholen gebaseerd op godsdienstige of levensbeschouwelijke grondslag (zie punt 2).
2. Dichtstbijzijnde toegankelijke school
Leerlingenvervoer wordt toegekend naar de dichtstbijzijnde toegankelijke school. Als uw kind naar het speciaal onderwijs of het speciaal basisonderwijs gaat, heeft u een toelaatbaarheidsverklaring (TLV) gekregen. Hierin staat welk soort onderwijs passend is voor uw kind. U kunt in aanmerking komen voor leerlingenvervoer naar de dichtstbijzijnde school die dit soort onderwijs aanbiedt.
Let op!: een toelaatbaarheidsverklaring (TLV) voor speciaal onderwijs (SO), voortgezet speciaal onderwijs (VSO) of speciaal basisonderwijs (SBO) geeft niet automatisch recht op leerlingenvervoer.
Het kan zijn dat u kiest voor een passende school die verder weg ligt, terwijl hetzelfde soort onderwijs dichterbij beschikbaar is. Dat staat u uiteraard vrij maar daarmee vervalt wel het recht op leerlingenvervoer. Houdt u hier rekening mee bij de keuze van de school. Het kan zijn dat het
samenwerkingsverband een school die verder weggelegen is aanmerkt als dichtstbijzijnde toegankelijke school. In dat geval moet u een verklaring hierover van het samenwerkingsverband toevoegen bij uw aanvraag.
Schoolkeuze gebaseerd op godsdienst of levensbeschouwing van de ouders/verzorgers wordt door de gemeente gerespecteerd mits deze school kan worden aangemerkt als zijnde de dichtstbijzijnde toegankelijke optie voor soort of stroming.
3. Afstand
In de gemeente Buren geldt voor alle schoolsoorten hetzelfde afstandscriterium. U kunt in aanmerking komen voor leerlingenvervoer, als de afstand tussen uw huis en de dichtstbijzijnde toegankelijke school méér is dan 6 kilometer. Wij hanteren een vaste methode om de afstand te bepalen: de routeplanner van ANWB, met als voertuig de auto, via de kortste route. De afstandsbepaling van huis naar school is alleen om te beoordelen of wordt voldaan aan het afstandscriterium.
4. Leeftijd
Van kinderen van 9 jaar of ouder wordt in principe verwacht dat zij zelfstandig kunnen fietsen. Dit wordt gezien als voorbereiding op het voortgezet onderwijs. Voor leerlingen in het speciaal onderwijs wordt de situatie per leerling bekeken, wat de beste vervoersoplossing is. Van kinderen van 11 jaar of ouder wordt in principe verwacht dat zij zelfstandig van het openbaar vervoer gebruik kunnen maken.
Leerlingenvervoer kent verschillende vormen waarbij het uitgangspunt is dat ouders/verzorgers verantwoordelijk zijn voor de begeleiding naar en van de school:
Fietsvergoeding
Eerst kijken wij of uw kind zelfstandig of onder begeleiding (kan ook achterop) naar school kan reizen. Mocht dat zo zijn, dan krijgt u voor uw kind een financiële vergoeding in de vorm van een fietsvergoeding. Eventueel ook voor de begeleider. De kilometervergoeding bedraagt € 0,11 per kilometer.
Openbaar vervoer
Is fietsen geen optie? Dan bekijken wij de mogelijkheid die het kind heeft om zelfstandig of onder begeleiding met het openbaar vervoer naar school te reizen. Mocht dat zo zijn, dan krijgt u voor uw kind een Voor Elkaar Pas van Arriva waarmee uw kind zelfstandig kan reizen met het openbaar vervoer. De pas is voor het busvervoer te gebruiken in de regio Rivierenland. Met de pas kan onbeperkt gereisd worden vanaf het huisadres naar school en terug. Mochten u als ouder(s)/verzorger(s) en/of uw kind het nog spannend vinden in het begin, bieden wij ook een begeleiderspas aan. Met deze pas kunt u, een familielid of bekende samen met uw kind meereizen zolang dit nodig is. Beide passen zijn kosteloos, de gemeente betaald de kosten.
Goed om te weten; mocht het zo zijn dat de Voor Elkaar Pas toch niet de juiste vervoersoplossing is voor uw kind, kan er altijd teruggevallen worden op de voorgaande voorziening waar het afgelopen schooljaar gebruik van is gemaakt of kijken wij samen met u naar een andere vervoersoplossing wat bij uw kind past.
