Spring naar content

Duurzame subsidies en financieringsmogelijkheden

Van vloerisolatie tot warmtepomp: waar betaalt u het van? Is het slim om spaargeld te gebruiken of kunt u beter een lening afsluiten? Het is het uitzoeken waard, want energie besparen zorgt voor een lagere energierekening, een prettig huis en minder CO2-uitstoot. De kosten verdient u vaak terug via een lagere energierekening. Maar dan moet u de maatregelen wel eerst betalen. Hoe doet u dat? Het kan zijn dat u subsidie aan kunt vragen of een financieringsregeling kunt gebruiken. Hieronder leest u daarover meer.

Advies door Energieloket Buren

Bij het Energieloket Buren kunt u terecht voor gratis persoonlijk en onafhankelijk advies over financiering, subsidies en regelingen voor het verduurzamen van uw woning. Ga direct naar het subsidie- en financieringsoverzicht van Energieloket Buren of doe de gratis subsidiecheck.

Subsidiewijzers

Direct online bekijken wat kan? Bekijk via een subsidiewijzer de mogelijkheden:
Ga direct naar de energiesubsidiewijzer.
Ga direct naar de groene subsidiewijzer.

Leestip: Stappenplan: Hoe betaal ik energiebesparende maatregelen?

Bent u (ver)huurder, VvE of ondernemer?

Er zijn niet alleen subsidies en financieringsregelingen voor woningeigenaren. Ook voor ondernemers, VvE’s en non-profitorganisaties zijn er mogelijkheden. Wilt u investeren in duurzame maatregelen? Bij eCoBuren en het Energieloket vindt u daarover meer informatie.

Energiebespaarlening

Het Nationaal Warmtefonds biedt financieringsmogelijkheden voor de verduurzaming van huizen en gebouwen tegen aantrekkelijke voorwaarden voor particuliere woningeigenarenVerenigingen van Eigenaren (VvE’s) en scholen.

Te gebruiken voor: zonnepanelen, zonneboiler, warmtepomp, warmte-terugwinsystemen, aansluiten op een warmtenet, isolatie, energiemonitor met koppeling slimme meter, ventilatoren, hoogrendementsglas, HRe-ketel, lage temperatuurafgiftesystemen en maatwerkadvies.

Energiebespaarbudget Nationale Hypotheek Garantie (bouwdepot)

Met het Energiebespaarbudget van NHG kunt u extra lenen voor het verduurzamen van uw huis. Of u nu een huis koopt, verbouwt of de hypotheek oversluit. Dit zijn de voordelen:

  • De kosten kunnen mee in de NHG-hypotheek
  • U hoeft niet vooraf te kiezen welke maatregelen u neemt
  • U hebt mogelijk tot twee jaar de tijd om het budget te gebruiken

Te gebruiken voor: energiebesparende maatregelen, zoals isolatie, hoogrendementsglas, energiezuinig ventilatiesysteem, warmtepomp, douche-warmteterugwinningssysteem, zonnecellen.

Er zijn op dit moment geen gemeentelijke subsidies beschikbaar. Het kan wel zijn dat u recht heeft op niet-gemeentelijke subsidies.

Subsidie voor zonnepanelen

Er zijn op dit moment geen gemeentelijke en landelijke subsidies voor zonnepanelen voor particulieren. Wel kunt u gebruik maken van een BTW-teruggave en de salderingsregeling voor zonnepanelen. Ook is het mogelijk om een Energiebespaarlening af te sluiten op de website van het Nationaal Warmtefonds. Bent u ondernemer of VvE? Kijk dan naar de subsidiemogelijkheden van de ISDE+ en SDE++.

Subsidie voor warmtepomp of zonneboiler

U kunt voor isolatiemaatregelen, de installatie van een (hybride) warmtepomp of een duurzaam verwarmingssysteem gebruik maken van de ISDE subsidie. Deze subsidie is 30% van de gemiddelde totale investeringskosten. Naast het aanvragen van deze subsidie, kunt ook een Energiebespaarlening afsluiten.

Subsidie voor vergroening

De gemeente Buren heeft op dit moment geen subsidies voor de aanleg van groene daken (mos-, sedum-, gras- of kruidendaken) of voor het vergroenen van uw tuin of het verwijderen van tegels. Het kan zijn dat er landelijke subsidies zijn, dit kunt u nagaan via de groene subsidiewijzer. Voor agrariërs en ondernemers biedt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland een aantal subsidiemogelijkheden.

Subsidie ‘samen vergroenen’
Waterschap Rivierenland heeft een ubsidie voor maatregelen die de omgeving beter bestand maken tegen extreem weer. Zoals:

  • Bomen planten
  • Schoolplein vergroenen
  • Dak vergroenen
  • Regenwatervijver of wadi maken
  • Tegels eruit, groen erin
  • Regenopvang plaatsen (regenton, regenzuil of regenwaterschutting)
  • Geveltuin aanleggen

Voor deze subsidie geldt op=op. Meer informatie vindt u op: www.samenvergroenen.nl.

Subsidie voor elektrische auto’s

Koopt of leaset u een volledig elektrische personenauto? Dan kunt u in aanmerking komen voor de subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP).