Spring naar content

Duurzame buur Mara Francken: “Kies voor inheemse planten en zo min mogelijk tegels in je tuin!”

Drieënhalf jaar geleden verhuisde Mara samen met man en kinderen naar Zoelen. Ze is op verschillende vlakken bezig met duurzaamheid. “Onze woning in Zoelen komt uit 2011. Hij was al goed geïsoleerd toen we erin trokken en er lagen al veertien zonnepanelen. De bedoeling is om zo snel mogelijk van het gas af te gaan. Daarvoor hebben we advies gevraagd aan de energiecoaches van het Energieloket. Nu zijn we bezig met een warmtepomp. Ook hebben we een eigen laadpaal voor onze elektrische auto laten aanleggen”.

Inheemse planten
Op de tuin is een duurzame blik geworpen: zo min mogelijk tegels en zoveel mogelijk inheemse planten en bloemen. Inheemse planten zijn planten die in Nederland voorkomen. Insecten en andere dieren zijn vaak afhankelijk van inheemse plantensoorten als voedselbron. “Toen we hier kwamen wonen, was er nog geen rekening gehouden met inheemse planten in de tuin. Inheemse planten zijn super belangrijk voor insecten. Ik heb een inheems bloemenmengsel van De Fruitmotor gezaaid met onder andere knoopkruid, duizendblad, wilde peen en korenbloem. En ik laat ook veel staan dat vanzelf komt; paardenbloemen bijvoorbeeld zijn goed voor bijen. Verder heb ik veel natuurlijke schaduwplekken gecreëerd en onderkomens voor vogeltjes en egeltjes. Mijn eigen hond, poes, kippen en konijnen zijn allemaal geadopteerd of uit het asiel. Ik wil zoveel mogelijk delen met planten en beestjes.”

Een duurzame tuin creëer je stap voor stap. “De meeste tegels zijn er bij ons al uit, de laatste tegels wil ik laten stukslaan en een plantenbak van maken. Er lag ook nog veel splitgrind. Dit hebben we weggehaald en vervangen voor planten en gras. Dit zorgt voor meer koelte in de zomer en regenwater loopt beter weg.”

Duurzame keuzes
Ook in het dagelijkse leven zet Mara stappen om duurzamer te leven. “Een aantal jaren geleden heb ik me voorgenomen om alleen nog maar duurzame kleding te kopen: tweedehands of van een duurzaam merk. Ik eet ook al 25 jaar vegetarisch. Tegenwoordig probeer ik ook meer veganistisch te eten, maar dat is nog wel lastig zo af en toe.”

Jong geleerd, oud gedaan…
De ambitie om een duurzaam steentje bij te dragen aan deze wereld zit er van jongs af aan al in.
“Ik heb Milieumaatschappijwetenschappen gestuurd in Nijmegen. Daarna deed ik onderzoek, gaf les en adviseerde een tijd bedrijven over duurzaamheid. Ook schreef ik met collega’s een boek: Duurzaam ondernemen waarmaken.” Op dit moment is Mara freelance adviseur en projectleider. Ze werkte onder andere in het team van De Fruitmotor aan een programma dat Gonzend Rivierenland heet. “We organiseren regelmatig evenementen en activiteiten,  samen met inwoners, groene organisaties, gemeenten en bedrijven in de regio. Daarmee maken we de regio biodiverser en brengen we mensen en organisaties in verbinding en in beweging.”

Mara’s kinderen zijn spelenderwijs ook bezig met duurzaamheid. “Soms krijg ik een zelfgeplukt bosje bloemen uit de tuin van ze. Op de school van mijn kinderen heb ik tijdens een ‘beroepenweek’ over mijn werk in de duurzaamheid verteld. Samen met andere ouders hebben we een vlindertuin bij school gemaakt.”

Heb je nog toekomstplannen? “Bezig zijn met bloemen, vooral inheemse bloemen, is een passie van me. Ik zou het leuk vinden om een eigen biologische bloementuin te maken. Laten zien dat er lokaal prachtige bossen bloemen kunnen groeien.”