Eigen vervoer
Ouders of verzorgers kunnen ook een financiële vergoeding voor eigen vervoer krijgen. Zij verzorgen het brengen en halen van hun kind dan zelf. De vergoeding hiervan is € 0,23 per kilometer en wordt berekend via ANWB met als voertuig de auto, via de kortste route.
Aangepast vervoer
Aangepast vervoer is vervoer met een taxibusje van vervoerder Versis vanaf een aangewezen opstapplaats of vanaf uw huisadres tot school en retour. Dit is voor kinderen die op geen enkele andere wijze naar school kunnen reizen. U kunt ook kiezen voor een combinatie van aangepast vervoer en eigen vervoer door uzelf of iemand uit uw omgeving waarbij zelf ritten gereden worden. Hiervoor krijgt u een kilometervergoeding.
U kunt leerlingenvervoer aanvragen via dit formulier. Komt u er niet uit? Dan kunt u contact opnemen met Team Leerlingenvervoer via LLV@buren.nl of telefonisch via 140344.
Wanneer krijgt u bericht?
Als uw aanvraag compleet is, ontvangt u binnen 8 weken een brief met de beslissing of uw kind recht heeft op een vorm van leerlingenvervoer. In deze beschikking staat ook hoe u bezwaar kunt maken tegen de beslissing.
Soms extra informatie nodig
Soms heeft het Team Leerlingenvervoer niet genoeg informatie om uw aanvraag goed te kunnen beoordelen. Dan krijgt u een e-mail met het verzoek de ontbrekende informatie op te sturen. U krijgt twee weken de tijd om uw aanvraag te corrigeren of aan te vullen. Heeft u vragen, neem dan gerust contact op met Team Leerlingenvervoer.
Vraagt u leerlingenvervoer aan voor het nieuwe schooljaar?
Zorg ervoor dat uw aanvraagformulier vóór 1 juli van dit jaar binnen is bij Team Vervoer. Dan kan uw aanvraag op tijd worden beoordeeld. Alleen dan kan het vervoer vanaf de eerste schooldag gegarandeerd worden.
Vraagt u aangepast vervoer aan als het schooljaar al begonnen is?
Team Vervoer behandelt uw aanvraag dan zo snel mogelijk. Een wachttijd van maximaal 8 weken is helaas onvermijdelijk. Wij kunnen u helaas niet garanderen dat uw kind in de eerste 2 weken mee kan met het aangepast vervoer. U dient dan zelf voor vervoer te zorgen.
Belangrijk om te weten
U kunt het hele jaar door leerlingenvervoer aanvragen. U bent als ouder of verzorger altijd verantwoordelijk voor het schoolbezoek van uw kind, ook als u in afwachting bent van leerlingenvervoer.
Is uw situatie gewijzigd?
Als de situatie van uw kind verandert (verhuizing, andere school), kunt u een nieuwe aanvraag voor leerlingenvervoer indienen. Doet u dit zo mogelijk 8 weken voordat de verandering ingaat. Dan weet u zeker dat Team Leerlingenvervoer uw aanvraag op tijd heeft behandeld.
Declareren
Heeft u een toewijzing waarbij u mag declareren? U kunt het formulier opvragen via LLV@buren.nl en 1x per kwartaal achteraf bij ons declareren. Het formulier stuurt u naar: LLV@buren.nl of naar ons postadres: Gemeente Buren, t.a.v. Leerlingenvervoer. Postbus 23 4020 BA MAURIK.
(School-)tijden bij aangepast vervoer
Wanneer een kind in aanmerking komt voor aangepast vervoer per taxibus, wordt voor de planning van het feitelijke vervoer uitgegaan van de structurele lestijden zoals die vermeld staan in de schoolgids. Hierbij is de eerste begintijd en laatste eindtijd leidend. Wanneer er sprake is van een roosterwijziging dient deze structureel van aard te zijn en minimaal twee weken voor ingang bekend te zijn bij Team Leerlingenvervoer. Wanneer een kind niet de reguliere lestijden kan volgen (bv. door medische redenen), dan dient de ouder aangepaste tijden aan te vragen bij Team Leerlingenvervoer. Als Team Leerlingenvervoer toestemming geeft, kunnen de tijden worden aangepast door de vervoerder, hiervoor geldt 5 werkdagen verwerkingstijd.
