Spring naar content

Henri Holster van De Fruitmotor: “De verduurzaming van de Betuwe begint bij jezelf. Doe je mee?”

Henri van Holster startte in 2016 samen met twee anderen De Fruitmotor op. Zij zetten zich samen in voor een wereld waarin we voedsel waarderen en natuur en landschap herstellen.

“Alles wat er gebeurt in de fruitteelt heeft een relatie met ons landschap en ons klimaat. Duurzaamheid bij fruittelers gaat ook om het minder gebruiken van fossiele brandstoffen. Die worden namelijk op dit moment gebruikt voor de productie van meststoffen, koeling en vervoer van fruit. Maar ook het gebruik van chemie zoals bij gewasbeschermingsmiddelen. Dat willen we verminderen of in de toekomst uitsluiten. Het systeem kan ook anders. Bijvoorbeeld door meer biodiversiteit terug te brengen. Insecten zoals bijen en lieveheersbeestjes zorgen voor een natuurlijke balans. Uiteindelijk word je dan minder afhankelijk van externe input zoals kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen. Dat is geen gemakkelijke weg, met het huidige tempo van klimaatverandering, waarbij er steeds nieuwe insectenplagen binnenkomen. Het besef groeit gelukkig dat we met elkaar aan onze toekomst moeten werken. Als we werken aan biodiversiteit herstelt het landschap zich sneller en vindt iedereen die langsfietst het prachtig als er bloemen bij het fruit staan.”

Henri geeft aan dat duurzaamheid voor hem bestaat uit drie dingen: zorgen voor de mensen om je heen (people), zorgen voor onze natuur (planet) en zorgen voor je eigen bedrijf (profit). “Je kunt niet het ene doen en het andere laten. Niet alleen het herstellen van het landschap is belangrijk, verduurzaming begint bij mensen! Het is ontzettend belangrijk dat we appels en peren niet meer als goedkoop voedsel zien dat er altijd is. De waardering voor de boer, het landschap en de gemeenschap moet weer terugkomen. Ga bijvoorbeeld eens op bezoek bij een teler of koop je producten wat vaker lokaal.”

Hoe zie jij de toekomst voor je? “Ik denk dat de wereld van de fruitteler er heel anders uit gaat zien. We gaan ons voedsel uiteindelijk anders produceren. Om het systeem te verduurzamen is kennis en samenwerking heel belangrijk. Ik wil samen met Fruitmotor blijven werken aan een betere wereld. Meer mensen bewuster maken van de herkomst van voedsel. En fruittelers inspireren en helpen om hun kringlopen te laten werken.”