Tegelwippen
Van 21 maart t/m 31 oktober 2024 doen we mee aan het NK Tegelwippen. Vervangt u tegels in uw tuin voor groen? Onze tegeltaxi haalt uw tegels gratis bij uw huis op. De aanmelding voor de volgende tegeltaxi is gesloten. Wilt u op de hoogte blijven van een volgende ronde? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief Duurzaam Buren.
De voorwaarden van de tegeltaxi vindt u onderaan deze pagina.
Tegels aanmelden voor landelijke tegelstand
Vergeet niet om uw tegels aan te melden voor de tegelstand via bij de landelijke actie van NK Tegelwippen. Wilt u dat wij uw tegels aanmelden? Stuur dan het aantal gewipte tegels, de grootte per tegel en een bewijsfoto naar duurzaamheid@buren.nl.
Meer inspiratie? Download de nieuwsbrief over het NK Tegelwippen in de gemeente Buren. Heeft u vragen? Mail dan naar duurzaamheid@buren.nl.
Meer informatie
Tegels vervangen voor groen
- Vervang de tegels in uw tuin door planten, struiken of bloemen.
- Organiseer zelf een buurtactie. Deel uw actie met ons via duurzaamheid@buren.nl. We sturen u dan promotiemateriaal toe. Ook kijken we hoe we uw actie verder onder de aandacht kunnen brengen.
- Zelf geen tegels in uw tuin om te wippen? Help de buren een handje! Of leen bijvoorbeeld uw schep of tuinhandschoenen uit.
- Vertel het door: deel berichten over het NK Tegelwippen of zet het in uw buurt Whatsapp-groep. Samen maken we de gemeente een stukje groener.
Uw tegels aanmelden
Meld uw tegels aan voor de Tegelstand van de gemeente Buren. Zo maken we kans op de Gouden Tegel. U maakt ook kans op mooie prijzen! Aanmelden kan op twee manieren:
- Mail het aantal gewipte tegels, de grootte per tegel en een bewijsfoto naar duurzaamheid@buren.nl.
- Whatsapp een bewijsfoto naar 06 30 99 15 18. Meld daarbij ook het aantal tegels en de grootte per tegel.
Wij melden de tegels voor u aan bij de landelijke actie van NK Tegelwippen.
Het weer in Nederland wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte volgen elkaar op. Daarbij krijgen we steeds vaker te maken met problemen als hittestress en wateroverlast. Dit komt omdat in onze omgeving veel stenen liggen. Al die stenen worden erg warm op een hete dag. Ze laten geen water door wanneer het regent. Dat regenwater kan het riool overbelasten of een kelder inlopen. Meer groen gaat dit tegen.
Meer groen is goed voor:
- Waterberging: in een groene tuin krijgt regenwater de kans het grondwater aan te vullen.
- Natuur: in een groene tuin vinden dieren beschutting en voedsel.
- Hittebestrijding: een groene tuin geeft verkoeling in de zomer.
- Fijnstof: in een groene tuin wordt het fijnstof door het groen opgevangen, waardoor de lucht schoner blijft.
Een groenere leefomgeving heeft een positief effect op onze gezondheid. Een goede reden om (tuin)tegels door groen te vervangen! Op deze pagina vindt u meer tips om ons aan het klimaat aan te passen.
- Aanmelden voor deze actie is verplicht.
- Alleen adressen in de gemeente Buren kunnen meedoen.
- Eén aanmelding per adres. Heeft u vorig jaar meegedaan? Dit jaar kunt u weer meedoen!
- We halen maximaal 10 m2 tuintegels per adres op. Dat zijn maximaal 111 tegels van 30×30 cm.
- Controleer of uw tegels aan de voorwaarden voldoen. U leest in de voorwaarden welke tuintegels we wel en niet ophalen. Twijfelt u? Mail gerust een foto naar duurzaamheid@buren.nl.
- Bij vervuiling of het aanbieden van tegels die niet in de voorwaarden passen, halen wij de tegels niet op.
- Zet uw tegels voor het opgegeven adres op de stoep voordat we langskomen. Dus uiterlijk op zondag 21 april of zondag 6 oktober. Zet ze op een plek, waar de buurt er geen last van heeft.
- U hoeft niet per se thuis te zijn als de tegeltaxi rondrijdt, vooraf kunnen wij niet aangeven hoe laat we de tegels op komen halen.
- Bij te weinig aanmeldingen kan de tegeltaxi niet doorgaan en brengen we u op tijd op de hoogte.
- Elke tegel telt! Verzamel dus zoveel mogelijk tegels uit uw voor- én achtertuin. Het wippen van tegels in de openbare ruimte is niet toegestaan.
De organisatie behoudt zich het recht voor om zonder opgave van redenen deze actie te wijzigen of vroegtijdig te beëindigen. Bij twijfel of er aan de voorwaarden wordt voldaan, beslist de organisatie.
Hoe geef ik mijn tegels een tweede leven?
Heeft u tegels uit uw tuin gehaald? Dan wilt u natuurlijk het liefst dat ze nog een keer gebruikt worden (maar niet op de grond!).
- Verwerk uw tegels in uw tuin, als een stapelmuurtje of insectenhotel.
- Meer tips op de website van NK Tegelwippen.
- Meer tips op de website van Steenbreek.
- Meer tips op de website van Milieu Centraal.
- Zet uw tegels op marktplaats.