Circulaire economie
We moeten zuinig zijn op de grondstoffen van onze planeet. Samen met andere gemeenten tekenden we daarom het Grondstoffenakkoord van de Rijksoverheid. Hierin staat dat we in 2050 alle grondstoffen en materialen moeten hergebruiken. Daar gaan we samen voor!
In 2023 is de startnotitie circulaire economie 2024-2029 vastgesteld. Deze geeft richting voor het opstellen van een uitvoeringsplan. Op basis daarvan starten we gesprekken over de uitwerking van het beleid. We praten met inwoners, verenigingen, ondernemers en andere stakeholders als de AVRI. Met die resultaten maken we een lokaal beleid voor beheer, woningbouw en de gemeente zelf (bijvoorbeeld voor circulair inkopen). Daarbij gaat het ook om:
- het verminderen van afval;
- afval scheiden en recyclen;
- zorgen dat we producten vaker repareren;
- zorgen dat we vaker duurzame soorten grondstoffen gebruiken.
De manier waarop we grondstoffen en materialen op dit moment gebruiken, ziet eruit als een rechte lijn. We halen grondstoffen uit de aarde, gebruiken die in het productieproces en gooien ze weg. Daarmee putten we de aarde uit. En we maken een oneindige berg afval.
In een circulaire economie ziet dat er helemaal anders uit. Dan maken en gebruiken we producten en materialen opnieuw. Steeds weer. We gooien (bijna) niets meer weg. Er is geen afval meer, want afval is een grondstof. De energie die we nodig hebben voor de productie wekken we duurzaam op. Zo belasten we het milieu minimaal.
Wilt u leven zonder afval? Hieronder vindt u een aantal tips:
- Kies voor producten zonder verpakking. Neem uw eigen tas, fles of beker mee.
- Gebruik spullen nog een keer. Bijvoorbeeld een glazen pot als voorraadpot.
- Opknappen: geef die leuke tweedehands tafel een likje verf.
- Koop alleen wat u echt nodig heeft:
Repareer: Probeer wat stuk is te repareren. Tip: repareer het zelf of ga naar Repair Café Tiel.
Leen: Kijk eerst of u kunt lenen. Vraag uw buren of familie. Tip: word lid van de bibliotheek.
Ruil: Maak een ander blij met de spullen die u niet meer nodig heeft: verkoop, ruil of deel. Breng wat u niet meer nodig heeft naar de kringloopwinkel. - Maak van tweedehands uw eerste keus. Ga eens langs bij de kringloopwinkel om de hoek:
Kringloopwinkel Second Life Lienden
Kringloopwinkel Ommeren
Burense Antiek en Snuffelhal
Missen we iets in dit lijstje? Mail naar duurzaamheid@buren.nl. - Consuminder: ga voor kwaliteit, vermijd miskopen en wegwerp. Als u koopt, koop dan lokaal en kies voor duurzame materialen en merken.
- Gooi afval in de juiste bak voor hergebruik. Kijk op www.recycleklaar.nl voor tips.
- Ga voedselverspilling tegen. Koop alleen de hoeveelheid die u nodig heeft, het liefst onverpakt. Hou de houdbaarheidsdatum in de gaten en gebruik de hele groente.
- Bacteriën zetten organische materialen zoals fruitschillen om naar potgrond. Dit is een traag proces, het heet composteren. Gooi deze materialen bij het gft, of koop zelf een compostbak of wormenhotel.
- Verminder afval door ongevraagde flyers en reclame te weigeren. U kunt bijvoorbeeld een ja-nee sticker op uw brievenbus plakken.
Heeft u een circulaire vraag? Of bent u benieuwd wat u nog meer kunt doen? Bekijk dan de website van Servicepunt Circulair.
Wat hoort bij het restafval en wat hoort bij het plastic afval? Wat is recycleklaar? Waar kan ik mijn batterijen inleveren? U leest het hieronder.
Maak afval recycleklaar
Uw plastic verpakkingen, blikken en drinkpakken zijn waardevol. Zeker als u ze goed verzamelt. Want hoe beter u uw afval scheidt, hoe meer verpakkingen een tweede leven krijgen als grondstof voor nieuwe producten en verpakkingen. Maak ze leeg, haal ze los, druk ze plat. Dan zijn ze recycleklaar. Kleine moeite, groot verschil! Kijk voor meer informatie op www.recycleklaar.nl.
Afval scheiden
Hoe scheid ik afval en waar mag dat? Bekijk de afvalwijzer van AVRI of kijk op www.afvalscheidingswijzer.nl.
Lege batterijen en accu’s inleveren bij het gemeentehuis
Er staat een inzamelbak in de centrale hal van het gemeentehuis. Hier kunt u lege batterijen en accu’s inleveren. Zo doet u het milieu een groot plezier! De meeste materialen in batterijen zijn namelijk goed opnieuw te gebruiken. Gooi batterijen daarom niet in de vuilnisbak, maar lever ze apart in. Kijk op www.legebatterijen.nl voor een inleverpunt bij u in de buurt.
Afvalverwerking Rivierenland (AVRI)
Heeft u vragen over huishoudelijk grof afval, incontinentie- en luiermateriaal of wanneer het afval op wordt gehaald? Kijk dan op www.avri.nl.
Wilt u met uw bedrijf circulair ondernemen? Kijk dan op de volgende websites:
- Het Versnellingshuis van Circulair Nederland helpt u op weg met kennis en advies door experts. Bekijk de website www.versnellingshuisce.nl en zet uw volgende stap.
- Op www.circles.nu kunt u terecht voor gratis op maat gemaakt advies.
- Op www.circulairondernemen.nl vindt u oplossingen, uitdagingen en goede voorbeelden.
- Met een netwerk van bijna 150 wetenschappers ondersteunt Het Groene Brein ondernemers die stappen willen zetten richting een nieuwe, duurzame economie.
Zwerfafval zorgt voor ergernis, het tast de bodem aan en het is gevaarlijk voor dieren. Prikt u een prulletje mee?
Afvalprikkers lenen
Bent u van plan om afval te gaan prikken? U kunt afvalprikkers bij ons lenen. Vraag deze vooraf aan via: zwerfafval@buren.nl. U kunt de materialen dan afhalen bij het gemeentehuis. Daar tekent u dan een bruikleenovereenkomst. Daarna brengt u de geleende materialen weer terug.
Buurtjutters
Stichtingen en verenigingen houden Buren schoon en dat is fijn! Kijk voor meer informatie over onze buurtjutters op deze pagina.