Spring naar content

Het RepairCafé Buren. Weggooien? Mooi niet!

22 mei 2024, 08:58

Gerard Verhulst is één van de oprichters van het Repair Café in Buren. Hij woont in Buren en  heeft acht kleinkinderen. “Ik ben me steeds bewuster van hoe we de aarde achterlaten voor volgende generatie. Daarom heb ik mezelf afgevraagd: wat kan ik zelf doen? Ik gooi nu bijna niks meer weg. Ik denk bij alles: hoe kunnen we dat nog gebruiken? Als iets kapot is, dan bij voorkeur repareren. Ook zit ik in een gespreksgroep waar we het vaak hebben over duurzaamheid en milieu. Daar komen veel ideeën voorbij. Kunnen we samen iets lokaals opstarten was de vraag? Zo kwamen we op het RepairCafé.”
Gerard vertelt hieronder meer.

Repair Café Buren
“In onze gemeente zijn al meer repareerinitiatieven. Wij hebben de Repair Cafées in Geldermalsen en Culemborg als voorbeeld genomen. Zij zijn aangesloten bij het landelijke initiatief van Martine Postma.

Heeft u iets waarvan reparatie (eigenlijk altijd al!) onze moeite waard is? Breng het dan langs bij RepairCafé Buren. We organiseren iedere eerste zaterdag van de maand een bijeenkomst van 10 tot 14 uur in de Oranjehof in Buren. Mensen melden hun spullen, zoals apparaten, kleding, speelgoed en ander klein materiaal, vooraf bij mij aan. Zo beperken we de wachttijden. En weten we welke kennis we in huis moeten hebben voor de reparatie. Soms komen er zo mensen binnen lopen, dat kan ook. De mensen brengen op zaterdag zelf hun spullen langs. Ze blijven dan kijken hoe wij met vrijwilligers de spullen repareren. Of ze helpen zelf mee!

Door het samen te doen is er een hele leuke sfeer. Ook creëert het bewustwording. Spullen komen minder vaak op de stort terecht. Ze krijgen een tweede leven. En we hoeven minder nieuwe spullen te kopen. Dat scheelt niet alleen geld, maar misschien nog belangrijker: kostbare grondstoffen. Die raken namelijk een keer op. Samen verminderen we de afvalberg! We denken eraan om iedere bijeenkomst een thema te geven. Bijvoorbeeld in april tuingereedschap en in november speelgoed. Dan blijft het interessant om te komen. Misschien kunnen we wel apparaten gaan doneren aan de voedselbank! We hebben toekomstplannen genoeg.”

Vrijwilligers gezocht!

Er zijn al twee repareermiddagen geweest. Het vrijwilligersteam bestaat nu uit 14 enthousiaste vrijwilligers. Het Repair Café Buren is – naast te repareren spullen – ook nog op zoek naar vrijwilligers. Speciale kennis en kunde is leuk, maar het gaat vooral om een gezellige ontmoeting. Wilt u zelf meehelpen? Bel of mail Gerard of kom langs op de eerste zaterdag van de maand.

Spullen langsbrengen?
U kunt uw spullen aanmelden per mail via gerardverhulst@outlook.com of via 0344 572 570 of 06 3331 3937.