Spring naar content

Duurzame buren Marco en Marian van Hoorn: “Tuinieren is experimenteren. Elke tuin is anders!

Vier jaar geleden verhuisden Marco en Marian van Hoorn naar Kerk-Avezaath. Daar kunnen ze naar hartenlust tuinieren in hun grote groene tuin. Ze hebben allebei een passie voor alles wat groeit en bloeit. Marco is heel zijn leven al hovenier. Ook zijn ze lid van de Vogelbescherming.

Generaties groene tuinen
Marco vertelt: “Ik weet nog dat mijn opa’s en oma’s een bloementuin hadden met bijen, vlinders en lieveheersbeestjes. De karakteristieke geuren van de afrikaantjes, de vlinderstruik en de rozen vergeet ik nooit meer. Die blijven je bij. Ik vind het belangrijk dat de jeugd die nu opgroeit, dat ook meekrijgt. Veel kinderen groeien op in een betonnen tuin. Dat is erg jammer.” Marians ouders hadden een moestuin. “Daar was ik vaak te vinden. We hebben nu zelf ook een kas. Wat je zelf kweekt, daar ben je veel zuiniger op. Ik bewaar veel voor de volgende dag of ik verwerk het in een ander gerecht.”

Betuwse tuinenroute
De tuin van Marco en Marian is dit jaar weer te bezoeken tijdens de Betuwse Tuinenroute. “We vinden het belangrijk om te laten zien hoe waardevol een groene tuin is. We genieten iedere dag van het leven in onze tuin. Door de verschillende soorten planten en bloemen, zijn er veel insecten. Dit zorgt weer voor veel vogels. We hebben een nestje jonge bosuilen in de boom, echt prachtig!” 

Marco merkt tijdens zijn werk dat bomen vaak plaats moeten maken voor zonnepanelen. “Het is zonde om een boom te kappen voor zonnepanelen. Daar is niets duurzaams aan. Vaak denken mensen dat bomen in de weg staan, maar dat valt in de praktijk vaak reuze mee. Bovendien geeft een gemiddelde boom net zoveel verkoeling als tien airco’s. En die koelte kunnen we met de steeds hetere zomers goed gebruiken.”

Tuinieren is experimenteren
Tijdens de vorige editie van de Betuwse Tuinenroute keken bezoekers hun ogen uit, sommige zeiden: “Wat prachtig dit! Maar niets voor mij… Ik weet niet waar ik moet beginnen… Mijn tuin is te klein… Het is teveel werk.” Wat willen jullie tegen deze mensen zeggen? “Tuinieren moet je leuk gaan vinden! Weet je niets van planten? Dat geeft niks! Er zijn altijd wel wat planten die het gaan doen. Er zijn ook altijd plekken waar planten het minder goed doen. Dat is en blijft experimenteren. Er is geen handleiding voor en dat is ook het leuke aan tuinieren. Elke tuin is anders! Het is wel goed om te kijken welke plantensoort waar van houden. Van zon, of schaduw? Veel water? Of juist een droge grond? Zo kunnen salvia’s goed tegen droogte en hitte. Een stokroos kan ook best even zonder water en doet het goed in zandgrond tegen een muurtje. Hortensia’s daarentegen hebben veel water nodig. Kies dus de juiste plant voor de juiste plek.”

Begin bij de bodem
En waar moet ik dan beginnen? “Bij de bodem, dat is de basis en het allerbelangrijkste. Als de ondergrond niet goed is, groeit er niks. Dan ben je er al snel klaar mee… Zorg dus voor een goede bodem! Sommige planten houden van zand, sommige niet. Een luchtige bodem houdt meer water vast. Zonder tegels in de tuin kan het water beter weg. Dat is fijn met de hoosbuien van tegenwoordig. Tegels eruit, plantjes erin, maar dan wel eerst aan de slag met de bodem.” En tuinieren is dat niet enorm veel werk? “Het kost inderdaad tijd, maar vaak denken mensen ook dat al het onkruid er direct uit moet. Onkruid is goed voor de biodiversiteit, dus het kan best even blijven staan. Dat geldt ook voor alle losse bladeren en uitgebloeide planten in de winter. Wij laten dat zoals het is. Dat scheelt werk, vogels en insecten vinden er in het najaar nog voedsel en de bladeren zijn goed als mest voor de bodem. En die bodem, zoals we al zeiden, is de basis.”

Tien tuintips van Marco en Marian
1. Begin met de bodem. Tips voor een goede bodem vindt u op:

2. Ga voor biologische planten. Deze zijn beter voor insecten en veel sterker omdat ze geen kunstmest krijgen.
3. Ruil of deel stekjes van planten. Er is een Zadenbieb in Bibliotheek Tiel. Of kijk op marktplaats.
4. Tuincentra zijn gericht op seizoenartikelen, bloemen die nu in bloei staan. Kijk verder dan vier weken vooruit. Maak een combinatie van zomerbloeiers, voorjaarsbloeiers, winterbloeiers en herfstbloeiers. Zo heeft u vanaf het vroege voorjaar het hele jaar kleur in uw tuin.
5. Zorg dat er genoeg te eten en te drinken is voor vogels. Zet bijvoorbeeld bij ieder raam iets neer.
6. Laat bladeren liggen en uitgebloeide planten staan. Haal deze in het voorjaar pas weg.
7. Maak een insectenhotel. Bijvoorbeeld van flessen van de rommelmarkt. Bekijk de handleiding van het IVN.
8. Plant als het er weer voor is: in het voorjaar of in het najaar. Dus niet als het heel heet is of vriest.
9. Zet de juiste plant op de juiste plek. Kijk waar de planten van houden. Sommige houden van zon, sommige van schaduw. Sommige hebben veel water nodig, sommige niet. Bekijk de plantenlijsten van Steenbreek, van kleine tuin tot droge tuin, van balkon tot onderhoudsvrij.
10. Doe inspiratie op tijdens de Betuwse Tuinenroute.