Spring naar content

Mark Pronk vrijwilliger van het E-Team “Het voelt goed om iets bij te dragen aan de maatschappij.”

[Update] De actie met het E-team is gesloten. Een vergelijkbare actie is gestart in oktober 2023, namelijk EnergieVitaal. Meer informatie vindt u op: www.energieloketburen.nl/energievitaal.

In 2022 startte het E-Team in Beusichem en Zoelmond. Vrijwilligers brengen kleine energiebesparende maatregelen aan bij buurtgenoten. Mark werd samen met tien andere inwoners uit Beusichem en omgeving vrijwilliger. “Ik kreeg de oproep in een WhatsAppgroep en ik dacht meteen: Waarom niet? Ik ben vroeger brandweervrijwilliger geweest. Het voelt goed om iets bij te dragen aan de maatschappij. Ook krijg je een vrijwilligersvergoeding, maar die geef ik liever terug aan het project. Zo helpen we gezinnen die het financieel moeilijker hebben”.

Alle vrijwilligers kregen een energieklusserworkshop over energiebesparing in Dorpshuis Zoetzand. Daarin gaf eCoBuren hen alle tools, tips en tricks om direct aan de slag te gaan. “Een paar dagen na de workshop kreeg ik het eerste adres waar ik naar toe kon. Een eerste keer is altijd even kijken: hoe pak ik dit aan? In de groepsapp met vrijwilligers overlegden we met elkaar.”

Mark is ondertussen al bij enkele gezinnen op bezoek geweest om te kijken waar ze energie kunnen besparen. “Iedere situatie is weer anders. Mensen waarderen dat je komt, bovendien is het ook vaak gezellig met een kop koffie of thee.” Welke tips heb je inwoners al mee kunnen geven? “In een woning zag ik dat de gordijnen over de verwarming heen hingen, dat houdt de warmte tegen. Die kun je beter tot op de vensterbank inkorten. Bij een ander huis stond de temperatuur van de CV-ketel heel hoog. Dan geef je simpele tips als: draai de thermostaat terug naar 15 graden in de avond of draai de radiatoren dicht op plekken waar je ze niet gebruikt.”

In januari gaat Mark terug om energiebesparende producten aan te brengen. “Je kunt op je eigen manier invulling geven aan deze rol als vrijwilliger. Je kunt zelf de woningbezoeken inplannen. Ik vond het makkelijker om eerst te inventariseren wat nodig is en daarna met de juiste spullen terug te gaan. Zo neem ik de volgende keer LED-lampen, deurdrangers, radiatorfolie en tochtstrippen mee. Het mooie is dat we die gratis aan kunnen brengen.”

Wil jij jouw buurtgenoten ook helpen bij het besparen van energie? Meld je dan – net als Mark – aan als vrijwilliger van het E-Team. Dit kan via www.buren.nl/eteam. Bij voldoende vrijwilligers starten de E-Teams met woningbezoekenbezoeken op verschillende locaties in de gemeente Buren.