Spring naar content

Christi, Miny en Dénise: “Samen genieten van zelfgeoogst biologisch voedsel bij de voedsellint aanschuiftafel in Buren: Puur Proef Plezier!"

3 juni 2025, 14:16

Voedsellint aanschuiftafel in Buren: Puur Proef Plezier!

Christi, Miny en Dénise werken in samen aan verschillende acties en projecten. Zij hebben elkaar ontmoet bij activiteiten van Gonzend Rivierenland. Daar ontdekten ze dat ze dezelfde passies hebben. “Ik vind het belangrijk dat ik wat bij kan dragen aan de samenleving, aan iets waar mensen blij van worden. Dicht bij jezelf blijven en alles wat er om je heen is. Puur natuur! Dingen zelf maken, samen komen met mensen. Zo is het Bloemrijk in Erichem, een bloembollenlint bij het dorpsplein, in samenwerking met Gonzend Rivierenland en Miny ontstaan. Bij een Bloemrijkenbijeenkomst in Tiel heb ik Dénise ontmoet. Het kwam allemaal samen tijdens de organisatie van het Voedsellint Oogstfeest vorig jaar oktober bij de Terp, waar we alle drie aan meewerkten. We inspireren elkaar!,” vertelt Christi.

Foto van organisatie aanschuiftafel: Christi, Anneke, Dénise, Susan en Mindy

Het Voedsellint? Wat is dat?

Het Voedsellint is het nieuwe landschapslint van Varik naar Rijswijk, waar ik projectleider van ben namens Gonzend Rivierenland. De biodiversiteit wordt steeds minder, zowel van bomen, planten en bloemen als van de dieren. Dat kan ook niet anders, het één heeft ’t ander nodig. Het is belangrijk dat we dat in het landschap weer terugbrengen. Zodat bijen genoeg voeding krijgen. Dat is ook belangrijk voor ons voedsel. Ik hou altijd de 5 V’s voor ogen: variatie, vocht, veiligheid, voortplanting en voedsel”, vertelt Dénise.

“Het Voedsellint draagt hieraan bij. Het is een initiatief van Gonzend Rivierenland van ‘pontje naar pontje’. Bij dit ‘lint’ zijn inmiddels allerlei lokale initiatieven aangesloten. Denk aan Stadstuin Radiant in Buren en de naastgelegen hoogstamboomgaard, de Fruitproeverij in Rijswijk, en De Terp in Erichem. Ook Bierbrouwerij De Betuwe in Asch en het Betuws Wijndomein in Erichem zijn aangesloten. Net als diverse voedselbossen rondom Asch en Rijswijk.

“Al deze initiatieven zijn bezig met het onderliggende thema: gezonde bodem zorgt voor gezonde voeding en dus gezonde mensen, dieren en rivieren. Je kunt juist in je eigen tuin aan de slag en het verschil maken en daarmee je steentje bijdragen aan het lint. Je tuin weer gaan zien als natuur waarvan jij de tijdelijke beheerder bent. Je kunt zorgen dat jouw tuin heel gastvrij is voor dieren, die we zo hard nodig hebben. Zo gaat het weer leven, gonzen! Daar word je zelf ook blij van.”

Heb jij een idee of initiatief voor het Voedsellint? Wil jij jouw eigen tuin aansluiten of in de vrijwilligerspoel? Mail dan naar voedsellint@gonzend.nl of kom op vrijdag 13 juni naar de informatie bijeenkomst in Asch.

5 juli – Aanschuiftafel in Buren ‘Puur Proef Plezier’

Christi vult aan: “Het is belangrijk dat we op een andere manier gaan nadenken over het gebruik van materialen en ingrediënten. Er is lokaal zoveel te oogsten. In (voedsel)bossen zoals in Rijswijk en Erichem, maar zeker ook uit je eigen tuin. Het lijkt zo simpel, maar dat is het ook! Een tomatenplant (kan je best groeien op een klein stukje of in een pot. Niet denken daar doe ik niet aan mee. Iedereen kan meedoen! Als je iets om je heen kan laten groeien, dan moet je daar ook gebruik van maken, vind ik. Je kunt dat met elkaar delen, elkaar inspireren met recepten. We zijn veel vergeten van vroeger: wekken, inmaken, fermenteren – je eten bewaren. Dat is zonde! Gezond eten van zaadje tot op het bord. Dingen die je zelf gekweekt hebt met veel liefde en zonder gif, daar moeten we naar terug. Net als vroeger. Voor iedereen! Gezond en biologisch eten zou de standaard en betaalbaar moeten zijn.”

“Daarom organiseren we op 5 juli een aanschuiftafel in Buren met het thema ‘Puur Proef Plezier’. Van 15 tot 18 uur koken we met eigen oogst in de oude boomgaard tegenover Studio Samen Buren”, vertelt Miny. “Iedereen neemt minimaal 2 ingrediënten mee; liefst uit eigen tuin of lokaal geteeld. Alles wat we maken, proeven we met elkaar aan een lange tafel. Samen eten schept verbinding. Voor dit initiatief hebben we mensen bij elkaar gebracht, zoals het Smakenatelier uit Buren, CulSec fermenteren, Anneke Mengerink uit kerk-Avezaath en Koken op Hout uit Asch. We organiseren deze eerste tafel voor maximaal 40 deelnemers. We gaan koken in vier categorieën: brood met smeersels, salades, maaltijdsoep boven vuur en een toetje. Zien we jou op 5 juli?

Aanmelden kan via voedsellint@gonzend.nl. Daarbij kun je aageven in welke categorie je wilt meedoen. Deelname kost €3,50 per persoon. Kijk voor meer informatie in de agenda van Gonzend Rivierenland.