Ondernemer Betuws Wijndomein Arina van Leenen: “Duurzaamheid zit in ons DNA.”
Bij het Betuws Wijndomein in Erichem vinden ze duurzaamheid erg belangrijk. Hoe kun je als ondernemer in de landbouw duurzamer werken? Arina van Leenen: “Wij kijken altijd hoe we duurzamer kunnen werken. In de winter maken we samen een projectenlijst voor het komend jaar. Dan zoeken we naar nieuwe kansen om duurzamer te werken. Voor onze wijngaard is dat begonnen met de keuze van druivenrassen die weinig bestrijdingsmiddelen nodig hebben. Daarna hebben we ook de ondergroei van de druiven duurzaam aangepakt. De bodem onder onze druivenranken is niet kaal, maar begroeid met bloemenmengsels en planten die stikstof binden. Maar ook bij de ontvangst van onze gasten kijken we of het duurzamer kan. Bijvoorbeeld door streekproducten te gebruiken. De bramen en frambozen komen van een buurman. En we willen zo min mogelijk afval.”
Wat zijn de toekomstplannen? Arina: “Nou, een heleboel. We willen de meest duurzame wijnkelder van Europa, dat is een echte uitdaging. Dat betekent ook zelf duurzame energie opwekken om zo in de toekomst zelfvoorzienend te worden. En we hebben gekeken naar een elektrische trekker. Die is nu nog te duur, maar wie weet, in de toekomst…. dat is trouwens wel de tip die ik aan andere ondernemer wil geven: maak een plan en verduurzaam stap voor stap. Je kunt en hoeft niet alles tegelijk te doen, maar je kunt wel vandaag al een eerste stap zetten!”