Spring naar content

Circulaire economie

We moeten zuinig zijn op de grondstoffen van onze planeet. Daarom hergebruiken we onze grondstoffen zoveel mogelijk. Afval wordt een grondstof. Ook gebruiken we waar mogelijk circulaire materialen. We lenen of repareren producten in plaats van ze te kopen. Dat scheelt transport, energie en water bij het maken van de producten. Zo verminderen we CO2-uitstoot. Ons doel is om in 2050 alle grondstoffen en materialen te hergebruiken. Daar gaan we voor!

De manier waarop we grondstoffen en materialen op dit moment gebruiken, ziet eruit als een rechte lijn. We halen grondstoffen uit de aarde, gebruiken die in het productieproces en gooien ze weg. Daarmee putten we de aarde uit. En we maken een oneindige berg afval.

In een circulaire economie ziet dat er helemaal anders uit. Dan maken en gebruiken we producten en materialen opnieuw. Steeds weer. We gooien (bijna) niets meer weg. Er is geen afval meer, want afval is een grondstof. De energie die we nodig hebben voor de productie wekken we duurzaam op. Zo belasten we het milieu minimaal.

Grondstoffenakkoord van de Rijksoverheid

We moeten zuinig zijn op de grondstoffen van onze planeet. Samen met andere gemeenten tekenden we daarom het Grondstoffenakkoord van de Rijksoverheid. Hierin staat dat we in 2050 alle grondstoffen en materialen moeten hergebruiken.

Startnotitie circulaire economie 2024-2029

In 2023 stelde de gemeenteraad de startnotitie circulaire economie 2024-2029 vast. Vanuit dit document stellen we een uitvoeringsplan op. Op basis daarvan starten we gesprekken over de uitwerking van het beleid. We praten met inwoners, verenigingen, ondernemers en andere stakeholders als de AVRI. Met die resultaten maken we een lokaal beleid voor beheer, woningbouw en de gemeente zelf (bijvoorbeeld voor circulair inkopen). Daarbij gaat het ook om:

  • het verminderen van afval;
  • afval scheiden en recyclen;
  • zorgen dat we producten vaker repareren;
  • zorgen dat we vaker duurzame soorten grondstoffen gebruiken.

Minder spullen

Koop alleen wat u echt nodig heeft:
Repareer: Probeer wat stuk is te repareren. Repareer het zelf of ga naar een Repair Café.
Leen: Kijk eerst of u kunt lenen. Vraag uw buren of familie. Word lid van de bibliotheek.
Ruil: Maak een ander blij met de spullen die u niet meer nodig heeft: verkoop, ruil of deel. Breng wat u niet meer nodig heeft naar de kringloopwinkel.

Zeg nee tegen spullen die u niet nodig heeft. Verminder afval door ongevraagde flyers en reclame te weigeren. U kunt bijvoorbeeld een ja-nee sticker op uw brievenbus plakken.

Opnieuw gebruiken

Gebruik spullen nog een keer. Gebruik bijvoorbeeld een glazen pot als voorraadpot. Of knap uw spullen op. Geef die leuke tweedehands tafel een likje verf.

Tweedehands inkopen

Maak van tweedehands uw eerste keus. Ga naar een kringloopwinkel in de buurt.

Koop lokaal en duurzaam

Als u iets koopt, koop het dan lokaal. Kijk eens op Kooplokaal Buren. Ga voor kwaliteit en kies voor duurzame materialen en merken. Kies voor producten zonder verpakking. Neem uw eigen tas, fles of beker mee.

Voorkom voedselverspilling

Ga voedselverspilling tegen. Koop alleen de hoeveelheid die u nodig heeft, het liefst onverpakt. Hou de houdbaarheidsdatum in de gaten en gebruik de hele groente. Heeft u fruit of groenteschillen over? Maak dan zelf compost via een compostbak of wormenhotel.

Heeft u een circulaire vraag? Of bent u benieuwd wat u nog meer kunt doen? Bekijk dan de website van Servicepunt Circulair. Wilt u uw tips delen? Mail naar duurzaamheid@buren.nl.

Maak afval recycleklaar voor nieuwe grondstoffen

Uw plastic verpakkingen, blikken en drinkpakken zijn waardevol. Zeker als u ze goed verzamelt. Want hoe beter u uw afval scheidt, hoe meer verpakkingen een tweede leven krijgen als grondstof voor nieuwe producten en verpakkingen. Maak ze leeg, haal ze los, druk ze plat. Dan zijn ze recycleklaar. Kleine moeite, groot verschil! Kijk voor meer informatie op www.recycleklaar.nl.

Afvalwijzer: welk afval mag waar in?

Hoe scheid ik afval? Bekijk de afvalwijzer van AVRI.

Lege batterijen en accu’s inleveren bij het gemeentehuis

Er staat een inzamelbak in de centrale hal van het gemeentehuis. Hier kunt u lege batterijen en accu’s inleveren. Dat is belangrijk, want de meeste materialen in batterijen zijn goed opnieuw te gebruiken. Gooi batterijen daarom niet in de vuilnisbak, maar lever ze apart in. Kijk op www.legebatterijen.nl voor een inleverpunt bij u in de buurt.

Incontinentie- en luiermateriaal gescheiden inleveren

U kunt incontinentiemateriaal en luiers gratis gescheiden inleveren. Dit zorgt voor minder restafval. Er worden o.a. kunststofproducten zoals bloempotten van gemaakt.

Om de containers voor luiers en incontinentiemateriaal te openen gebruikt u uw Avri-afvalpas. De locaties vindt u hier. Gebruik de speciale inzamelzak. Kijk hier bij welke winkels u de inzamelzakken kunt ophalen. Meer informatie vindt u op www.avri.nl/inco.

Afvalverwerking Rivierenland (AVRI)

Heeft u vragen over grof afval of wanneer het afval op wordt gehaald? Kijk dan op www.avri.nl.

LivingLab Circulair Rivierenland

Het Living Lab Rivierenland Circulair is hét kennispunt voor circulaire activiteiten in Rivierenland. Het verbindt regionale circulaire initiatieven en initiatiefnemers. De regionale werkplaatsen (Communities of Practice) zijn de basis. Om met partijen kennis te maken en kennis te delen.

Bent u ondernemer in Rivierenland en heeft u een groter vraagstuk, waarbij kennis en ervaring van experts u verder zou kunnen helpen? Neem dan contact op met het Circulair ondernemersloket van Living Lab. Zij kijken kosteloos of ze u verder kunnen helpen.

Websites over circulair ondernemen

Afvalprikkers lenen

Zwerfafval zorgt voor ergernis, het tast de bodem aan en het is gevaarlijk voor dieren. Bent u van plan om zwerfafval te gaan opruimen? U kunt afvalprikkers bij ons lenen. Vraag deze vooraf aan via: zwerfafval@buren.nl. U kunt de materialen dan afhalen bij het gemeentehuis. Daar tekent u dan een bruikleenovereenkomst. Daarna brengt u de geleende materialen weer terug. Meer informatie over zwerfafval vindt u op www.buren.nl/zwerfafval.