Spring naar content

Beleidskader en kaart zonnepanelen beschermd stadsgezicht Buren

19 juni 2024, 12:59

Klimaatverandering en hoge energiekosten zorgen ervoor dat steeds meer bewoners en huihet stadje Buren hun pand willen verduurzamen. Daarom bestaat bij steeds meer inwoners de wens om zonnepanelen op hun dak te plaatsen. Het stadje Buren is een rijksbeschermd stadsgezicht. Niet alleen de gevels, maar ook de daken zijn een belangrijk onderdeel van het historische stadsbeeld. Zonnepanelen beïnvloeden het historische bebouwingsbeeld. De mogelijkheden om zonnepanelen te plaatsen zijn daarom beperkt. Om meer duidelijkheid te geven wat wel en niet mogelijk is, is er nieuw beleid opgesteld.

Nieuw beleidskader

Voor het maken van dit beleidskader onderzocht het Geldersgenootschap welke daken in het stadje Buren meer of minder relevant zijn voor het beschermde gezicht. En dus waar zonnepanelen als storend worden ervaren of niet. Inwoners van de stad Buren konden hierover een vragenlijst invullen. Zo konden ze vooraf meedenken over nieuwe uitgangspunten en mogelijkheden. In het beleid staan nieuwe uitgangspunten voor plaatsing, compositie en kleurstelling van zonnepanelen in het stadje Buren. Voor het plaatsen van zonnepanelen op (rijks)monumenten zijn aanvullende criteria opgenomen. Er is ook een stappenplan gemaakt. Het beleid, de criteria en het stappenplan staat op deze website onder ‘beleidskader en dakvlakkenkaart beschermd stadsgezicht Buren’.

Plattegrond met mogelijkheden

Met alle verzamelde informatie is een dakvlakkenkaart opgesteld. Dit is een soort plattegrond. Hierop staat per dak waar zonnepanelen mogelijk zijn en waar niet. Bij het maken van deze kaart was een goede balans tussen verduurzaming en de cultuurhistorische waarden van het beschermde stadsgezicht het uitgangspunt. Waar mogelijk is gezocht naar verruiming. Sommige daken hebben zo’n hoge cultuurhistorische waarde dat ze worden uitgezonderd van zonnepanelen. De dakvlakkenkaart wordt ook gebruikt door de ODR bij (advisering over) vergunningsaanvragen voor het plaatsen van zonnepanelen. U kunt de dakvlakkenkaart bekijken op deze website. U vindt de kaart rechtsboven bij downloads.

Vergunning nodig?

Voor het plaatsen van zonnepanelen in een beschermd stadsgezicht of op een monument is vaak een vergunning nodig. Het zonder vergunning plaatsen van zonnepanelen binnen het beschermde stadsgezicht is alleen mogelijk als:

  • het pand geen rijks- of gemeentelijk monument betreft; en
  • de zonnepanelen worden geplaatst op een achterdakvlak welke niet naar openbaar toegankelijk gebied is gekeerd, omdat het perceel (aan de achterzijde van het pand) niet grenst aan openbaar toegankelijk gebied

Meer informatie over vergunningen vindt u op de website van www.odrivierenland.nl.

Groene leges

Wist u dat er sinds 2024 groene leges zijn? Dit betekent dat u niet meer hoeft te betalen voor een vergunning voor verduurzamingsmaatregelen. Heeft u in 2023 een vergunning gekregen voor een isolatiemaatregel? Dan kunt u die kosten terugkrijgen via een subsidie. Meer informatie vindt u op www.buren.nl/monumenten.

Nieuwsbrief Duurzaam Buren

Wat kunt u doen om duurzamer te leven? Wat doet de gemeente? Ontvang ongeveer zes keer per jaar een digitale nieuwsbrief over duurzaamheid met lokale ontwikkelingen en nieuws, inspiratie, tips en activiteiten. Nieuwsbrief gemist? Bekijk het nieuwsbriefarchief. Aanmelden kan via www.buren.nl/duurzaamheid.