Spring naar content

Burense gemeenteraad stemt in met kadernota 2026

8 juli 2025, 22:27

Vandaag boog de gemeenteraad van Buren zich over de kadernota 2026. Daarin schetst het college van burgemeester en wethouders de plannen voor de komende jaren inclusief de bijbehorende kosten. De fracties Gemeentebelangen, PCG, CDA, VVD, PvdA-GroenLinks en D66 stemden in met de voorgestelde kadernota, de fractie Partij voor de Dieren stemde tegen.

Onlangs maakte het college van burgemeester en wethouders bekend het jaar 2024 positief af te sluiten met een resultaat van ruim 3 miljoen euro. Voor 2026 is het college van burgemeester en wethouders erin geslaagd een positieve begroting op te stellen, ondanks eerdere zorgen over dit zogenaamde ‘ravijnjaar’.

De meeste politieke partijen zijn tevreden met de voorgestelde kadernota. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde dan ook in met de door het college van burgemeester en wethouders voorgestelde kadernota. De Partij voor de Dieren stemde tegen. De fractie vindt dat er te veel geld wordt uitgegeven aan het nieuw te bouwen gemeentehuis. Aan de hand van hun beschouwingen, drie amendementen en negen moties gaven de fracties het college van burgemeester en wethouders kaders mee. De kadernota is de voorloper op de begroting die in november 2025 zal worden behandeld door de gemeenteraad.

Van dierenwelzijn tot verkeersveiligheid

Een belangrijk onderwerp in het debat was dierenwelzijn. De Partij voor de Dieren uitte, samen met D66 en PvdA-GroenLinks, haar zorgen over het dreigende faillissement van het dierenasiel in Tiel. De fractie stelde voor om, net als regiogemeenten West-Betuwe en Neder Betuwe, 10.000 euro extra beschikbaar te stellen voor het dierenasiel. Vanwege lopende gesprekken met het dierenasiel besloot de gemeenteraad de discussie hierover uit te stellen tot de volgende besluitvormende raadsvergadering op dinsdag 15 juli.

Daarnaast had de gemeenteraad aandacht voor het nieuwe cultuurbeleid in de gemeente Buren, waar de gemeenteraad ongeveer twee maanden geleden een klap op gaf. Zo pleitte de fractie VVD ervoor om het huidige cultuurbeleid te schrappen vanwege het feit dat het financieel meerjarenperspectief vanaf 2028 niet sluitend is. Daarentegen onderstreepte de fractie PvdA-GroenLinks het belang van een evenwichtige spreiding van culturele activiteiten over alle kernen, met aandacht voor de kleinere dorpen en buitengebieden.

Verder spraken de fracties PCG en CDA hun bezorgdheid uit over verkeersveiligheid in de gemeente, specifiek in de kern Lienden. Vanwege verschillende woningbouwplannen verwachten de fracties een flinke toename in het aantal verkeersbewegingen. Ze stelden dan ook voor een onderzoek in te stellen en daarbij alternatieve oplossingen te betrekken, zoals een rondweg. Verder had men aandacht voor de openbare ruimte. Zo wil de fractie Gemeentebelangen deze raadsperiode graag het gesprek aangaan over de omgevingsprogramma’s buitengebied en uiterwaarden. 

Lokale democratie

Verschillende politieke fracties stonden stil bij de uitkomsten van de Quick Scan Lokale Democratie. Een jaar geleden deelden 1.211 inwoners hun mening over de lokale democratie in de gemeente Buren. Aan de hand van deze inbreng hoopt de gemeente de samenwerking met inwoners te verbeteren en de democratie nóg beter te laten functioneren. De politieke fracties onderstreepten het belang van luisteren naar inwoners. Volgende week zullen zij inhoudelijk met elkaar in debat gaan over de uitkomsten tijdens de raadsvergadering van dinsdag 15 juli.

Meer informatie over deze besluitvormende raadsvergadering kunt u vinden op www.buren.nl/gemeenteraad. Via dezelfde link is de vergadering terug te kijken.