Zoeklocaties munitieopslag Defensie
Het ministerie van Defensie is op zoek naar nieuwe locaties om munitie op te slaan. Twee van de (mogelijke) locaties liggen in de gemeente Buren. Op deze pagina vindt u meer informatie over dit onderwerp.
Informatie
- Brief Defensie aan kaveleigenaren: locatie niet verder onderzocht (12 november 2024)
- Nieuwsbericht 12 november 2024: Zoelen-Oost en Zoelen-West vallen af als mogelijke locatie voor munitieopslag
- Op 24 oktober 2024 heeft het college van burgemeester en wethouders een brief gestuurd aan het ministerie van Defensie, waarin de zienswijze van de gemeente Buren wordt toegelicht: Zienswijze inzake mogelijke realisatie munitieopslag
- Uitgaande brief en informatiepakket aan de betrokken inwoners (15 oktober 2024)
- Op 11 september werd een inwoners informatiebijeenkomst georganiseerd door actiegroep MuNIETiedepot Rijswijk, in samenwerking met Dorpsplatform Rijswijk. De gemeente Buren was ook aanwezig, met wethouder Pieter Neven en burgemeester Ostendorp. Daar presenteerden wij bijgevoegde dia’s: Presentatie Pieter Neven – munitiedepot defensie (PDF).
- Nieuwsbericht 9 juli 2024: Onrust over munitieopslag
Op 4 oktober 2024 vond het bestuurlijk gesprek plaats over de kansrijke en niet kansrijke locaties in het kader van het Plan-MER onderzoek naar locaties voor Defensie in de provincie Gelderland.
Staatssecretaris Gijs Tuinman was aanwezig om het overleg te voeren met de bestuurders van betreffende gemeenten en gedeputeerde Peter Drenth van de Provincie Gelderland. Dat overleg was constructief.
Wethouder Pieter Neven heeft de bezwaarpunten van de gemeente Buren ingebracht en aangegeven dat er bestuurlijk en maatschappelijk geen draagvlak is voor de vestiging van een munitiedepot in onze gemeente.
Daarnaast heeft de wethouder dringend gevraagd – gezien de impact op onze bevolking – om zo snel mogelijk duidelijkheid te geven over de niet kansrijke locaties, omdat het gebied waar het in Buren over gaat ‘op slot’ zit. Het heeft teveel impact op bewoners in en rond de zoekgebieden.
Er was bij Defensie en de staatsecretaris begrip voor de inbreng. Meer duidelijkheid komt via een voorstel wat voorgelegd gaat worden aan de ministerraad. In het voorstel wordt duidelijk met welke locaties er wordt doorgegaan. De beoogde communicatie zal – onder voorbehoud van tijdige behandeling in de Ministerraad – op 29 oktober 2024 plaatsvinden.
De gemeente heeft al eerder aangegeven in een zienswijze dat er grote bezwaren zijn bij een locatie in de gemeente Buren. Nu de locatiekeuze bekend is valt op dat er binnen de beschermingscirkels woningen moeten verdwijnen, voor de oostelijke locatie 30 woningen en de westelijke 36 woningen. Het gebied is ook van groot belang voor de fruit- en veeteelt. Ook een camping in het gebied zou schade ondervinden als de plannen van Defensie door zouden gaan. Daarnaast valt op dat de locaties midden in een beschermd weidevogelgebied liggen.
De gemeente Buren adviseert het ministerie van Defensie vooral om naar uitbreiding van bestaande defensie-locaties te kijken. Tussen de gemeenten waar zoeklocaties bevinden en de gedeputeerde van de provincie Gelderland is afgesproken dit kenbaar te maken bij Defensie.
De gemeente heeft al een zienswijze ingediend bij het ministerie van Defensie en zal in het verdere traject zowel ambtelijk, bestuurlijk maar ook juridisch de vingers aan de pols houden. Ook zal de gemeente zelf een zienswijze indienen bij de terinzagelegging van het concept nationale beleidsvisie NPRD en de planMER. Dit wordt in het derde kwartaal van dit jaar verwacht.
