Spring naar content

Omwisselen buitenlands rijbewijs

Heeft u een buitenlands rijbewijs en woont u in Nederland? Dan mag u eerst nog tijdelijk in Nederland rijden met een buitenlands rijbewijs. Hoe lang precies is afhankelijk van het land waar u uw rijbewijs hebt gehaald. Meer informatie hierover vindt u op de website van de RDW.

Rijbewijs omwisselen

Als de termijn dat u mag rijden met uw buitenlandse rijbewijs voorbij is, moet u het rijbewijs omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. Of dit kan hangt af van het land waar het rijbewijs is afgegeven. Een geldig rijbewijs uit de EU/EVA kunt u altijd omwisselen. Meer informatie hierover vindt u op de website van de RDW. 

U doet de aanvraag bij de gemeente. De gemeente stuurt uw aanvraag en uw buitenlandse rijbewijs naar de RDW. De RDW stuurt u een brief als u uw Nederlandse rijbewijs kunt ophalen bij de gemeente.

Meer informatie

U neemt het volgende mee:

  • Een kleurenpasfoto. Bekijk de fotomatrix voor de eisen.
  • Uw buitenlandse rijbewijs. Heeft u een rijbewijs met tekens die niet in Nederland worden gebruikt, bijvoorbeeld in het Japans of Grieks? Laat het rijbewijs dan vertalen bij een beëdigde vertaler, de ambassade of het consulaat.
  • Uw reisdocument (paspoort of id-kaart)
  • Een oud Nederlands rijbewijs als u dat heeft.
  • De Beschikking bewijsregel van de Belastingdienst als u voor uw werk in Nederland bent. Zie Als u voor uw werk in Nederland bent.
  • Een gezondheidsverklaring van het CBR als u een rijbewijs van buiten de EU/EVA heeft. Bij rijbewijzen uit de EU/EVA heeft u deze soms ook nodig. U leest hier meer over op  de website van het CBR.

U betaalt voor de omwisseling van het rijbewijs € 51,11 plus de kosten van aangetekend verzenden (€ 9,25 in 2024).