Spring naar content

Duurzame subsidies en financieringsmogelijkheden

Van vloerisolatie tot warmtepomp: waar betaalt u het van? Is het slim om spaargeld te gebruiken of kunt u beter een lening afsluiten? Het is het uitzoeken waard, want energie besparen zorgt voor een lagere energierekening, een prettig huis en minder CO2-uitstoot. De kosten verdient u vaak terug via een lagere energierekening. Maar dan moet u de maatregelen wel eerst betalen. Hoe doet u dat? Het kan zijn dat u subsidie aan kunt vragen of een financieringsregeling kunt gebruiken.

Energiebespaarlening

Het Nationaal Warmtefonds biedt financieringsmogelijkheden voor de verduurzaming van huizen en gebouwen tegen goede voorwaarden. Zij hebben mogelijkheden voor particuliere woningeigenarenVerenigingen van Eigenaren (VvE’s) en scholen.

Energiebespaarbudget Nationale Hypotheek Garantie (bouwdepot)

Met het Energiebespaarbudget van NHG kunt u extra lenen voor het verduurzamen van uw huis. Of u nu een huis koopt, verbouwt of de hypotheek oversluit. Dit zijn de voordelen:

 • De kosten kunnen mee in de NHG-hypotheek
 • U hoeft niet vooraf te kiezen welke maatregelen u neemt
 • U hebt mogelijk tot twee jaar de tijd om het budget te gebruiken

Advies door Energieloket Buren

Bij het Energieloket Buren kunt u terecht voor gratis persoonlijk en onafhankelijk advies over financiering, subsidies en regelingen voor het verduurzamen van uw woning. Maak een afspraak of bekijk de subsidie- en financieringsoverzicht.

Subsidie voor zonnepanelen

Er zijn op dit moment geen gemeentelijke en landelijke subsidies voor zonnepanelen. Wel kunt u gebruik maken van de salderingsregeling voor zonnepanelen.

Vanaf 1 januari 2023 zijn zonnepanelen vrij van BTW. Dit geldt voor woningen en bijgebouwen van een particuliere woningeigenaar.

Subsidie voor energiebesparing en isolatie

Bent u eigenaar van een koopwoning? Dan kunt u gebruik maken van de Investeringssubsidie ISDE-subsidie. U kunt dan voor 5 typen isolatiemaatregelen subsidie aanvragen. Lees vooraf goed de voorwaarden door. Of bekijk de instructievideo.

Is uw woning slecht geïsoleerd? Dan kunt u waarschijnlijk extra NIP-subsidie aanvragen. Ga voor meer informatie naar www.energieloketburen.nl/nip. Ook als u uw woning al geïsoleerd heeft (na 1 januari 2023) kunt u in aanmerking komen voor deze subsidie.

Subsidie voor warmtepomp of zonneboiler

U kunt voor isolatiemaatregelen, de installatie van een (hybride) warmtepomp of een duurzaam verwarmingssysteem gebruik maken van de ISDE subsidie. Naast het aanvragen van deze subsidie, kunt ook een Energiebespaarlening afsluiten.

Subsidie voor vergroening

De gemeente Buren heeft op dit moment geen subsidies voor de aanleg van groene daken (mos-, sedum-, gras- of kruidendaken) of voor het vergroenen van uw tuin of het verwijderen van tegels. Het kan zijn dat er landelijke subsidies zijn, dit kunt u nagaan via de groene subsidiewijzer.

Subsidie voor elektrische auto’s

Koopt of leaset u een volledig elektrische personenauto? Dan kunt u in aanmerking komen voor de subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP). Vraag vanaf 9 januari 2024, 9:00 uur SEPP aan.

EnergieVitaal
Steeds meer mensen hebben moeite om de energierekening te betalen of kunnen deze zelfs helemaal niet meer betalen.  Als u u ook zorgen maakt, helpen wij graag. We zorgen ervoor dat u uw tips krijgt over hoe u uw energierekening kunt verlagen. EnergieVitaal brengt gratis kleine energiebesparende maatregelen aan in uw (huur)huis. Meer informatie op www.energieloketburen.nl/energievitaal.


