Spring naar content

Verkiezingen 2021

Tweede Kamerverkiezingen 2021

Op woensdag 17 maart 2021 zijn de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Door het coronavirus zijn aanpassingen nodig. De rijksoverheid beslist hier binnenkort over. Op deze pagina houden we u op de hoogte van belangrijke ontwikkelingen en praktische zaken die u als kiezer moet weten.

Meer informatie

Een ondersteuningsverklaring is een verklaring waarmee u een kandidatenlijst ondersteunt van een politieke partij/groepering. Ondersteuningsverklaringen zijn vereist als partijen bijvoorbeeld:

  • voor het eerst deelnemen aan de verkiezing of:
  • bij de vorige verkiezing geen zetel(s) hebben behaald.

Wanneer?

Het afleggen van een ondersteuningsverklaring kan van 4 januari t/m 1 februari 2021 in het gemeentehuis van Buren. Bij voorkeur op afspraak. Dit voorkomt dat u enige tijd buiten moet wachten. Vragen? Neemt u dan even contact op met een medewerker van het team verkiezingen.

Meenemen

U moet een (voor-)ingevuld formulier (H4) meenemen. Dit formulier heeft u van de betreffende partij/groepering ontvangen. Ook moet u zich kunnen legitimeren met een geldig identiteitsbewijs.

Ondertekenen

U ondertekent de verklaring in aanwezigheid van de medewerker. Dus niet vooraf, maar pas in het gemeentehuis. Natuurlijk moet u wel als kiezer zijn ingeschreven in de basisregistratie personen (BRP) van de gemeente Buren.

In de gemeente Buren worden op 14 plekken verkiezingsborden geplaatst. Het beplakken van de borden met posters van deelnemende politieke partijen wordt (centraal) verzorgd door het bedrijf SignMatch.

Doet uw partij mee aan de komende Tweede Kamerverkiezingen? En wilt u dat uw poster op de borden wordt geplakt? Dan moet u de posters uiterlijk 9 februari 2021 aanleveren bij SignMatch. Uw poster kunt u mailen naar: verkiezingen@signmatch.nl. Wilt u hierbij wel uitdrukkelijk aangeven dat het om beplakking op verkiezingsborden in de gemeente Buren gaat.

 

Op 17 maart 2021 is de Tweede Kamerverkiezing. Jij mag dan voor het eerst stemmen. Dat is jouw kans om mee te beslissen wie de 150 nieuwe Tweede Kamerleden worden. Echt belangrijk, want:

  • de Tweede Kamer maakt samen met de regering nieuwe wetten;
  • de Tweede Kamer controleert de regering;
  • de Tweede Kamer kan voorstellen van de regering goedkeuren of afkeuren.

Als je stemt op jouw favoriete kandidaat van jouw favoriete politieke partij, heb jij invloed op de besluiten van de Tweede Kamer. En dus op hoe alles de komende jaren in Nederland geregeld wordt.

Hoe werkt het?

Heel simpel. Je krijgt op of rond 18 februari een stempas thuisgestuurd. Die neem je, met jouw ID (rijbewijs, paspoort of identiteitskaart) mee naar het stemlokaal. Daar krijg je een stembiljet. Hierop maak je het vakje voor de naam van jouw favoriete kandidaat rood. Daarna stop je het biljet in de stembus.

Waar en wanneer kan ik stemmen?

Ook ontvang je op je woonadres een kandidatenlijst. Hierop staan ook alle adressen van de stemlokalen in onze gemeente. Daar kun je op 17 maart stemmen, van half 8 ’s ochtends tot 9 uur ’s avonds.

Stemmen en Corona

Vanwege Corona gelden speciale maatregelen. Zo doe je een gezondheidscheck voordat je gaat stemmen. Bij klachten ga je niet naar een stemlokaal. Je kunt dan iemand anders vragen om jouw stem uit te brengen. Dat heet machtigen. Kijk op de achterkant van je stempas hoe je dat doet. Als je tot een risicogroep behoort, kun je ook stemmen op 15 en 16 maart. Op onze website (www.buren.nl) kun je binnenkort lezen bij welke stemlokalen dit kan.

Heb je nog vragen?

Neem dan contact met ons op. Telefoonnummer: 14 0344 E-mail: burgerzaken@buren.nl. Meer informatie over de verkiezingen vind je op www.elkestemtelt.nl.