Spring naar content

Besluiten van de gemeenteraad

31 januari 2024, 13:17

Op dinsdag 30 januari 2024 vond een besluitvormende raadsvergadering plaats. Tot in de late uurtjes debatteerde de gemeenteraad over diverse onderwerpen.

De gemeenteraad juicht cultuurbeleid toe

Welke ambities hebben we op het gebied van cultuur in de gemeente Buren? Over deze vraag debatteerde de gemeenteraad afgelopen dinsdag. De gemeente Buren heeft momenteel geen cultuurbeleid en wil daar verandering in brengen.

Eerder maakten verschillende muziekverenigingen en andere cultuurpartners gebruik van het inspreekrecht om aandacht te vragen voor het belang van kunst en cultuur. Voorzitter Ron van Ewijk van muziekvereniging Kunst en Vriendschap uit Maurik zorgde voor een bijzonder moment in de raadzaal. Zijn pupil Jelmer speelde speciaal voor de gemeenteraad een muziekstuk.

Afgelopen week nam de gemeenteraad de definitieve stap op weg naar een cultuurbeleid door in te stemmen met de startnotitie cultuurbeleid. Op deze manier hoopt de gemeenteraad het voortbestaan van cultuur te waarborgen en het kunst- en cultuuraanbod uit te breiden.

Bestemmingsplan Over de Weide 3 in Asch vastgesteld

De gemeenteraad stemde in met het bestemmingsplan voor de locatie Over de Weide 3 in Asch. De huidige bedrijfslocatie wordt daarmee omgezet naar een recreatieve bestemming. Dit houdt in dat het bedrijfsgebouw zal worden omgebouwd tot een groepsaccommodatie, een beheerderswoning en werkplaats. Daarnaast worden zeven recreatiewoningen gerealiseerd, inclusief een paviljoen dat zal dienen als gemeenschappelijke ruimte.

Moties vreemd

Een motie ‘vreemd’ geeft aan dat het gaat om een onderwerp dat die avond niet op de agenda staat. Gedurende de raadsvergadering werden drie moties ‘vreemd’ ingediend. Gemeentebelangen Buren, riep het college van burgemeester en wethouders op het huidige uitvoeringsprogramma over landschap en biodiversiteit te evalueren. Vier jaar geleden stemde de gemeenteraad in met dit programma om een steentje bij te dragen aan een toekomstbestendig, leefbaar en bruikbaar landschap voor mens en dier. De voltallige gemeenteraad stemde in met de oproep om het huidige beleid in 2024 te evalueren en op basis daarvan aan de slag te gaan met een nieuw beleid rondom biodiversiteit.

Onlangs heeft het college van de Gedeputeerde Staten van de provincie Gelderland een besluit genomen over het windpark Echteld-Lienden. De komst van zeven windmolens langs de A15 wordt door het college van burgemeester en wethouders en de meerderheid van de gemeenteraad afgekeurd. Gemeentebelangen Buren, PCG, CDA en VVD onderstreepten in de raadsvergadering nogmaals hun afkeuring voor de handelswijze van de provincie Gelderland. Deze partijen riepen het college van burgemeester en wethouders op uiterste inspanningen te leveren om de daadwerkelijke plaatsing van windmolens tegen te gaan. PvdA-GroenLinks en D66 stemden tegen de motie.

Tot slot boog PvdA-GroenLinks zich over het toepassen van spuitvrije zones bij nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen. Momenteel is er geen landelijke regelgeving over dit onderwerp. Dit zorgt voor onduidelijkheid voor initiatiefnemers van bestemmingsplannen en omwonenden. In afwachting van landelijke regelgeving besloot de gemeenteraad binnen een werkgroep verder te praten over de mogelijke ontwikkeling van dit beleid. De gemeenteraad komt er later op terug.

Naast deze onderwerpen boog de gemeenteraad zich over enkele andere onderwerpen, waaronder het Paraplubestemmingsplan Archeologie. Wilt u hierover meer weten? Ga naar www.buren.nl/gemeenteraad of neem contact op met de griffie via griffie@buren.nl.