Subsidie voor (hybride) warmtepomp, zonneboiler of kleine windturbine
Verduurzaam uw productieproces, gebouw of te verhuren woning met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor zakelijke gebruikers. Dat kan met een (hybride) warmtepomp, een zonneboiler of een kleine windturbine.

Subsidie voor zonnepanelen
In 2024 kunt u via RVO geen subsidie meer aanvragen voor zonnepanelen. Hier was tot 31 december 2023 budget voor. Meer informatie over deze subsidie leest u op: Zonnepanelen voor zakelijke gebruikers.

Subsidie voor vergroenen

Voor agrariërs en ondernemers biedt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland een aantal subsidiemogelijkheden.

eCoBuren
Wilt u investeren in duurzame maatregelen? Bij eCoBuren vindt u daarover meer informatie.

Advies door DOE Rivierenland
Duurzaam Ondernemers Energieteam (DOE) is een centraal aanspreekpunt van en voor ondernemers. Dit zijn ondernemers met kennis van zaken op het gebied van duurzaamheid, zoals energieadviseurs en installatiebedrijven in de regio. DOE helpt u bijvoorbeeld verder bij het vinden van subsidies en verduurdamingsadvies.

Innovatieversneller Rivierenland
Bent u een burgercoöperatie, innovatief MKB-bedrijf, familiebedrijf, startup of innovatieteam die wil bijdragen aan een schone, duurzame, gezonde wereld en heeft u een oplossing voor versnelling van de transitie? De Innovatieversneller biedt verschillende trajecten die aansluiten bij de fase en omvang waarin je bedrijf zich bevindt. Je wordt verder geholpen met trainingen, tools en professionele coaching door experts. De Innovatieversneller zorgt er ook voor dat je uw innovatie kunt presenteren aan serieuze investeerders, partners, potentiële klanten en andere relevante partijen in de markt. Meer informatie www.innovatieversnellerrivierenland.nl.

SVVE: voorwaarden duurzame warmteopties en centrale aansluiting warmtenet
Subsidie voor nieuwe warmtepompen en zonneboilers. Voor warmtenetten is de subsidie enkel geldig voor de eigenaar-bewoners. Loopt tot en met t/m 21 december 2027. Meer informatie op de website van RVO.

ISDE (zakelijk)
Voor investeringen in maatregelen door VvE’s (appartementen) zoals:

 • Warmtepomp
 • Zonneboiler
 • Centrale aansluiting warmtenet appartementsgebouw
 • Kleinschalige windturbines

Gemiddeld 30% van investering gedekt. Jaarlijkse openstelling.
Meer informatie op de website van de RVO.

Energieadvies voor VvE’s
Wilt u als Vereniging van Eigenaren verduurzamen en weten welke mogelijkheden er zijn? Welke investering levert het meeste op? Onderzoek het met een gratis advies. De adviseurs van EnergieSamenRivierenland kunnen helpen.

Fonds verduurzaming maatschappelijk vastgoed

Wilt u als maatschappelijk organisatie uw gebouwen verduurzamen? Dan kunt u een lening aanvragen voor maatregelen om energie te besparen. Of om duurzame energie op te wekken, eventueel in combinatie met maatregelen voor klimaatadaptatie, circulair bouwen of biodiversiteit.

Meer informatie vindt u op de website van Provincie Gelderland.

Ontzorgingsprogramma maatschappelijk vastgoed

Bezit u klein maatschappelijk vastgoed en heeft u behoefte aan kennis of advies om gebouw(en) te verduurzamen? Maak kosteloos gebruik van KlimaatklaarGelderland: het ontzorgingsprogramma voor maatschappelijk vastgoed. Tot en met december 2024 kunnen eigenaren kosteloos gebruik maken van kennis en advies, gegeven door duurzaamheidscoaches.

