Spring naar content

Meer groen in uw tuin? We halen uw tuintegels gratis op!

26 maart 2024, 17:13

Deze week is het de week van de groene tuin! Waarom is een groene tuin een goed idee? In de zomer is het vaker heet en droog. Ook regent het vaker heel hard. Bloemen en planten houden uw tuin koel en het regenwater loopt beter weg. Bomen zorgen voor schaduw. Een groene tuin is goed voor vlinders, bijen en vogels. Dieren vinden er voedsel. Bovendien maken planten de tuin gezellig en gezond. Kinderen kunnen er volop spelen. Genoeg redenen voor wat meer groen in de tuin!

NK Tegelwippen: gewipte tegels aanmelden

Dit jaar doet onze gemeente daarom weer mee met het NK Tegelwippen. Tegels eruit, groen erin! Dit jaar strijden we tegen en samen met: gemeente Culemborg, gemeente West-Betuwe en Gemeente Zaltbommel. Wie van de vier wint Poule Rivierenland? Via de landelijke actie zijn mooie prijzen te winnen. Ook voor u als u meedoet! U kunt uw gewipte tegels zelf aanmelden op www.nktegelwippen.nl. Of wij doen dit voor u. Stuur dan het aantal tegels en een foto naar duurzaamheid@buren.nl of per Whatsapp naar: 06 82 09 74 15. Alle tegels tellen! 

Tegeltaxi: 22 april 2024 en 7 oktober 2024

Doet u ook mee met het NK Tegelwippen? Onze tegeltaxi haalt uw tegels gratis bij uw huis op. Hij rijdt weer door onze gemeente op maandag 22 april 2024. U hoeft op deze dag niet thuis te zijn. Aanmelden kan tot en met 18 april 2024 via www.buren.nl/tegelwippen. Daar vindt u ook de voorwaarden. We halen maximaal 10m2 per adres op.

Samen tegelwippen? Laat het weten!

Vorig jaar gingen verschillende straten samen aan de slag! Zo heeft de Ridder Alartlaan in Buren een hele container vol tegels gewipt. Kanjers! Er is ook een subsidie voor samen vergroenen van Waterschap Rivierenland! Heeft u zelf een idee of initiatief? Gaat u binnenkort samen aan de slag? Of wilt u anderen helpen met tegelwippen? Laat het weten via duurzaamheid@buren.nl. We brengen uw initiatief graag onder de aandacht. En kijken hoe we uw idee kunnen ondersteunen. Samen maken we het NK Tegelwippen 2024 tot een groot succes!

Tips van duurzame buren

1. Wim en Maaike Janssen: stapelmuurtjes en biodiversiteit
“We hebben op verschillende plekken in onze tuin stapelmuurtjes gebouwd. Op de één kun je zitten, de ander is vooral voor de biodiversiteit. Je kunt er van alles voor gebruiken: gewipte tegels, stenen, dakpannen, en ook hout. Als je een stapelmuurtje wilt maken dan is het belangrijk dat je een stabiele fundering maakt. Dat kan door een vlakke ondergrond van zand of steen aan te leggen. Of je maakt een hoopje zand en bouwt je muurtje daartegenaan, dan kan hij niet omvallen. Wat betreft planten staan wij er zo in: wat kan overleven, kan blijven staan. We worden ieder jaar weer verrast door de planten en bloemen die groeien.” Lees verder.

2. Mara Francken: tegelwippen, inheemse planten en schaduwplekken
 “Een duurzame tuin creëer je stap voor stap. De meeste tegels zijn er bij ons al uit, de laatste tegels wil ik laten stukslaan en een plantenbak van maken. Kies voor inheemse planten. Inheemse planten zijn planten die in Nederland voorkomen. Ze zijn super belangrijk voor insecten. Ik heb een inheems bloemenmengsel gezaaid. En ik laat ook veel staan dat vanzelf komt; paardenbloemen bijvoorbeeld zijn goed voor bijen. Verder heb ik veel natuurlijke schaduwplekken gemaakt.” Lees verder.

3. Marco en Marian van Hoorn: de bodem en verschillende soorten planten
“Tuinieren is experimenteren. Elke tuin is anders! Er is geen handleiding voor en dat is ook het leuke aan tuinieren. Het is wel goed om te kijken welke plantensoorten waar van houden. De bodem is de basis en het allerbelangrijkste. Als de ondergrond niet goed is, groeit er niks. Zorg dus voor een goede bodem! Sommige planten houden van zand, sommige niet. Een luchtige bodem houdt meer water vast. Zonder tegels in de tuin kan het water beter weg. Dat is fijn met de hoosbuien van tegenwoordig.” Lees verder.

Voor meer informatie over een onderhoudsvriendelijke tuin kijk op www.huisjeboompjebeter.nl.
Voor meer informatie over een tuin bij een nieuwbouw woning kijk op https://steenbreek.nl/je-nieuwe-tuin/.