Spring naar content

Wie wint de Erfgoed Duurzaamheidsprijs 2024?

11 april 2024, 11:59

Voor het derde opeenvolgende jaar reiken we de Erfgoed Duurzaamheidsprijs uit. We zijn op zoek naar inspirerende verduurzamingsprojecten die een voorbeeld en inspiratiebron kunnen zijn voor andere monumenteigenaren. Een project indienen kan tot en met 12 mei om 23:59 uur.

Het verduurzamen van monumenten is anders en complexer dan het verduurzamen van nieuwere woningen. We willen monumenteigenaren dit jaar inspireren en laten zien wat er wél kan. Er zijn genoeg mooie voorbeelden. Een verduurzaamd monument kan bijvoorbeeld een toonbeeld zijn vanwege de gebruikte technieken, maar ook vanwege een fijne samenwerking tussen eigenaar, gemeente, architect en aannemer. Het belangrijkste is dat het monument een inspiratie is voor andere monumenteigenaren en erfgoedprofessionals.

Twee categorieën

De Erfgoed Duurzaamheidsprijs is een initiatief van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), het Nationaal Restauratiefonds (NRF) en stichting Nederland Monumentenland (NML). Vorig jaar waren er in totaal 43 inzendingen. Dat aantal willen we dit jaar natuurlijk overtreffen, met nog meer inspirerende verduurzamingsprojecten. Net als vorig jaar hebben we twee categorieën; particulier en zakelijk. In de actievoorwaarden staan alle voorwaarden om mee te doen. U leest deze voorwaarden op www.monumenten.nl/duurzaamheidsprijs.

Tot 1 juli stemmen

De inzendtermijn sluit op 12 mei om 23:59 uur. Vanaf 14 mei worden alle inzendingen online gepresenteerd op www.monumenten.nl. Het publiek kan vanaf dat moment één of meerdere projecten ‘liken’ met een hartje. Deze mogelijkheid is er tot 1 juli. In beide categorieën maken de 10 projecten met de meeste ‘likes’ kans om genomineerd te worden voor de Erfgoed Duurzaamheidsprijs.

Duurzaamheidsspecialisten van de RCE maken van beide categorieën een eigen rangorde op basis van de aard van het project, de creativiteit, innovativiteit, uitdagendheid en het proces. De ranglijsten (publiek en professionals) worden gewogen tot een shortlist (top 10) voor de categorie particulier en categorie zakelijk. Wegingsfactoren zijn publiek (35%) en professionals (65%).

Jury

De jury selecteert in elke categorie drie projecten van de betreffende shortlist en nomineert deze voor de eindoverwinning. De jury bestaat uit vertegenwoordigers van elk van de organiserende partijen (RCE, NRF en NML). Op basis van korte impressiefilms van de genomineerden kiezen deelnemers van de Week van het Duurzaam Erfgoed een favoriet project in beide categorieën. De projecten met de meeste stemmen (in hun categorie) zijn de winnaars van de Erfgoed Duurzaamheidsprijs. De Erfgoed Duurzaamheidsprijzen worden uitgereikt tijdens de Week van het Duurzaam Erfgoed.