Als inwoners vragen hebben over de munitieopslag dan kunnen ze contact opnemen met het ministerie van Defensie via informatienummer 1400 en kijken voor meer informatie op Nieuwe munitieopslag voor snel inzetbare capaciteit | Ruimte voor Defensie | Defensie.nl. Hier staan ook de presentaties die tijdens de informatieavond in juni zijn gegeven. De presentatie van de onderzoeksresultaten tot nu toe voor de provincie Gelderland vindt u via deze link.
Defensie communiceert de ruimtelijke procedure via haar eigen website. Wij zullen op het moment van terinzagelegging van de concept nationale beleidsvisie NPRD en de planMER u op de hoogte houden via de website en het gemeentenieuws.
Brief Defensie aan kaveleigenaren: locatie niet verder onderzocht (12 november 2024)
Notitie Reikwijdte en Detailniveau voor de milieuefectenrapportage NPRD
Veelgestelde vragen en antwoorden van Defensie:
Q: De locatie in mijn gemeente wordt niet verder onderzocht.
(a) Wat houdt dit in?
In het planMER (hierin worden de effecten van de uitbreidingsplannen van Defensie op milieu en omgeving weergegeven) worden alle alternatieve locaties van de verschillende ruimtelijke behoeften onderzocht op alle relevante thema’s van de fysieke leefomgeving.
De nu beschikbare uitkomsten van het planMER laten zien dat realisatie vanuit één of meerdere aspecten van de leefomgeving niet voor de hand ligt op sommige locaties. Dat geldt ook voor de locatie in uw gemeente/omgeving. Voor deze locatie geldt dat de kans zeer klein is om als voorkeursalternatief in het ontwerp van de Beleidsvisie Ruimte voor Defensie te worden opgenomen.
(b) Welke vervolgstappen zijn nu nog voor mij/mijn regio van belang?
De locatie in uw gemeente/omgeving valt nog niet definitief af.
(c) Wanneer komt er definitief uitsluitsel?
Dat komt naar verwachting (voorjaar) 2025, Defensie presenteert alle voorkeursalternatieven aan het kabinet. Het kabinet beslist uiteindelijk welke uitbreidingen Defensie kan uitvoeren. Daarbij weegt het kabinet de ruimtebehoeften van Defensie af tegen die van andere departementen. Denk aan woningbouw, windmolenparken, land- en natuurgebieden etc.
Q: Eerder is (aan mij) gecommuniceerd dat er locaties zouden afvallen, op basis van kansrijk/niet kansrijk. Hoe verhoudt dit zich tot ‘niet verder onderzochte locatie’?
Met de omschrijving ‘kansrijk/niet kansrijk’ is bedoeld dat o.b.v. het planMER onderzoek realisatie op die locatie niet kansrijk wordt geacht. Daarom worden deze locaties ook niet verder onderzocht. De locaties die Defensie nu als niet kansrijk beoordeelt, worden niet verder onderzocht.
In deze fase van het NPRD is het nog niet mogelijk om alternatieve locaties definitief te laten afvallen. Dit kan pas als de Beleidsvisie Ruimte voor Defensie definitief wordt vastgesteld door het kabinet in het voorjaar van 2025. De reden hiervoor is dat bij het verschijnen van het planMER voor iedereen inzichtelijk moet zijn hoe alle alternatieve locaties die in de Notitie Reikwijdte en Detailniveau en de Nota van Antwoord zijn opgenomen, zijn beoordeeld. Het planMER moet dus aansluiten bij de door het kabinet vastgestelde NRD voor alle alternatieve locaties.
De reden dat we nu deze lijst publiceren, is dat bij veel betrokkenen een grote behoefte bestaat om zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen als een locatie-alternatief niet verder wordt onderzocht (de zogenaamde eerste trechtering). Ook met de Tweede Kamer is afgesproken hier zo snel mogelijk over te communiceren.
