Spring naar content

Ik heb een plan, waar begin ik?

Heeft u een plan of idee voor uw omgeving? Wilt u daarvoor een vergunning aanvragen? Dat gaat anders dan voorheen. U kunt een vergunning aanvragen bij het Omgevingsloket. Voordat u dat doet, is het goed en soms ook verplicht om uw plannen te delen met uw omgeving. Breng uw omgeving op de hoogte en geef ruimte om te reageren op uw plannen.

Wel of geen vergunning nodig?

Weet u niet zeker voor welke activiteiten u een vergunning moet aanvragen? Doe dan eerst de vergunningcheck of kijk voor meer informatie op de website van Omgevingsdienst Rivierenland (ODR).

Twijfelt u na het doen van de vergunningcheck of:

  • uw bouwplan past binnen de regels van het bestemmingsplan?
  • uw bouwplan zonder vergunning uitgevoerd kan worden?
  • u een mantelzorgwoning mag realiseren?

Maak dan een afspraak met een medewerker van de Omgevingsdienst Rivierenland (ODR). Maak een afspraak via telefoonnummer 0344 57 93 14 of stuur een mail naar info@odrivierenland.nl.

Een gesprek met de ODR is informeel en informatief. Het is bedoeld om bouwplannen en -aanvragen van tevoren te bespreken. Zorg dat u uw bouwplan zo duidelijk mogelijk presenteert.

Vergunning aanvragen of melding doen

Heeft u de vergunningscheck gedaan? Dan kunt u een vergunning aanvragen of een melding doen. Dit doet u via het Omgevingsloket.

Uw aanvraag of melding gaat in 7 stappen:

  1. Project aanmaken: maak een project aan in het omgevingsloket. Daarna vindt u dit project terug in ‘mijn omgevingsloket’.
  2. Locatie: kies de locatie voor uw activiteit(en).
  3. Activiteiten: kies de soort activiteit van uw project.
  4. Vragen beantwoorden: beantwoord alle vragen die nodig zijn voor uw aanvraag. Vragen die niet van belang zijn voor uw aanvraag verdwijnen automatisch.
  5. Documenten toevoegen: voeg alle documenten toe.
  6. Uw gegevens: controleer uw gegevens en vul deze aan waar nodig.
  7. Verzoek indienen: u kunt een conceptverzoek of een definitief verzoek indienen. Kies voor welke activiteit u dat wilt doen.

Het aanvragen van een vergunning kost leges. De bedragen vindt u in de legesverordening.

De drie soorten procedures

Onder de Omgevingswet zijn er drie procedures. Ze werken allemaal anders. Het is dus belangrijk om uit te vinden welke procedure voor u geldt. Welke procedure u moet volgen hangt af van of het initiatief binnen het huidige omgevingsplan past of niet.

In dat geval kan het zijn dat u geen vergunning nodig heeft. Let op: voor een aantal initiatieven moet u wel een vergunning aanvragen. De procedure hiervoor heet de omgevingsplanactiviteit (OPA). Deze procedure verloopt via de Omgevingsdienst Rivierenland (ODR). Voor meer informatie kunt u terecht bij de ODR.

In dat geval zijn er twee procedures mogelijk:

De buitenplanse omgevingsplanactiviteit (BOPA)
Deze procedure duurt 8 weken. Of uw plan aan de voorwaarden voldoet voor deze procedure hangt af van het beleid van de gemeente. U kunt een verzoek ruimtelijke ontwikkeling indienen. Als de gemeente deze  goedkeurt, kunt u een vergunning aanvragen. De Omgevingsdienst Rivierenland (ODR) behandelt de vergunning.

Het wijzigen van het omgevingsplan
Deze procedure duurt langer, ongeveer 26 weken. Deze procedure is wel interessanter voor grotere plannen, omdat u veel zaken tegelijk kunt vastleggen en ook toekomstige ontwikkelingen kunt regelen. Hiervoor kunt u een verzoek ruimtelijke ontwikkeling indienen bij de gemeente. Als de gemeente dit goedkeurt, wordt een wijziging van het omgevingsplan voorbereid. Nadat deze wijziging is vastgesteld, kunt u uw plan uitvoeren. Soms heeft u nadat het omgevingsplan is gewijzigd ook nog een vergunning nodig of moet u een melding doen.

Verzoek ruimtelijke ontwikkeling indienen

Past uw (bouw)plan niet in het omgevingsplan dan kunt een verzoek ruimtelijke ontwikkeling indienen voor het afwijken van het omgevingsplan. Met een verzoek ruimtelijke ontwikkeling controleert u of uw plan gewenst en haalbaar is. 

In dit verzoek geeft u duidelijk aan wat uw plan is. Geef de locatie duidelijk aan op een kaart en voeg bij voorkeur tekeningen toe van nieuwe gebouwen en een inrichtingsschets van het terrein.

Wij behandelen verzoeken op volgorde van binnenkomst.

Uw verzoek wordt integraal beoordeeld in de gemeentelijke regiekamer. Daarbij wordt gekeken naar:

  • het gemeentelijk en provinciaal beleid
  • landschap en natuur
  • milieu
  • duurzaamheid
  • verkeersveiligheid
  • wonen
  • ruimtelijke kwaliteit
  • archeologie

Voor het verzoek ruimtelijke ontwikkeling worden kosten (leges) geheven. De verzoeken worden ingedeeld in drie categorieën: klein, middelgroot en groot initiatief.

In 2024 verschillen de leges van minimaal € 1.200 tot € 2.300, afhankelijk van de moeilijkheid en omvang van het verzoek. Kijk voor de bedragen in de tarieventabel legesverordening.

Voordat u een verzoek indient, is het gewenst dat u een afspraak maakt met de procesregisseur regiekamer van de gemeente.

Wordt uw plan positief beoordeeld dan staat in de besluitbrief of u een aanvraag kunt doen voor een ‘buitenplanse omgevingsplan activiteit’ (BOPA) of voor een wijziging van het omgevingsplan. Ook hier zijn leges aan verbonden.

Voor het indienen van een verzoek ruimtelijke ontwikkeling dient u het aanvraagformulier in te vullen en met bijlagen naar de gemeente te sturen.