Spring naar content

Jac Turlings over elektrisch rijden: “Kijk naar de langere termijn en maak een proefrit!”

Duurzaamheid vormt een rode draad in zijn leven, vertelt Jac Turlings uit Kerk-Avezaath. “Ik vind het belangrijk om energie te besparen en zorg dat de energie die ik gebruik zo duurzaam mogelijk is. Zeker nu de gasprijzen de pan uit rijzen. Ik heb zelf extra isolatie laten aanbrengen in mijn huis. Een deel daarvan kon gesubsidieerd worden, dat moet je zeker niet laten liggen! Onlangs ben ik naar de Woonwijzerwinkel in Rotterdam geweest. Ik hoorde dat er volgend jaar ook eentje in Tiel opent, aan de Teisterbantlaan. Je kunt daar inspiratie opdoen om je woning te verduurzamen en geld te besparen.”

21 jaar geleden ging Jac in een hybride personenwagen rijden. “Van mijn toenmalige chef mocht ik een zakelijke auto gaan rijden. Toen heb ik gezegd dat ik graag de nieuwe Prius Hybride wilde gaan rijden. Dat bleek toen toevallig de eerste in Nederland te zijn. Hij heeft intussen al aardig wat kilometers gereden.”

Inmiddels rijdt Jac al zo’n 7 of 8 jaar volledig elektrisch. “Er waren toen nog niet zoveel laadpalen en de capaciteit van de accu’s was nog niet zoals die nu is. Dat vroeg wel om wat aanpassingen in mijn rijstijl, maar ik vond het zeer ontspannen rijden.”

Heb je tips voor mensen die hybride of elektrisch willen gaan rijden? “Zeker, maak een overwogen keuze tussen hybride of elektrisch. Met een volledig elektrische auto moet je je reis wat beter gaan plannen, met een hybride optie ben je flexibeler. Zo’n auto is een hele investering, maar het is belangrijk dat je op de lange termijn kijkt. Wat kost het me en wat levert het me op? Je hebt daar rekentools voor. En maak een proefrit!”

Al een aantal jaren is Jac formeel met pensioen, maar met zijn ervaring en kennis wil hij graag anderen adviseren over duurzaamheid. Hij is daarom begonnen met een opleiding tot energiecoach via eCoBuren. “Ik wil een eerste vraagbaak worden voor mensen die denken: vandaag of anders morgen of overmorgen wil ik met duurzaamheid aan de slag.”