Spring naar content

Persoonsgebonden budget

Het persoonsgebonden budget (Pgb) is een bedrag waarmee u zelf de zorg of hulp regelt. Iemand die een persoonsgebonden budget krijgt, bepaalt zelf welke zorgverleners zorg of ondersteuning geven, waar en wanneer. Samen met de gemeente kijkt u of u in aanmerking kunt komen voor het persoonsgebonden budget.

Om te kijken of u in aanmerking komt voor een persoonsgebonden budget kunt u contact opnemen met het sociaal team van gemeente Buren. Zij zijn telefonisch: 0344-680670 bereikbaar van maandag t/m donderdag van 09:00 uur tot 17:00 uur en op vrijdag van 09:00 uur tot 12:00 uur. U kunt ook mailen naar sociaalteam@buren.nl. Samen bespreekt u de hulpvraag en maakt indien nodig een plan. In dit plan beschrijft u hoe uw hulpvraag opgelost kan worden en welke en hoeveel zorg u nodig heeft. Samen met de medewerker bespreekt u de mogelijkheden.

Meer informatie

Bij een persoonsgebonden budget horen rechten en plichten. In de handreiking op de website van Rijksoverheid (pdf) kunt u lezen welke kennis en vaardigheden u nodig heeft. U kunt toetsen of u geschikt bent voor een persoonsgebonden budget door middel van de zelftest.

U moet kunnen aangeven waarom u een persoonsgebonden budget wilt. Daarnaast moet u in staat zijn het budget te beheren en de administratie te regelen. Om dat aan te kunnen tonen moet u een Budgetplan invullen.

Vragen zullen onder ander zijn

  • Waarom wilt u hulp in de vorm van een pgb?
  • Hoe gaat u de ondersteuning organiseren?
  • Welke ondersteuning wilt u krijgen en welke werkzaamheden worden er gedaan?
  • Bij wie wilt u de ondersteuning inkopen en tegen welk bedrag?
  • Welke doelen bereikt u en binnen welke tijd?
  • Hoe volgt u de kwaliteit van de ondersteuning en hoe stuurt u daarop?

Het persoonsgebonden budget wordt niet gegeven als:

  • Kinderen tot 18 jaar een kinderbeschermingsmaatregel of jeugdreclassering hebben gekregen;
  • Een minderjarige is opgenomen in een gesloten jeugdaccommodatie;
  • Er sprake is (geweest) van fraude.

Als de gemeente zorg of ondersteuning voor u regelt, hoeft u zelf niks te doen. Dit noemen wij zorg in natura (ZIN).

Bij een persoonsgebonden budget regelt u zelf de zorg of ondersteuning en de administratie. Het betekent ook dat u zelf verantwoordelijk bent voor het bewaken van de kwaliteit en het aansturen van de zorgverlener.

Het budget besteed u aan zorg, ondersteuning of een hulpmiddel.

Ouders, partners, inwonende kinderen en huidgenoten die voor elkaar zorgen kan je niet betalen met het persoonsgebonden budget. Het is normaal dat zij voor elkaar zorgen.

Vrijwilligers en mantelzorgers kunnen niet betaald worden met het persoonsgebonden budget.

De hoogte van het budget wordt bepaald door de gemeente. Zij doet dit door:

  • Uw Budgetplan te beoordelen;
  • Uw hulpvraag te vergelijken met een oplossing die de gemeente voor u zou regelen.

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) beheert het budget. Zij controleren de facturen en betalen de zorgverlener rechtstreeks.

Voor alle zelf geregelde zorg of ondersteuning heeft u een zorgovereenkomst nodig. Gebruik hiervoor de model zorgovereenkomsten van de SVB. Er zijn verschillende soorten zorgovereenkomsten. Let goed op dat u de juiste kiest.

Als de zorgovereenkomst(en) is goedgekeurd door de SVB en de gemeente, betaalt de SVB de ingediende facturen.

Koopt u met het budget een hulpmiddel? Dan ontvangt u het bedrag op uw rekening.

Er bestaat een kans dat u een eigen bijdrage moet betalen. Het CAK bekijkt wat uw eigen bijdrage wordt aan de hand van uw gegevens. De gemeente zorgt dat het CAK op de hoogte is van uw persoonsgebonden budget.