Spring naar content

Gecombineerde geslachtsnaam (dubbele achternaam)

Vanaf 1 januari 2024 kunt u uw eerste kind als dat op (of na) 1 januari 2024 wordt geboren de achternamen van beide ouders geven. Er mogen niet meer dan 2 namen worden gegeven. De gecombineerde achternaam geldt ook voor alle volgende kinderen van dezelfde ouders.

Ouders kunnen samen bij de gemeente hun voorkeur voor een dubbele achternaam aangeven. Ze kunnen dit doen tijdens de zwangerschap, bij de geboorteaangifte of bij het erkennen van het kind. De keuze van de gecombineerde achternaam is eenmalig en geldt ook voor de volgende kinderen van deze ouders.

Overgangsregeling

Als het oudste kind op (of na) 1 januari 2016 is geboren, kunnen ouders gebruik maken van een overgangsregeling. Hierdoor mogen zij vanaf 1 januari 2024 alsnog een gecombineerde achternaam kiezen voor hun kinderen. De ouders kiezen samen welke namen zij doorgeven en in welke volgorde. De gekozen naam geldt voor alle kinderen van diezelfde ouders. Deze overgangsregeling geldt tot 1 januari 2025.

Goed om te weten is dat de huidige (officiële) documenten na het toekennen van een dubbele achternaam niet meer geldig zijn. Er moet na de naamswijziging dus (tegen betaling) een nieuw paspoort of nieuwe identiteitskaart worden aangevraagd. U kunt dit na 5 werkdagen aanvragen. Hiervoor kunt u zelf een afspraak maken via onze afsprakenplanner of u belt ons zodat wij uw afspraak inplannen. 

Kosten

Dit kost € 75 voor het eerste kind en € 50 voor elk volgend kind.

Afspraak maken

Wilt u gebruik maken van de overgangsregeling? Neem dan contact op met ons via 140344. We maken dan een afspraak met u. U kunt ook digitaal een afspraak maken.

 

Meer informatie

  • U kunt de dubbele achternaam in elke gemeente aan laten passen. Dit hoeft dus niet in de geboortegemeente of woongemeente
  • U kunt de achternaam van uw kind niet wijzigen in de achternaam van de andere ouder. Het gaat hier om een dubbele achternaam. Niet om 1 achternaam.
  • U weet de volgorde van de achternamen als u naar de afspraak komt
  • Uw kind is tussen 1 januari 2016 en 31 december 2023 geboren
  • Heeft u meerdere kinderen? Dan moet u de achternaam aanpassen voor alle andere kinderen. Dan kan niet als uw oudste kind voor 1 januari 2016 is geboren
  • Meerdere kinderen? Uw oudste kind is geboren tussen 1 januari 2016 en 31 december 2023
  • U bent getrouwd, u heeft een geregistreerd partnerschap of u heeft uw kinderen erkend
  • Beide ouders moeten bij de afspraak aanwezig zijn met geldige legitimatie. Dit geldt ook als maar 1 ouder het gezag heeft
  • U bent het als ouders eens over de gekozen volgorde van achternamen

Als het oudste kind op (of na) 1 januari 2016 is geboren, kunnen ouders gebruik maken van een overgangsregeling. Hierdoor mogen zij vanaf 1 januari 2024 alsnog een gecombineerde achternaam kiezen voor hun kinderen. De ouders kiezen samen welke namen zij doorgeven en in welke volgorde. De gekozen naam geldt voor alle kinderen van diezelfde ouders. Deze overgangsregeling geldt tot 1 januari 2025. Dit kost € 75 voor het eerste kind en € 50 voor elk volgend kind.

Goed om te weten is dat de huidige (officiële) documenten na het toekennen van een dubbele achternaam niet meer geldig zijn. Er moet na de naamswijziging dus (tegen betaling) een nieuw paspoort of nieuwe identiteitskaart worden aangevraagd.

Beide ouders (met geldig legitimatiebewijs) moeten bij de afspraak aanwezig zijn. Ook als maar 1 ouder het gezag heeft.

Als de kinderen reisdocumenten (paspoort en/of identiteitskaart) hebben moeten deze ook meegenomen worden. Want deze vervallen per direct van rechtswege. Er kan na 5 werkdagen een nieuw document aangevraagd worden. De kinderen moeten er dan wel bij zijn.

Wat u hiervoor verder nodig heeft leest u op de pagina’s:

Paspoort
Identiteitskaart