Spring naar content

Rijbewijs

Een rijbewijs vraagt u aan in de gemeente waar u woont. Maak hiervoor een afspraak. Het aanvragen en ophalen doet u zelf. Standaard ligt het rijbewijs na 5 werkdagen klaar.

In sommige situaties moet u eerst medisch gekeurd worden voordat u een rijbewijs kunt aanvragen of verlengen. U heeft dan een gezondheidsverklaring nodig.

Wilt u uw rijbewijs vernieuwen of een uitbreiden met een categorie? Dan kunt u ook online uw rijbewijs vernieuwen. Hierdoor hoeft u maar één keer naar het gemeentehuis, in plaats van twee keer. Hoe u dit kunt doen, leest u hieronder.

Meer informatie

Vanaf 1 oktober kunt u uw rijbewijs online verlengen of uitbreiden. Dit kan via de website van RDW . Hierdoor hoeft u maar één keer naar het gemeentehuis, in plaats van twee keer. Na twee werkdagen ligt uw rijbewijs klaar op het gemeentehuis.

U kunt uw rijbewijs online verlengen als:

  • u een Nederlands rijbewijs heeft;
  • uw rijbewijs verlengd of uitgebreid moet worden en;
  • u de DigiD app met ID-check heeft.

Hoe werkt het online verlengen van uw rijbewijs?

1. Pasfoto maken bij RDW-erkende fotograaf
Het online verlengen van uw rijbewijs begint met het maken van een nieuwe pasfoto. Dit doet u bij een RDW-erkende fotograaf of fotocabine. Neem uw huidige rijbewijs mee. Bij de fotograaf of fotocabine moet u ook een handtekening zetten, die wordt gebruikt op uw nieuwe rijbewijs.

De fotograaf stuurt uw nieuwe pasfoto en handtekening beveiligd naar de RDW.

2. Online aanvragen
U krijgt een mail van de RDW, met een link om uw rijbewijs aan te vragen. U klikt op de link en logt dan in met de DigiD app. Volg alle stappen en reken af via iDeal.

3. Rijbewijs ophalen op het gemeentehuis
Na vijf werkdagen ligt uw nieuwe rijbewijs klaar op het gemeentehuis. U kunt het rijbewijs zonder afspraak ophalen bij de receptie van het gemeentehuis. Uw huidige rijbewijs moet u inleveren, vergeet deze dus niet mee te nemen naar de afspraak.

Als u voor het eerst uw rijbewijs aanvraagt of als het kwijt of gestolen is, is online aanvragen niet mogelijk.

Meenemen bij aanvragen/verlengen van het rijbewijs

  • één pasfoto die voldoet aan de eisen. Voor pasfoto’s op het rijbewijs gelden dezelfde voorwaarden als voor pasfoto’s op identiteitskaart en paspoort. Let op: de pasfoto mag niet ouder zijn dan 6 maanden en foto’s uit een pasfotoautomaat voldoen niet altijd aan alle eisen;
  • bij vermissing van uw rijbewijs: paspoort of id-kaart, als u die heeft;
  • bij verlenging of bijschrijven nieuwe categorie: het rijbewijs dat u in bezit heeft.

Is uw rijbewijs gestolen of bent u het kwijt? Dan is het belangrijk dat u uw rijbewijs zo snel mogelijk als vermist opgeeft zodat hiermee geen fraude gepleegd kan worden. U kunt dit rechtstreeks bij de RDW doen. U heeft hiervoor een DigiD nodig. Uw rijbewijs wordt dan direct geblokkeerd.

U kunt ook langskomen op het gemeentehuis om een zogeheten vermissingsverklaring te laten opmaken. U kunt dan tegelijkertijd een nieuw rijbewijs aanvragen. U moet hiervoor wel een afspraak maken. Wij adviseren u om digitaal aangifte te doen van vermissing zodat uw rijbewijs geblokkeerd wordt en er geen misbruik van gemaakt kan worden.

Tot het nieuwe rijbewijs er is, mag u niet meer rijden. U kunt een boete krijgen als de politie u aanhoudt en u geen geldig rijbewijs kunt laten zien.
Bij bijvoorbeeld diefstal, zakkenrollerij of overval is het verstandig ook aangifte te doen bij de politie.

 

  • Aanvraag rijbewijs € 51,11
  • Toeslag spoedaanvraag € 39,65
  • Gezondheidsverklaring voor een medische keuring € 44,50

Als u vóór 14.00 uur een spoedaanvraag doet, kunt u het rijbewijs de volgende werkdag na 11.00 uur afhalen. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra kosten.

