Spring naar content

Besluiten van de gemeenteraad

20 maart 2024, 11:59

Op dinsdag 12 maart 2024 vond een besluitvormende raadsvergadering plaats. Onder toeziend oog van een volle publieke tribune boog de gemeenteraad zich over diverse onderwerpen.

Gemeenteraad stemt in met de bouw van 24 woningen in Lienden

Het bestemmingsplan Het Binnen in Lienden maakt de bouw van 7 rijwoningen, 10 twee-onder-een-kapwoningen en 7 vrijstaande woningen mogelijk. Vanwege zorgen bij inwoners rondom de verkeersveiligheid en de bereikbaarheid voor hulpdiensten werd een motie ingediend. PCG, D66, PvdA-GroenLinks en Gemeentebelangen riepen het college van B&W op een onderzoek in te stellen naar mogelijke oplossingen om een rechtstreekse ontsluiting te realiseren vanuit de nieuwbouwwijk op Het Binnen. Deze oproep werd gesteund door de voltallige gemeenteraad.

Aanwijzing tweede plaatsvervangend griffier

De griffie is de ondersteunende afdeling van de gemeenteraad. De griffie staat onder leiding van de griffier. Wanneer de griffier afwezig is, wordt haar plek ingenomen door de plaatsvervangend griffier. Om die reden is Nick Pool door de gemeenteraad aangewezen als tweede plaatsvervangend griffier. De gemeenteraad heet Nick van harte welkom en wenst hem veel succes toe bij de griffie! 

Eerste stap gezet rondom nieuw participatiebeleid

Binnen het coalitieakkoord ‘Samen voor het Buren van morgen’ heeft men de afspraak gemaakt een nieuw participatiebeleid op te stellen. Tijdens de raadsvergadering werd de eerste stap richting een nieuw beleid gezet. De gemeenteraad stemde in met een zogenaamde ‘startnotitie’. Deze startnotitie is bedoeld om de gemeenteraad te informeren en te vragen om het college van B&W kaders mee te geven over de inhoud en de financiën voor het uiteindelijke inwonerparticipatiebeleid.

Gelijk speelveld voor landelijke en lokale partijen

Gemeentebelangen Buren en PCG dienden een motie ‘vreemd’ in over een gelijk speelveld voor landelijke en lokale partijen. De voltallige gemeenteraad steunde deze oproep. Op dit moment ontvangen landelijke politieke partijen een subsidie van de overheid. Met deze subsidie kunnen partijen investeren in opleiding, professionalisering van de partij en campagnes. Voor lokale partijen is geen structurele subsidie geregeld. Met deze motie roept de gemeenteraad de burgemeester op hiervoor te lobbyen. Ook wil de raad dit signaal verspreiden in de regio, zodat regiogemeenten gezamenlijk kunnen optrekken.

Naast deze onderwerpen boog de gemeenteraad zich over enkele andere onderwerpen, waaronder het bestemmingsplan Valentijnstraat in Maurik en stelde PvdA-GroenLinks vragen aan het college van B&W over het bestemmingsplan Eck en Wiel, Rijnbandijk 6a, 10a, 10b en Schans 3. Wilt u hierover meer weten? Ga naar www.buren.nl/gemeenteraad of neem contact op met de griffie via griffie@buren.nl.

Beusichem Leeft overhandigt inwonersonderzoek aan gemeenteraad

Voorafgaand aan de besluitvormende raadsvergadering overhandigde Beusichem Leeft de resultaten van het onderzoek naar nieuwbouw in Beusichem, Zoelmond en Ravenswaaij aan de gemeenteraad. De voorzitter van de gemeenteraad, burgemeester Ostendorp, nam het rapport in ontvangst.

 

 

Uitgelichte afbeelding: ‘Tweede plaatsvervangend griffier Nick Pool neemt bloemen in ontvangst van burgemeester Ostendorp’.