Spring naar content

Henk Jan Rijksen van Rijksen Speciaal Timmerwerk: “Verduurzamen is vooruitplannen”

Henk Jan Rijksen van Rijksen Speciaal Timmerwerk maakt interieurs op maat. In de hele productieketen houden zij rekening met duurzaamheid. Het bedrijf is gevestigd in Maurik en bestaat dit jaar 25 jaar.“In 2019 zijn we verhuisd van het buitengebied in Maurik naar Doejenburg. Toen werd de ambitie uitgesproken om binnen vijf jaar het bedrijf energieneutraal te krijgen.” En dat ging sneller dan ze hadden verwacht: inmiddels mogen ze Rijksen Speciaal Timmerwerk zowel klimaat- als energieneutraal noemen.

“Toen we het pand gingen bouwen, besloten we om een biomassa installatie aan te schaffen. Daarmee verwarmen we ons eigen bedrijfspand maar ook twee andere bedrijfspanden die op het industrieterrein staan. Als brandstof voor de biomassa installatie gebruiken we ons eigen afvalhout. Dit is schoon hout en daarnaast zorgt het voor minder transportkosten, want we hoeven het afvalhout niet af te voeren. Ook hebben we op dit moment 750 zonnepanelen liggen op het dak, die zorgen ervoor dat we helemaal energieneutraal zijn.” Om de ambities te kunnen realiseren, moesten wel investeringen gedaan worden. Dit was mogelijk door een plan te maken en vooruit te denken. Daarnaast kwamen financiële regelingen van het Rijk ook goed van pas. Zo heeft Rijksen subsidie kunnen aanvragen voor de biomassa installatie en de zonnepanelen.

Maar niet alleen in de eigen bedrijfsvoering staat duurzaamheid hoog in het vaandel, ook bij de uitvoering bij klanten thuis. Alleen duurzaam en gekeurd hout wordt gebruikt. “De gedachte hierachter is dat iedereen zijn steentje moet gaan bijdragen aan een schone aarde, wij ook.” Ook bij het uitkiezen van de leveranciers wordt gekeken naar hoe duurzaam zij hun proces vormgeven. “Je ziet nu bij leveranciers dat zij ook meer gaan nadenken over circulariteit, alleen loopt dat soms nog een beetje achter. Verpakkingen die zij bijvoorbeeld meesturen, zouden wij graag door hen hergebruikt zien worden. Naar dit soort dingen kijken we wel bij het uitkiezen van de leveranciers.”

Wat voor tip zou je meegeven aan andere ondernemers die willen verduurzamen? ‘Als je nieuwbouwplannen hebt, zorg er dan voor dat je alles zo uitrust dat je op een later moment nog de stappen tot verduurzamen kan nemen. Daarmee voorkom je dat, als je de investeringen over de tijd verspreidt, je er later achter komt dat je aan het begin de constructie zo hebt ingericht dat het verduurzaming in de weg staat. Vooruitplannen is de sleutel.”