Trouwen en geregistreerd partnerschap

De gemeente Buren is een prachtige gemeente om te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan. We hebben verschillende mooie locaties. Natuurlijk kunt u in onze gemeente ook zelf een locatie uitkiezen. U kunt dan denken aan een restaurant of bijvoorbeeld in uw eigen huis. Voor de leesbaarheid hebben we het verder over trouwen. U kunt hier ook “geregistreerd partnerschap” lezen.

Automatisch gemeenschap van goederen verandert per 1 januari 2018

Vanaf 1 januari 2018 gelden er nieuwe regels. Dan geldt automatisch een  beperkte gemeenschap van goederen.

Meer informatie

Er zijn 2 verschillen tussen het huwelijk en het geregistreerd partnerschap:

  • Als u trouwt, moet u elkaar het ‘ja-woord’ geven. Bij een geregistreerd partnerschap is dit niet verplicht.
  • Een geregistreerd partnerschap kan, als u geen minderjarige kinderen heeft, buiten de rechter om eindigen. Voor het ontbinden van een huwelijk moet u altijd naar de rechter. Verder kent het geregistreerd partnerschap geen scheiding van tafel en bed, het huwelijk wel.

Als u gaat trouwen in de gemeente Buren, dan kunt u kiezen uit de volgende trouwlocaties:

Trouwzaal van het gemeentehuis
De Wetering 1
4021 VZ Maurik
tel. 14 0344

Koninklijk Marechausseemuseum (voormalig weeshuis)
Weeshuiswal 9
4116 BR Buren
(0344) 57 12 56
Let op: in de ruimte is plaats voor maximaal 40 personen en het museum blijft tijdens de plechtigheid open voor publiek.

Party centrum “De Prinsenhof”
De Bijen 1
4116 GG Buren
(0344) 57 15 94

Ook kunt u zelf een locatie uitkiezen (bijv. in een restaurant of bij iemand thuis). Neem dan eerst contact op met de gemeente Buren (team Publiekscentrum). De gemeente moet namelijk verschillende zaken regelen, zoals het toewijzen van een trouwambtenaar en een bode.

U kunt trouwen van maandag tot en met zaterdag. Op zondag kunt u niet trouwen.

Trouwzaal van het gemeentehuis

Kostenoverzicht trouwzaal
maandag* tot en met vrijdag tussen 9.00 en 16.30 uur € 259,-
overige tijdstippen (bijv. zaterdag) € 520,-

Marechausseemuseum

U kunt ook trouwen in het Marechausseemuseum. Informeert u bij het Marechausseemuseum wat de extra kosten zijn.

Andere locatie (bijv. bij iemand thuis of in een restaurant)

Kostenoverzicht andere locatie
maandag* tot en met vrijdag tussen 9.00 en 16.30 uur € 309,-
overige tijdstippen, bijv. zaterdag € 557,-

Overige kosten

trouwboekje standaard € 32,35
trouwboekje luxe € 49,85

Als u gebruik wilt maken van een getuige die bij de gemeente Buren werkt dan kost dit per getuige € 24,85.

Annuleren in de laatste 4 weken voor het huwelijk/partnerschapsregistratie kost € 50,00. Dit kan alleen schriftelijk.

De prijzen die worden genoemd, zijn de prijzen voor 2018.

* Op maandag tussen 9.00 en 9.30 uur kunt u gratis trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan. De trouwambtenaar houdt geen toespraak. Het gratis huwelijk of geregistreerd partnerschap is bedoeld voor bruidsparen van wie in ieder geval één persoon ingeschreven staat in de basisregistratie (BRP) van de gemeente Buren.

 

Ondertrouw/melding

Als u gaat trouwen, moet u dit “melden” bij de ambtenaar van de burgerlijke stand waar u gaat trouwen.  Voor een partnerschapsregistratie geldt hetzelfde; ook dit meldt u in de gemeente waar het partnerschap wordt gesloten. De melding moet in ieder geval 14 dagen voor uw huwelijk gedaan zijn.