Q: Op basis waarvan zijn er nu locaties aangegeven als ‘niet verder te onderzoeken’ locaties?
Dit is gebeurd op basis van alle nu beschikbare onderzoeksresultaten in het planMER. Hierin worden alle alternatieve locaties van de verschillende ruimtelijke behoeften onderzocht op alle relevante thema’s van de fysieke leefomgeving. Daaruit bleek dat de realisatie van de ruimtelijke behoeften vanuit één of meer aspecten van leefbaarheid (zoals geluid, natuur, woningen, etc) niet voor de hand ligt.
Q: Hoe is de selectie gegaan?
Op basis van planMER resultaten uit de onderzoekscriteria zoals benoemd in het NRD (aangevuld met de uitbreiding van de onderzoeksthema’s zoals benoemd in de Nota van Antwoord en Nota van Reactie). De onderzoeksresultaten worden begin volgend jaar openbaar met de publicatie van het planMER en de ontwerp Nationale Beleidsvisie.
Q: Waarom publiceert het Ministerie van Defensie welke locaties nu niet verder onderzocht worden, als dit nog geen definitief uitsluitsel geeft?
In de provinciale bijeenkomsten bleek bij veel bezoekers een grote behoefte te bestaan om zo snel mogelijk duidelijkheid krijgen als een locatie-alternatief in het vervolgproces niet verder wordt onderzocht, de zogenaamde eerste trechtering. Zij gaven aan dat juist de onzekerheid over hun situatie datgene is waar ze zich grote zorgen over maken. Daarom maakt Defensie nu bekend welke locaties niet meer verder onderzocht worden. Defensie beseft overigens dat dit nog geen absolute duidelijkheid biedt. Voor deze locaties geldt wel dat de kans zeer klein is om als voorkeursalternatief in het ontwerp van de Beleidsvisie Ruimte voor Defensie te worden opgenomen.
Q: Kunnen locaties, die nu niet verder onderzocht worden, weer terug op de lijst komen?
Vanuit de onderzoeksresultaten blijkt dat ze in de ontwerp beleidsvisie (zeer waarschijnlijk) niet als voorkeursalternatief zullen worden aangeboden aan het kabinet. Dus locaties die niet langer in onderzoek zijn worden geen voorkeurslocatie, maar uiteindelijke besluitvorming is zeker nog aan het kabinet.
Specifieke situaties:
Q: Hoe verhouden de ruimtebehoeften van Defensie zich ten opzichte van die van andere departementen
Defensie beseft terdege dat er vele andere ruimtelijke opgaven kunnen spelen, of het nu plannen van het Rijk, provincie of gemeenten zelf zijn. Daarom wordt er in het planMER ook onderzocht of de plannen van Defensie botsen met bijv. plannen voor woningbouw of ‘ wind of zon op land’. Daarnaast is Defensie o.a. in het kader van de rijksbrede Nota Ruimte voortdurend met andere departementen in gesprek over de wederzijdse ruimtelijke plannen en voornemens. Het is uiteindelijk aan het kabinet om – waar dit nodig – keuzes te maken.
Q: Hoe worden belanghebbenden bewoners/bedrijven in deze fase geïnformeerd door het Ministerie van Defensie?
Defensie informeert via alle relevante media en kanalen: Defensie website (pagina’s Ruimte voor Defensie), socials van Defensie, landelijke media, mailings aan betrokkenen, via contactpersonen (zoals communicatieadviseurs) bij provincies en gemeenten. Daarnaast ontvangen kaveleigenaren binnen de zoeklocaties van de bovenregionale behoeften een brief met een procesupdate (inclusief de kaveleigenaren A/B zonering waar van toepassing).
Heeft u een vraag over dit onderwerp? Bel dan naar 140344 of stuur een mail naar gemeente@buren.nl.