Spring naar content

Sonja Bollen: “Ik zou het zo weer doen… en dan nog duurzamer!”

Aan het einde van een lange oprijlaan met notenbomen ligt herenboerderij De Muizenwinkel in Ravenswaaij. Daar woont Sonja Bollen met haar familie… in een bouwkeet. Sonja: “we zijn druk aan het bouwen, dit is tijdelijk hoor. Straks wonen we hier op de terp met zes gezinnen in de boerderij, de voormalige stal en in twee nieuwe woningen. Van die nieuwe woningen bouwen wij er één.

Dat doen we duurzaam: we gebruiken zo weinig mogelijk ingewikkelde techniek en zoveel mogelijk natuurlijke materialen. Dus geen warmtepomp of warmteterugwinning van ventilatielucht. Maar juist wel hout als bouwmateriaal, vlas als isolatie en leem om de muren af te werken. Op die manier ‘ademen’ de muren en krijgen we geen last van vocht. Ons nieuwe huis is straks aardgasvrij en de energierekening zal heel erg laag zijn.” Is het niet veel duurder om op deze manier te bouwen? “Wel iets, geloof ik,” zegt Sonja. “Maar omdat we straks weinig technische installaties hebben zijn de onderhoudskosten heel laag. En de heel erg goede isolatie zorgt, in combinatie met zonnepanelen en een zonneboiler, voor de lage energierekening.”

Bij de woningen hoort ook een groot stuk grond. Heeft ze daar al ideeën over? “O ja, dat wordt de volgende klus. Ik wil onderzoeken hoe ik de tuin kan ontwerpen op een natuurlijke manier, zodat er weinig onderhoud nodig is. Bijvoorbeeld met permacultuur. Ik kom zelf uit Amsterdam, daar had ik alleen wat plantjes op een balkonnetje.”

Een nieuw huis bouwen is een hele opgave, zeker als dat afwijkt van een standaardwoning. Zou Sonja het een volgende keer ook weer zo doen? “Ja,” zegt ze lachend, “het is een heel avontuur, maar ik zou het een volgende keer precies zo doen. Of eigenlijk: ik zou nóg duurzamer bouwen, het is echt de moeite waard!”