Meer informatie vindt u op de website van KlimaatklaarGelderland.

Ondersteuning via Sportverenigingscoach Buren

Via het NOC*NSF kunt u ondersteuning krijgen bij de verduurzaming van uw sportaccommodatie. Wilt u hier meer over weten? Of heeft u hier interesse in? Stuur dan een mail naar Johan van Kouterik via sportloket@sportbureaubetuwe.nl.

Er zijn twee mogelijkheden:

 • Presentatie (60 minuten)
  Inspiratie om de vereniging duurzaam in te richten.
  Minimaal 6 deelnemers
  Geen eigen bijdrage
 • Workshop (1 dagdeel)
  Inspiratie om de vereniging duurzaam in te richten en het bespreken van concrete mogelijkheden als groene stroom (elektriciteit, gas), isolatie(materiaal), zonnepanelen, warmtepomp, LED verlichting, groendak, afval recyclen, watergebruik verminderen. U krijgt handvatten om na afloop zelf aan de slag te gaan met verduurzamen.
  Minimaal 6 deelnemers, maximaal 20 deelnemers
  Eigen bijdrage: € 534,50

SportNL Groen
Via Sport NL Groen krijgt u inzicht in de maatregelen om te verduurzamen en daarbij ook de te verwachten (financiële) besparingen voor uw club. U kunt alle groene producten, subsidies, leningen en energie zelf online regelen via www.sportnlgroen.nl. Dit is een initiatief vanuit de Routekaart Verduurzaming Sport.

De Groene Club van KNVB
De Groene Club biedt een gratis begeleidingstraject voor verduurzaming. U krijgt één aanspreekpunt die samen met u gaat kijken hoe uw club kan verduurzamen op het gebied van energie, mobiliteit en afval. Meer informatie op www.degroeneclub.nl. Een onderdeel hiervan is ook www.energietrainer.nl. Hier kunnen voetbalverenigingen terecht voor energieadvies.

Gebruik maken van landelijke subsidies en regelingen

Via de Subsidiewijzer Verduurzaming Sportaccommodaties van Kenniscentrum Sport & Bewegen krijgt u in een paar stappen inzichtelijk welke landelijke subsidies voor uw organisatie beschikbaar zijn voor bepaalde duurzaamheidsmaatregelen.

Sportlening van BNG Duurzaamheidsfonds
Het BNG Duurzaamheidsfonds maakt investeringen in en aan de sportaccommodatie betaalbaar met de Sportlening. Meer informatie vindt u op de website van BNG Duurzaamheidsfonds.

BOSA
In de ‘Stimulering bouw en onderhoud van sportaccommodaties (BOSA)’ kunt u een deel gebruiken voor verduurzaming. De verduurzaming moet samen gaan met andere werkzaamheden. Meer informatie vindt u op de website van RVO.

ISDE
ISDE is de afkorting voor: Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing. Heeft u een KvK-nummer? Dan kunt u als verenging of stichting waarschijnlijk de ISDE subsidie aanvragen. Dit kan bijvoorbeeld voor de aanschaf van verschillende energiemaatregelen, inclusief zonnepanelen en warmtepomp. Meer informatie over de voorwaarden vindt u op de website van de RVO.

Subsidie lokale hernieuwbare energieprojecten
Wilt u in uw buurt een project voor groene (hernieuwbare) energie starten? Dan kunt u subsidie aanvragen. De voorwaarden voor deze subsidie verschillen per type aanvrager. Kijk voor meer informatie op de website van Provincie Gelderland. Deze subsidie is aan te vragen t/m 31 december 2024.

SCE (Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking)
Zonnepanelen voor verenigingen en scholen zijn goed te combineren met betrokkenheid van leden, leerlingen en ouders. Daarvoor is een speciale subsidierelging beschikbaar: SCE (Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking). De leden (particulieren of bedrijven) en de installatie moeten wonen of gevestigd zijn binnen de aangevraagde postcoderoos. U kunt weer subsidie aanvragen t/m 1 november 2024 17.00 uur. Meer informatie vindt u op de website van RVO.

