Spring naar content

Uitbreiding woongebied het Voorburg in Ommeren

21 december 2023, 16:39

Het college van burgemeester en wethouders heeft 19 december ingestemd met het ontwerp-bestemmingsplan voor 40 sociale huurwoningen aan het Voorburg en 5 vrije sector huurwoningen aan de Brei 13 in Ommeren.

De wens om op aan het Voorburg woningen te bouwen bestaat al een tijd. In 2022 besloot het college om deze locatie te verkopen aan woningcorporatie Thius, zodat zij hier 27 sociale woningen kunnen ontwikkelen. Door een betere stedenbouwkundige inpassing met kleinere wooneenheden, is het nu mogelijk om 40 sociale huurwoningen te bouwen.

Wethouder Martine de Bas, wonen: “De behoefte voor sociale woningbouw is erg groot, ook in Ommeren. Door een goede samenwerking met Thius en ons projectteam kon het plan voor Voorburg geoptimaliseerd worden tot 40 sociale huurwoningen zonder kwaliteit in te leveren.”

45 woningen erbij in Ommeren

Het woningbouwplan ligt aan de rand van het dorp Ommeren achter de grondwal die een scheiding vormt met de Brei. De 40 sociale huurwoningen zijn verdeeld in drie types: 19 gestapelde appartementen, 8 rug-aan-rug woningen en 13 tussen-/hoekwoningen.

Wethouder Martine de Bas, wonen: “Deze woningen zijn bedoeld voor jongeren, ouderen en kleine huishoudens. Dat betekent starterswoningen, kleine gezinswoningen, appartementen en zorggeschikte woningen.” Wethouder Pieter Neven, ruimtelijke ontwikkeling voegt daaraan toe: “Deze ruimtelijke ontwikkeling biedt woningzoekenden die in Ommeren wonen of willen terugkeren een gevarieerd aanbod. Door de Brei 13 aan deze ontwikkeling te koppelen kon de spuitzone die het plangebied belemmerde, wegbestemd worden. Bij de Brei wordt de vrijstaande bungalow weggehaald en komen er 5 huurappartementen in de vrije sector terug. Een project van 45 woningen waarbij we rekening houden met het landschappelijke karakter van Ommeren.”

Landschappelijke karakter/Duurzaamheid

Het dorp kenmerkt zich door haar landschappelijke karakter. Om dit plan te laten passen in de omgeving, is in het ontwerp rekening gehouden met de zogenoemde 3-30-300 regel. Deze regel betekent dat je vanuit elke woning drie bomen ziet, 30% van een wijk in de schaduw van een boom valt en dat vanuit elke woning op 300 meter afstand een verkoelend parkje is.

Ontwerpbestemmingsplan

De volgende stap in het plan is het ontwerp-bestemmingsplan. Afgelopen dinsdag stemde het college positief in met de ontwerp-bestemmingsplannen voor het nieuwbouwplan van de in totaal 45 woningen. Daarmee zijn de nieuwe woningen weer een stap dichterbij.