Spring naar content

Duurzame Buren aan het woord

“We merken aan van alles dat het klimaat verandert, zoals aan extreem warm en droog weer, of juist stortregens en zwaardere stormen. Maar ook de luchtvervuiling neemt toe. Het komt door teveel broeikasgassen in de lucht. Dat moet echt stoppen. Voor de natuur, maar ook voor onszelf én onze kinderen. We kunnen daar allemaal een steentje aan bijdragen. Met zonnepanelen bijvoorbeeld of door je woning te isoleren en zo je energieverbruik te minderen. Maar je kunt ook je tuin vergroenen, meer tweedehandspullen kopen en vaker de fiets pakken. We kunnen dit alleen realiseren als we dat als inwoners, organisaties en ondernemers in Buren sámen doen. Mag ik ook op jou rekenen?” – Martine de Bas, wethouder Duurzaamheid.

 • FC Lienden

  “Sta als vereniging open voor allerlei vormen van energie besparen. Kijk naar sluipverbruik of laat een (gratis) energiescan doen.”

 • Marco en Marion van Hoorn

  “Tuinieren is experimenteren. Elke tuin is anders! Tuinieren moet u leuk gaan vinden! Weet u niets van planten? Dat geeft niks! We geven u graag tien tuintips voor uw eigen tuin.”

 • Mara Francken

  “Kies voor inheemse planten en zo min mogelijk tegels in je tuin! Inheemse planten zijn planten die in Nederland voorkomen. Ze zijn super belangrijk voor insecten.”

 • Mark Pronk

  “Als energieklusser van het E-Team kan ik een verschil maken voor gezinnen uit de buurt die het financieel moeilijker hebben. We brengen met vrijwilligers gratis energiebesparende maatregelen aan.”

 • Henk Jan Rijksen

  Ondernemer Rijksen Speciaal Timmerwerk: “Verduurzamen is vooruitplannen. Als je nieuwbouwplannen hebt, zorg er dan voor dat je alles zo uitrust dat je op een later moment nog de stappen tot verduurzamen kan nemen.”

 • Wim en Maaike

  “We hebben op verschillende plekken in onze tuin stapelmuurtjes gebouwd. Op de één kun je zitten, de ander is vooral voor de biodiversiteit. Tegels eruit, groen erin! We vinden het belangrijk dat onze tuin bloeit in verschillende perioden. Dat heet ookwel ‘bloeiboog’. Dan is er continue voedsel voor insecten.”

 • Maarten Hagreis

  “Toen wij een aanbouw maakten, hebben we flinke isolatie van de muren en goed HR-isolatieglas aangebracht. Duurzaam wonen, dat kan veel slimmer!”

 • Arina van Leenen

  Ondernemer Betuws Wijndomein: “Duurzaamheid zit in ons DNA. Je kunt en hoeft niet alles tegelijk te doen, maar je kunt wel vandaag al een eerste stap zetten!”

 • Sonja Bollen

  “Ons nieuwe huis is straks aardgasvrij en de energierekening zal heel erg laag zijn. Ik zou het zo weer doen…en dan nog duurzamer!”

 • Henri Holster van De Fruitmotor

  “Het is ontzettend belangrijk dat we appels en peren niet meer als goedkoop voedsel zien. We moeten de kringlopen laten werken en meer biodiversiteit terugbrengen.”

 • Jac Turlings

  Jac rijdt al acht jaar volledig elektrisch en dat bevalt hem goed: “Kijk naar de langere termijn en maak een proefrit!”

 • Nina Rustenhoven

  Nina koopt ongeveer al haar kleding tweedehands: “Dat maakt je kledingstijl bijzonder en uniek! Bovendien is het goed voor het milieu en de portemonnee.”

 • David de Kock

  David ontwerpt zijn eigen ‘all-electric’ tiny house. “Ik vind het interessant om bezig te zijn met gebouwen en dat kan ik dus mooi combineren met duurzaamheid.”

 • Simon en Anja Dekker

  “We maken er een beetje een sport van om zo duurzaam mogelijk te leven. We begonnen met LED verlichting. Dit jaar installeerden we een warmtepomp en zijn we bezig met de verbetering van de isolatie van onze woning. Wat wordt de volgende stap?”

 • Janneke Ederveen van Stichting Second Life

  ”Wat moeten we dan doen met alle kleding die we niet meer dragen? Hergebruiken natuurlijk! Denk duurzaam en geef uw kleding ook een tweede leven.”