Meerjarenbeschikking voor SO/VSO scholen
Vanuit het oogpunt van administratieve lastenverlichting voor ouders/verzorgers verstrekt de gemeente Buren in sommige gevallen een meerjarenbeschikking leerlingenvervoer voor leerlingen naar een SO-school.
Voor leerlingen waarvan vast staat dat zij op grond van hun beperking voor meerdere jaren of voor altijd zijn aangewezen op aangepast vervoer, kan voor de periode dat de leerling dezelfde school blijft bezoeken een meerjarenbeschikking worden verstrekt. De meerjarenbeschikking eindigt voor een leerling wanneer de termijn van de door het samenwerkingsverband TLV (toelaatbaarheidsverklaring) afloopt of wanneer er wijzigingen zijn die van invloed zijn op de vervoersvoorziening, denk aan verhuizing of andere school.
Voor deze leerlingen moet bij de aanvraag de TLV als bijlage toegevoegd worden. Voor elk nieuw schooljaar controleert de gemeente Buren bij ouders/verzorgers of de gegevens van de leerling waarvoor een meerjarenbeschikking is afgegeven, ongewijzigd zijn gebleven.
Bij een eerste aanvraag voor een school voor speciaal basisonderwijs of (voortgezet) speciaal onderwijs:
- Inschrijving van de school
- Toelaatbaarheidsverklaring (TLV), afgegeven door het samenwerkingsverband.
- Inkomensverklaring. Voor het schooljaar 2025-2026 hebben wij de gegevens van peiljaar 2023 nodig van u en uw partner (indien van toepassing). Deze verklaring(en) kunt u downloaden via de Belastingdienst of opvragen via de Belastingtelefoon 0800-0543.
Voor het uitvoeren van het leerlingenvervoer werken wij samen met vervoerder Versis. Heeft u een inhoudelijke klacht of een vraag over het leerlingenvervoer uitgevoerd door Versis?
- Vragen over de beschikking of wijzigingen: via gemeente 140344 of LLV@buren.nl
- Informatie ingeplande ritten: groepsvervoer@versis.nl of 088-123 57 00
- Aan/afmelden bij ziekte: 088-123 57 00 of via de app/webportaal
- Klacht over de uitvoering van Versis: 0344-63 85 65, via het klachtenformulier op de website van Versis of middels een brief te sturen naar Versis, Antwoordnummer 370 4000 VB TIEL.
Gedrag tijdens het aangepast vervoer
Als ouder/verzorger bent u te allen tijde verantwoordelijk voor het gedrag van uw kind in de (taxi)bus. U moet uw kind(eren) instrueren zich zo te gedragen, dat tijdens het vervoer geen ongeregeldheden ontstaan. In de informatiebrochure van de vervoerder staat verwoord wat er wordt verwacht van de leerling die vervoerd wordt. Is er toch sprake van overlast dan wordt er een protocol toegepast.
Vervoer tijdens of na schooltijd
De gemeente heeft de zorgplicht voor het vervoer tussen huis en school en terug. De gemeente is niet verantwoordelijk voor het vervoer bij aangepaste tijden door examens, naar naschoolse activiteiten als schoolreisjes, buitenschoolse opvang, een oppasadres, of medische behandeling, etc. Hiervoor is het leerlingenvervoer niet bedoeld.
Als uw kind ziek wordt of om een andere reden niet op school kan blijven tot het einde van de schooldag, dan bent u zelf verantwoordelijk voor vervoer. Het is niet mogelijk tussentijds een taxi in te zetten.
U kunt in het vervoerreglement van onze vervoerder Versis vinden wat er van u en uw kind verwacht wordt.
De gemeente Buren berekent een eigen bijdrage als:
- De leerling naar een basisschool van de gewenste geloofs- of levensovertuiging, basisonderwijs (BO), speciaal basisonderwijs (SBO) of naar een school voor hoogbegaafde kinderen gaat dat verder dan 6 km vanaf uw huisadres gelegen is.
- Op basis van uw verzamelinkomen (peildatum 2023).
- Voor vervoer naar scholen voor basisonderwijs die meer dan 20 km van de woning liggen, wordt nog een (extra) inkomensafhankelijke bijdrage gevraagd.
Informatie over de tarieven voor de eigen bijdrage en de hoogte van het verzamelinkomen dat van kracht is, staan in het digitale aanvraagformulier leerlingenvervoer. De gemeente neemt contact met u op over het betalen van de eigen bijdrage. U kunt de eigen bijdrage in termijnen betalen.