Een melding van uw huwelijk kunt u op twee manieren doen: aan de balie in het gemeentehuis of digitaal. LET OP: voor een gratis huwelijk/partnerschapsregistratie op maandagochtend moet één van de partijen ingeschreven staan in de gemeente Buren.

Melding aan de balie

Voor het melden van een huwelijk aan de balie moet u een afspraak maken. U moet allebei aanwezig zijn bij de melding. U moet er rekening mee houden dat u op dit moment de complete melding doet. Dus u legt definitief de datum vast in de agenda. Ook moet u op dit moment betalen. En u moet meenemen:

  • uw legitimatiebewijzen
  • kopie van de legitimatiebewijzen van de getuigen

LET OP: bij een huwelijk op een bijzondere locatie moet u ook een bevestiging/toestemming van deze locatie/eigenaar meenemen.

Digitale melding

Voor het digitaal melden van uw huwelijk heeft u DigiD nodig van beide partners. U moet er rekening mee houden dat u digitaal de complete melding doet. Dus u legt definitief de datum vast in de agenda. Ook moet u op dit moment betalen. Verder moet u de volgende documenten uploaden:

  • uw legitimatiebewijzen
  • kopie legitimatiebewijzen van de getuigen

LET OP: bij een huwelijk op een bijzondere locatie moet u ook een bevestiging/toestemming van deze locatie/eigenaar uploaden.

Woont u in het buitenland?

Is één van de partners in het buitenland geboren en/of woont één van u nog in het buitenland? Dan is het mogelijk dat u nog andere documenten moet inleveren. Hierbij moet u denken aan een geboorteakte, een akte van echtscheiding of een verklaring van ongehuwd zijn. Neem in dat geval even contact op met de gemeente.

Woont u beiden in het buitenland, dan moet u de melding doen bij de gemeente Den Haag.

Huwelijkse voorwaarden regelt u bij een notaris, niet bij de gemeente. Een notaris legt de huwelijkse voorwaarden vast in een akte en schrijft de akte in bij het openbaar huwelijksgoederenregister. Daarna kunt u uw huwelijk bij de gemeente laten voltrekken.

Ook voor een geregistreerd partnerschap kunt u ‘huwelijkse voorwaarden’ laten vastleggen.

Als bruidspaar kunt u een voorkeur aangeven welke buitengewoon ambtenaar u in de ‘echt’ gaat verbinden. Dit zijn de trouwambtenaren:

Gabriëlle Wiggers

Jullie willen trouwen en misschien mag ik jullie huwelijk sluiten. Voor het ene bruidspaar is trouwen een praktische beslissing, voor het andere een heel belangrijk levensritueel. In alle gevallen maak ik er een feestelijke en persoonlijke gebeurtenis van.

Uiterlijk twee weken voor de grote datum neem ik contact met jullie op om een afspraak te maken voor een kennismaking. Want ik kom van tevoren graag op bezoek om jullie in je eigen omgeving het hemd van het lijf te vragen.  Over jullie wensen voor de ceremonie maar vooral over wie jullie zijn en wat jullie bindt. Over ieders leven valt een boek te schrijven, heb ik ervaren in de  gesprekken die ik tot nu toe met bijna 200 bruidsparen hield. Wat bruidsparen ook over zichzelf vertellen, het is altijd een uitdaging om ze mijn bespiegelingen, naar keuze in het Nederlands of Engels, met een vleugje humor terug te geven.

Tot slot: mijn dagelijkse werk als P&O medewerker bij de Veiligheidsregio doe ik met plezier, iedere huwelijkssluiting doe ik met hart en ziel.

Astrid Izelaar

Het werk als Babs vind ik heel bijzonder, ik mag als buitenstaander een inkijkje in jullie leven nemen. Tijdens de eerste ontmoeting ontstaat vaak een gemoedelijk gesprek, waardoor het al snel heel vertrouwd voelt.
Ik probeer er achter te komen wat 2 mensen met elkaar bindt, daaruit ontstaat mijn inspiratie voor een toespraak. Het uitgangspunt voor de huwelijksceremonie is o.a. de eigen inbreng van wensen en mogelijkheden.