U moet altijd zelf uw rijbewijs ophalen. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken. Wij kunnen u een sms of mail sturen als uw document door u opgehaald kan worden.

U moet het rijbewijs afhalen binnen 3 maanden vanaf de datum dat u het heeft aangevraagd. Doet u dit niet? Dan vervalt het rijbewijs en moet u een nieuw rijbewijs aanvragen.

Ben je 17 jaar en wil je je rijbewijs aanvragen, dan heb je een begeleiderspas nodig. Op deze begeleiderspas komen de namen te staan van de door jouzelf gekozen coaches die jou tot je 18e verjaardag gaan begeleiden tijdens het autorijden. De pas mag je aanvragen vanaf 16,5 jaar.

Je moet eerst de begeleiderspas hebben aangevraagd, voordat je een rijbewijs kunt aanvragen bij de gemeente. De begeleiderspas kun je aanvragen nadat jouw coaches bij de RDW zijn geregistreerd. Dit moet er minimaal 1 zijn en mogen er maximaal 5 zijn.

Heeft u een begeleiderspas nodig? Deze kunt u online aanvragen bij de RDW.

Als u beroepschauffeur op een vrachtauto en/of bus wilt worden, moet u de code 95 (basiskwalificatie) halen. Nadat u bent geslaagd voor de examens en toetsen, kunt u een nieuw rijbewijs bij de gemeente aanvragen waarop de code 95 wordt bijgeschreven; dat is 5 jaar geldig. U verlengt de code 95 door nascholing te volgen.

Kijk voor meer informatie over Code 95 op cbr.nl.

Vervallen vrijstelling Code 95

Chauffeurs die zijn geboren voor 1 juli 1955 hebben automatisch de code 95 gekregen voor de duur van het rijbewijs. Dit op basis van hun leeftijd.

De Europese Commissie vindt dat het automatisch geven van de code 95 niet mag. De Nederlandse overheid moet dit terugdraaien. Hiervoor is een wetswijziging doorgevoerd, die in gaat per 1 december 2020.

Alle rijbewijshouders met een C en/of D rijbewijs geboren voor 1 juli 1955 met een nu nog geldige code 95, ontvangen een brief van het ministerie IenW. In de brief staat wat de chauffeur moet doen om de code 95 op het rijbewijs te behouden.

Actuele informatie vindt u ook op de website van  het CBR en op rijksoverheid.nl.

Het rijbewijs heeft sinds 26 mei 2018 een chip met een inlogfunctie. De wet Digitale Overheid die per 1 juli 2023 ingaat, maakt het mogelijk om gebruik te maken van deze inlogfunctie.

Vraagt u uw rijbewijs aan vanaf 1 juli, dan ontvangt u binnen 5 werkdagen een brief van DigiD met daarin een pincode. Met die code kunt u de inlogfunctie van uw rijbewijs activeren. Zo maakt u het rijbewijs geschikt om in te loggen bij bijvoorbeeld overheidswebsites. Het activeren van de inlogfunctie is niet verplicht.

Heeft u uw rijbewijs aangevraagd tussen 26 mei 2018 en 1 juli 2023, dan kunt u ook gebruikmaken van de inlogfunctie. U krijgt alleen geen brief, maar u kunt zelf via DigiD een pincode aanvragen om de inlogfunctie te activeren.

Het is vanaf 1 juli 2023 niet meer mogelijk om bij de RDW aan te geven dat u geen inlogfunctionaliteit in uw rijbewijs wilt.

Wat houdt inloggen met een identiteitsbewijs (rijbewijs of identiteitskaart) in?

Inloggen met een identiteitsbewijs geeft in de toekomst toegang tot persoonlijke gegevens die extra gevoelig zijn. Om deze gegevens goed te beschermen willen organisaties nog meer zekerheid dat de gegevens met de juiste persoon worden gedeeld. Inloggen met een rijbewijs of identiteitskaart met behulp van de DigiD app geeft die extra zekerheid en zorgt zo voor maximale bescherming van iemands gegevens. Het is vanaf 1 juli wel mogelijk om in te loggen met een rijbewijs, maar er is nog geen dienst waarbij inloggen op dit niveau verplicht is.

Waar kunt u terecht met vragen over de inlogfunctie?

Met vragen over de inlogfunctie kunt u terecht bij DigiD via www.digid.nl/contact.

Prijs

Door de invoering van de inlogfunctie wordt het rijbewijs vanaf 1 juli € 3,50 duurder, namelijk € 48,15.

Beeldmerk op rijbewijs

Op de achterkant van het rijbewijs (uitgegeven vanaf 26 mei) staat een nieuw beeldmerk dat aangeeft dat het rijbewijs een inlogfunctionaliteit heeft: