Spring naar content

Hitteplan: samen voorbereiden op extreme hitte

In juni 2022 is het lokale Hitteplan van de gemeente Buren vastgesteld. In dit hitteplan staat beschreven hoe de gemeente, het Rode Kruis en de GGD inwoners adviseren over hitte.

Download het lokaal hitteplan

Download de GGD flyer ‘tips bij hitte’

Het klimaat verandert. Het wordt steeds vaker, steeds warmer in Nederland. Dit is een gevolg van de klimaatverandering. Als we ons voorbereiden, hebben we hier minder last van. Dit noemen we klimaatadaptatie, we moeten ons aanpassen aan het veranderende klimaat. Het lokale hitteplan helpt hierbij.

Extreme en langdurige hitte levert gezondheidsrisico’s op bij (kwetsbare) mensen. Het doel van de hitteplannen is om deze risico’s te verminderen. Met de hitteplannen informeren we zoveel mogelijk mensen over hoe zij zich kunnen weren tegen extreme hitte. Wat kun jij doen? Wat doet de gemeente? En wat doen andere instanties zoals het Rode Kruis of de GGD? Zo werken we lokaal samen en zijn we goed voorbereid voor hete periodes.

Wanneer de buitentemperatuur lang boven de 25 graden is, beginnen mensen last te krijgen van de hitte. Vooral kwetsbare groepen kunnen last krijgen van vermoeidheid, concentratieproblemen of benauwdheid. Dit noemen we hittestress. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat er in Nederland elk jaar mensen doodgaan door hitte.

Hittestress bij zelfstandig wonende ouderen

De groep zelfstandig wonende ouderen ervaart veel hittestress bij warmere temperaturen (langdurig boven de 25 graden). Ouderen zijn gevoeliger voor hittestress, omdat bepaalde lichaamsfuncties minder werken. Bijvoorbeeld de lichaamstemperatuurregeling en het dorstgevoel. Ook zijn ze soms voor hun dagelijkse verzorging, waaronder ook eten en drinken, afhankelijk van zorg van anderen.

Oproep: ga in gesprek met ouderen in uw omgeving

De gemeente verspreidt informatie over hittestress via sociale media, maar sommige ouderen zijn niet digitaal actief. Gaat u met hen in gesprek over de risico’s van hitte en wat zij zelf kunnen doen?

Ga in gesprek met ouderen en ouders van jonge kinderen in uw netwerk over de risico’s van hittestress. Bespreek wat zij zelf kunnen doen.

  • Drink voldoende, ook als u geen dorst heeft.
  • Houd uw lichaam koel.
  • Doe rustig aan, blijf in de schaduw
  • Houd uw woning koel

Flyers

Handige websites