Mijn doel is om het mooiste naar boven te halen en dat in de vorm van een persoonlijke ceremonie terug te geven. Ik vind het een uitdaging om een subtiele combinatie van ernst en humor te creeëren en de sfeer in de zaal zo aan te voelen dat het een mooi natuurlijk geheel wordt. De trouwdag is voor heel veel mensen een uitzonderlijke dag waar de waarde van de relatie bevestigd wordt. Het is hun dag, zij zijn absoluut het middelpunt en ik zie het als een ultieme taak alles in het werk te stellen om het zo mooi, speciaal en bijzonder mogelijk voor hen te maken.

Dit werk bevalt mij zeer goed, beter gezegd, ik doe het met hart en ziel. Mensen inspireren mij, daar krijg ik energie van. Ik heb een brede interesse, sta met een open blik in het leven en met mijn voeten stevig op de Betuwse klei.

Jan van Amerongen

Trouwen is een mijlpaal in je leven. Als bruidspaar leef je al maanden met de familie en vrienden naar deze bijzondere feestdag  toe.In de functie van trouwambtenaar geniet ik van elk huwelijk dat ik mag sluiten en iedere keer is het weer bijzonder om bij zo’n persoonlijke gebeurtenis betrokken te mogen zijn.

Een persoonlijke speech is mijn stijl. Ongeveer drie weken voor de huwelijksdatum heb ik een voorgesprek met het bruidspaar. Dit gesprek is voor jullie en mij belangrijk omdat wij kennis met elkaar kunnen maken en er ontstaat een band. Met de gegevens uit dit gesprek maak ik een persoonlijke, passende en vrolijke speech zodat jullie huwelijksdag een speciaal tintje krijgt.

In het dagelijks leven ben ik werkzaam bij de brandweer.

Henny Keij-van Kaam

Jullie gaan trouwen!

Fijn dat je zoekt naar de BABS, die goed bij jullie past. Want gaan trouwen is heel bijzonder! De mooiste dag van je leven, waarop je elkaar het JA-woord gaat geven. En ik mag jullie daarmee zo goed mogelijk helpen. Door een bijzondere, persoonlijke, originele speech te schrijven. Met woorden, herkenbare verhalen, situaties, die jullie mij zelf toevertrouwen in ons gesprek. Daarbij luister ik goed naar jullie verhalen en verwachtingen en probeer mijn verhaal daar op aan te sluiten. Ik sta open voor iedereen, heb een groot inlevingsvermogen, denk in oplossingen, alles is mogelijk. Engels is geen probleem.

Steekwoorden die op mij als BABS van toepassing zijn: respectvol, persoonlijk, professioneel, humor, gezelligheid, enthousiasme, spontaniteit, positiviteit.

Waar, wanneer en hoe, ik ontmoet jullie heel graag.

Annelies Bakker

Mijn naam is Annelies en ik ben sinds 2012 met veel plezier trouwambtenaar. Naast dit werk, werk ik ook bij de gemeente Buren als loopbaanadviseur bij het team P&O. Ik heb twee zoontjes die nog naar de lagere school gaan, groep 6 en 4. Ik vind het leuk met hen veel te ondernemen.

In de vrije tijd die over blijft, ga ik graag naar vrienden, bakkie koffie doen, naar de film etc. Ook vind ik het leuk af en toe achter de naaimachine te zitten en creatief bezig te zijn.

 

Iemand anders?

Wilt u het huwelijk of het geregistreerd partnerschap laten voltrekken dan iemand anders? Dat kan!

Voorwaarde is wel dat betrokkene in een andere Nederlandse gemeente is benoemd tot trouwambtenaar. Deze trouwambtenaar ontvangt voor de voltrekking overigens geen vergoeding van de gemeente Buren.

 

U kunt kiezen uit twee trouwboekjes:

Normale versie Luxe versie

Gerelateerde onderwerpen