SDE++
Wilt u grootschalig duurzame (hernieuwbare) energie produceren? Of CO2-verminderende technieken toepassen? Dan kunt u subsidie aanvragen vanuit de Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++). Deze regeling staat open t/m 5 oktober 2023.

DUMAVA
Dit is de landelijke subsidieregeling voor verduurzaming van maatschappelijk vastgoed. De regeling was open op 18 september 2023. Er zijn teveel aanvragen ontvangen en daarom is de regeling nu gesloten. Bekijk de website van RVO voor meer informatie.

Er zijn verschillende financiële regelingen voor verduurzaming kerken gebruik van kunnen maken. In sommige gevallen is de regeling specifiek voor een gebouw met een monumentale status.

Energie voor Kerken
CIO-kerken en kloosters in Nederland kopen samen elektriciteit en gas in, binnen het inkoopcollectief Energie Voor Kerken. Door het grote inkoopvolume van meer dan 7.500 aansluitingen kopen zij veel voordeliger in. Kijk voor meer informatie op www.energievoorkerken.nl.

Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)
Met de Investeringssubsidie duurzame energie kunt u een tegemoetkoming krijgen voor de aanschaf van zonneboilers en warmtepompen. Als kerk bestaat alleen de mogelijkheid om deze subsidie aan te vragen via de zakelijke weg. Daarvoor heeft u een KvK-nummer nodig. Lees verder.

Gelderse Monumentenfonds-hypotheek (voor kerken met monumentale status)
Bent u eigenaar van een monument in Gelderland en gaat u kosten maken voor het restaureren of herbestemmen van uw pand? Of bent u van plan om energiebesparende maatregelen in het monument nemen? Dan kunt u mogelijk een hypotheek aanvragen uit het Gelders Monumentenfonds.​​ Deze hypotheek geldt voor rijksmonumenten en monumenten die beschermd zijn door de gemeente.

Monumentenwacht Gelderland (voor kerken met monumentale status)
Het is mogelijk voor kerken met een monumentale status om een abonnement bij de Monumentenwacht af te sluiten die jaarlijks komen inspecteren. Dit kost € 60,- per jaar. Tegen een gereduceerd kan een professional van de monumentenwacht een energieadvies maken. Kijk voor meer informatie op de website van Monumentenwacht.

DUMAVA-subsidie
De landelijke DUMAVA-subsidie is ook voor kerken, begrijp ik vanuit de website van de Rijksoverheid. Op 18 september 2023 9.00 uur gaat deze regeling weer open.

Gaat u uw monument verbouwen? Dit is een mooi moment om te kijken naar energiebesparing en verduurzaming. Wilt u meer weten over duurzame maatregelen bij monumenten? Of over subsidies voor monumenteigenaren? Ga dan naar www.buren.nl/monumenten voor meer informatie.

Tijdelijke subsidie: isolatiemaatregelen bij gemeentelijke monumenten
Bent u eigenaar van een gemeentelijk monument? En heeft u in 2023 een vergunning gekregen voor het uitvoeren van isolatiemaatregelen? Dan kunt u nu subsidie aanvragen voor de kosten van deze maatregelen. We bieden u deze subsidie aan om u tegemoet te komen in de betaalde leges. Het subsidiebedrag is maximaal 20% van uw kosten. U kunt maximaal € 1.000 per monument krijgen. U kunt de subsidie aanvragen t/m 31 december 2024 nadat de isolatiemaatregelen zijn uitgevoerd. De voorwaarde is dat u de vergunning in 2023 heeft gekregen. Vraag uw subsidie zo snel mogelijk aan. Er is in totaal € 50.000 beschikbaar. Meer informatie vindt u op www.buren.nl/monumenten.

Subsidiewijzers

Duurzaamheidsleningen

Gerelateerde onderwerpen