Spring naar content

Minder bushaltes in Erichem, wel snellere busverbinding en komst haltetaxi

7 december 2023, 13:43

Ruim 600 mensen ondertekenden de petitie om buslijn 46 door de kom van Erichem te laten rijden. Toch handhaaft de provincie het besluit om de buslijn via de provinciale weg te laten rijden. Zo is voor de reizigers, veelal scholieren, studenten en forensen, de aansluiting op de trein in Tiel en Culemborg beter gegarandeerd. Reizigers vanuit Erichem kunnen met de haltetaxi vanaf de nieuwe halte Kerk een rit bestellen naar de dichtstbijzijnde halte. Ook in weekenden en in de avonden als de lijndienst niet rijdt.

Overleg met de gemeente

Vervoerder en gemeente hebben in het voorjaar gesproken over veranderingen in de dienstregeling waarbij ook het vervallen van de haltes is besproken. De provincie heeft voor de zomer, op verzoek van de gemeente onderzocht of een tijdelijke halte op de N834 dichter bij de kom van Erichem een optie is. Dit leidt echter tot risico’s voor de verkeersveiligheid en de maatschappelijke kosten van een tijdelijke halte zijn niet verhouding tot het aantal mensen dat gemiddeld vanuit Erichem instapt. Naar aanleiding van de petitie is opnieuw tussen de provincie en de gemeente overlegd. De provincie heeft haar excuses gemaakt dat de uitkomst van het onderzoek niet is gecommuniceerd en dat pas bij de jaarlijkse communicatie over de vervoerplannen voor de gemeente duidelijk werd dat de bus daadwerkelijk over de provinciale weg zou gaan doorrijden.

Nieuwe halte voor de haltetaxi bij de kerk

Tijdens dit overleg zegde de provincie toe dat er in de verkenning van het wegtraject in het kader van groot onderhoud 2025 een extra halte dichter bij de kom van Erichem wordt meegenomen. Voor de korte termijn wordt er gekeken naar de mogelijkheid voor het plaatsen van fietsklemmen bij de haltes aan de provinciale weg. Om de bereikbaarheid van het dorp te versterken komt er een halte voor de haltetaxi bij de kerk vanaf 10 december. Hierover wordt door Qarin, de vervoerder actief gecommuniceerd via advertenties en huis- aan- huis folders.